Anasayfa
14 Ocak 2024, 12:42
Sohbet
Yönetici

Duhan süresinde geçen konular, mesajlar

Duhan süresinde geçen konular, mesajlar

melle
Duhan sueresinde hangi konular anlatilmaktadir

Duhân sûresi Mekke’de inmiştir. Bu sûre, inancı yerleştirmek ve iman esaslarını sağlamlaştırmak için, Mekke’de inen sûrelerin hedef aldığı "Allah’ın birliği", "peygamberlik" ve "öldükten sonra dirilme" konularını hedef alır.

Bu mübarek sûre ebedî mucize olan Kur’an-ı Kerim’den söz ederek başlar. Allah, yeryüzüne ve onda bulunanlara vâris oluncaya kadar devam edecek olan Kur’an’dan söz eder. Şüphesiz her şey yalnız O’na döndürülecektir. Sûre, Yüce Allah’ın, kendisini, ömür gecelerinin en faziletlilerinden olan mübarek bir geceden, yani "Kadir gecesi"nde indirdiğini anlatır. Mahrukatın işlerinin genişçe planlandığı, Allah’ın, semavî kitapların sonuncusunu, peygamberlerin sonuncusu Muhammed (a.s.)’e indirmek için seçtiği o yüce gecenin şerefini açıklar.

Okudunuz mu?  Kur'anı Kerim'i niçin okumalıyız madde halinde açıklayınız

Sonra bu sûre, müşriklerin Kur’an-ı Kerim karşısındaki tutumlarını ve âyet ve delillerinin açıklığı ve parlaklığına rağmen, onların Kur’an hakkında kuşku ve şüphe içinde olduklarını anlatır ve onları şiddetli azap ile uyarır.

Daha sonra bu sûre, Firavun’un kavminden ve azgınlıkları ve suç işlemeleri neticesinde başlarına gelen azap ve cezayı anlatır. Onlar yok olduktan sonra bıraktıkları eselerden yani köşkler, evler, bağ ve bahçeler, ırmaklar ve pınarlardan ve İsrailoğu1larının onlara vâris oluşundan bahseder. Daha sonra da Allah’ın emirlerine isyan etmeleri sebebiyle İsrail oğullan-nm başına gelen dağılma ve yok olmadan söz eder.

Okudunuz mu?  Namazın insan üzerinde etkiler nelerdir?

Bu mübarek sûre, Kureyş müşriklerini, öldükten sonra dirilmeyi ve haşri inkâr ettiklerini, tekrar hayata dönmeyi uzak gördüklerini, bunun için Peygamberi (s.a.v.) yalanladıklarını anlatır. O yalanlayıcıların, Allah katında, daha önce gelmiş geçmiş azgın milletlerden daha değerli olmadıklarını, suçlu azgınların yok edileceğine dâir ilâhî kânunun değişmeyeceğini bildirir.

Okudunuz mu?  Rızkından razı olandan Allah razı olur

Bu mübarek sûre, teşvik ve müjdeleme ile korkutmayı beraber yapmak suretiyle, iyiler ve kötülerin akıbetlerini açıklayarak son bulur


Cevap: Duhan süresinde geçen konular, mesajlar

AYSEVEN
kuranı kerimde geçen surelerden biride duhan suresidir duhan süresinde peygamberlerden söz edilmektedir ayrıca ALLAH inancı ve ölüm sonrası hayat yani ahiret hayatından bahsedilmektedir

Okudunuz mu?  Hz. İbrahim'in ailesinin isimleri

duhan suresinde hangi konular anlatılmaktadır, duhan suresi ne anlatıyor, duhan suresinde ne anlatılıyor

Bu kategoride yer alan Telbiye duası ne zaman okunur ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Duhan süresinde geçen konular, mesajlar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.