Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:58
temizlik
Yönetici

Sürme çekmek abdeste engel mi ?

Sürme çekmek abdeste engel mi ?

mum
Göze sürme çekmek abdeste engel değildir, çünkü sürme su geçirir, suyun akmasına engel olmayan bir maddedir.


Cevap: Sürme çekmek abdeste engel mi ?

HADİE
sürme dinen sakıncası olmayan ve abdeste mani olmayan güzellik malzemesidir özellikle hac sürmesi denilen sürmelerin göze faydası olduğu bile söylenmektedir


Sürme çekmek

mehmet0721
sa hocam nasılsınız iyimisiniz . hocam erkeklerin gözlerine sürme çekmesi sünnetmidir . beni bilgilendirirseniz sevinirim..


Cevap: Sürme çekmek

Şem’a
Erkeklerin Sürme Çekmesi Hakkaında Hadisler Varid Olduğu için Sünnettir Denilebilir. Göze faydası olacağı bilinen ve tıpça doğrulanan bir sürmenin kullanılması erkekler için caizdir. Bu hususta hadisi şerifler vardır.

Okudunuz mu?  Gusül ile boy abdesti arasındaki fark

Kayıtsız Üye
Lütfen yardım edin ben kafayı yicem! Benim yanımda iki kişi bir sembolü tartışıyordu. Ve biri caiz değil ama küfürde değil. diğeriyse küfür dedi.

Bu soru şöyle; bir dinin sembolü sürmeli göz işareti (ilk fotoğraftaki gibi) ve aynı şekilde sürme çeken kadınlar var ama tamamen aynı şekilde yani üst alttakki iki çizgi,vsvs kadınların bunu aynı şekilde çekmesi küfürmü? Mesela başka dinin sembolünü takmak küfür ya o yüzden tartışma çıktı. Ve ikisinden biri yanlış bir şey dedi..

Okudunuz mu?  Tuvalet Adabı Nasıl Olmalı ?

Omer Faruk
< Bu soru şöyle; bir dinin sembolü sürmeli göz işareti (ilk fotoğraftaki gibi) ve aynı şekilde sürme çeken kadınlar var ama tamamen aynı şekilde yani üst alttakki iki çizgi,vsvs kadınların bunu aynı şekilde çekmesi küfürmü? Mesela başka dinin sembolünü takmak küfür ya o yüzden tartışma çıktı. Ve ikisinden biri yanlış bir şey dedi.. >
Bir şeyin inkara vesile olması için kişinin bunu yaparken açık açık o dini temsil ettiğini hem göstermesi hem de diliyle ikrar etmesi gerekir. Sırf birileri bir şeye benziyor diye KAFİR ilan edilemez.

Okudunuz mu?  Kan gusül abdestini bozar mı?

Bu hususlarda genellikle bilgisiz kardeşlerimiz çok kesin konuşuyor ve hata yapıyorlar. Kişi bazen bilmeden beline kuşak bağlar ve bu bir papazın zünnarına benzeyebilir, hemen onu papaza benzemekle ve küfürle itham etmek islami değildir. Aynı şekilde bir kişi evine ya da odasına haç işaretine benzer bir eşya koyabilir, hemen onu hristiyanlaşmak ve küfürle itham etmek doğru değildir.

Okudunuz mu?  Suların hükmü

Kısaca yalnızca sembolün benzemesi kişiyi imanından etmez. Din konusunda illa tartışmak istiyorsanız oturup İslam Tarihini baştan sona okuyun, daha sonra da (mübarek ramazan yaklaşıyor, Kur’an ayı güzel bir vesile) Kur’an’ı anlayarak baştan sona bir kaç defa okuyun. Pek çok tartışmanızın cevabını direk Kur’an’dan bulabilirsiniz. Bulamadığınızı da artık internet çağında yaşıyoruz google amcaya danışın :))))

Okudunuz mu?  Cunüp olup olmadığını anlamak

Selametle gençler…


Kayıtsız Üye
Abi şimdi aynı sembolü bilerek yapmak (ama onlara benzeme amacı olmazsa) buarada fotoğrafın linkini attım) bu caizmidir ?

Mesela mısır piramitleri kralı varya, o adam mesela sürme çekermiş ama yanlardan uzatarak.. yani bayanların kasten bunu yapmaları caiz midir ? Yoksa mekruh mu? Yani kim bir kavme benzerse onlardandır hadisi aklıma geliyor ve üstteki soru içinde bu soru içinde kafam karışıyor.. abi bak ben çok zor bir insanım, daha doğrusu bir şeyi anlamakta zorluk çekiyorum heleki bu dini konularda.. yani bana evet caiz, yok mekruh desen yeterlidir. Ben bunu kendim ayırt edemiyorum maalesef 😔

Okudunuz mu?  Yaranın kanaması abdesti bozar mı ?

Kayıtsız Üye
Abi birde baktımda: şu yazında: Bu hususlarda genellikle bilgisiz kardeşlerimiz çok kesin konuşuyor ve hata yapıyorlar. Kişi bazen bilmeden beline kuşak bağlar ve bu bir papazın zünnarına benzeyebilir, hemen onu papaza benzemekle ve küfürle itham etmek islami değildir.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan sonra osurmak

Mesela burda bir din var ve beline boş sade satenden oluşan kemer takıyorlar kuşak gibi ama asılan yeri yok, ama bu zünnar kemeri gibi bir kemer ve ünlü. Ve hanımların elbiselerindede oluyor bu mesela ketenden elbise, ama saten kuşak veya kemer oluyor. Yani görüntü olarak aynı oluyor. Soruma gelirsek, bilmeyenler değilde, bilerek ama onlara benzeme amacı olmasa, öyle saten kuşaklı elbise giymek caizmidir ?

Okudunuz mu?  Tuvalete girerken çorap çıkarmak

Kayıtsız Üye
Hocam abdestliyken gözüme kalem sürmüştüm yani sürme sonra abdestimi bozdum tekrar abdest aldım ama gözlerimde sürme vardı abdestim olmadı mı ben bilmiyorum suyu engelliyor mu engellemiyor mu ama peçeteyle sildiğim zaman çıkıyor rengi yani kalıcı değil bilmiyorum ne yapmam lazım namazı kaza mı etmem lazım yoksa sürme ile abdest olur mu ?


Omer Faruk
suyun geçmesini engellemez merak etmeyin, abdestiniz olur.


sour
Hacdan gelen sürmeyi sürsem üstüne abdest alabilir miyim? Ovalayıp çıkarmama gerek var mı? Bir de kozmetik mağazalarda satılan göz kalemlerinden alırken su geçiriyor denilenlerden alıyorum. Onu da silmeme gerek var mı abdest almadan?

Okudunuz mu?  Gusul Alırken Şüphe Duyuyorum

muvaffak
Arapça ismi "Kohl" olan yerel sürmeyi kullanmanız durumunda abdest alırken ayrıca çıkarmanıza gerek yoktur. Suudi Arabistan bölgesindeki genel sürmeler su geçiren tiptediler. Dolayısıyla abdest öncesinde silmenize gerek yoktur.


sürme su gecirir mi, sürme abdeste engel mi, Sürme Abdeste Mani Midir

Bu kategoride yer alan Niyet etmeden gusül abdesti kabul olur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sürme çekmek abdeste engel mi ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.