Anasayfa
25 Ekim 2023, 15:39
Sohbet
Yönetici

Meryem suresinde hangi konular anlatılmaktadır.

Meryem suresinde hangi konular anlatılmaktadır.

melle
Surenin konusu diğer Mekkî surelerde olduğu gibi Allah’ın varlığını, vahdaniyetini; dünya hayatındaki amellerin karşılıklarının görüleceğini ispat etmektir. Bu hususların ispatı aşağıdaki şekilde bir takım peygamberlerin kıssaları irad edilerek gerçekleştirilmektedir:
1- Sure önce Hz. Zekeriyya’nın oğlu Hz. Yahya’nın doğumu kıssası ile başlamaktadır. Hz. Yahya yaşı ilerlemiş ihtiyar bir baba ile doğum yapamayan kısır bir anneden, her şeye kadir olan Allah’ın kudreti ile ve salih babanın duası kabul edilerek dünyaya gelmişti. Bunun akabinde ise Hz. Yahya’ya henüz çocukluk çağında iken peygamberliğin verileceği haberi geldi. Bu hususlar 1-15. ayetlerde zikredilmektedir.2- Hemen bunun akabinde Hz. İsa’nın, bakire Hz. Meryem’den babasız olarak doğumu kıssası yer almaktadır. Böylece bu kıssa Rabbani kudrete dair bir başka delil olarak ortaya konmaktadır. Bu ise bir takım tenkit, kınama ve azarlama dalgasının harekete geçmesine sebep olmuştur. Ancak Hz. İsa’nın küçükken beşikte konuşması bu dalgayı kırmıştır. O, bu konuşması ile annesini temize çıkarmış, kendisini de peygamberlik ve kemal sıfatları ile nitelendirmişti.Hz. Meryem’in doğum sancısı ile birlikte oldukça alışılmadık iki olayla karşılaşıyoruz. Bunlar Hz. İsa’nın, doğum esnasında annesine, üzülmemesi gerektiği şeklinde seslenmesidir. Çünkü Allah onun yanıbaşmda bir akarsu yaratmıştı. Ayrıca ona taze hurmanın dökülmesini sağlamak üzere sebeplere yapışmak için hurma ağacını sallamasını emretti. Bu hususlar 16-36. ayetlerde söz konusu edilmektedir.Bu doğum, Hz. İsa hakkında Hristiyanlar arasında bir görüş ayrılığı ortaya çıkarmıştır (27-40. ayetler).3- Bundan sonra ayet-i kerimeler, Hz. İbrahim kıssasının bir yönünü açıklamaya geçmekte, Hz. İbrahim’in putlara ibadet hususunda babası ile tartışması, Yüce Allah’ın ona yaşı ilerlemiş hanımı Sâre’den Hz. İshak adındaki oğlunu lütfetmesi, bundan sonra da İshak’tan Yakub’u verip her ikisini de peygamber kılması zikredilmektedir. Nitekim bundan önce de Hz. İbrahim’in İsmail adında bir çocuğu olmuştu. Hz. İbrahim’in bu çocuğu da yaşı ilerledikten sonra eşi Hacer’den olmuştu (41-50. ayet-i kerimeler).


Cevap: Meryem suresinde hangi konular anlatılmaktadır.

MECİDİE
surede yaşı çok geçkin olmasına rağmen h.z. zekeriyanın çocuk sahibi olması ve hazreti meryemin başından geçen mucizevi olayı ve hazreti isanın doğumu anlatılmaktadır

Okudunuz mu?  İnsanın başıboş yaratılmamış olması ne anlama gelir?

meryem suresinde hangi konular anlatılmaktadır, meryem suresi neyi anlatır, meryem suresinde ne anlatılmaktadır

Bu kategoride yer alan Mucize terim anlamı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Meryem suresinde hangi konular anlatılmaktadır. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.