Anasayfa
19 Temmuz 2023, 22:35
Sohbet
Yönetici

Dini soru sorma siteleri

Dini soru sorma siteleri

Kayıtsız Üye
İlk soruyu ben sorayım
Selamın aleyküm hocam ben eski sevgilime senden başkasıyla evlenmem dedim Allah şahittir dedim ama sonra ayrıldık ondan sonrada hayatıma kimseyi alamıyorum yani kabul etmiyorlar bunda bu verdiğim söz etkili midir yemin olarak mı sayılıyor bununla ilgili bilgi almak istiyorum..


Dini Soru Sor

arifselim
Aleykum selam. Allah şahittir yapmam demek söz yerine geçer. Yemin kefaretini yerine getirmelisin. Bu yaşadıklarının onun yüzünden olup olmadığını Allah bilir. Ayrıca samimi bir tövbe edebilirsin.


Mumsema Soru Sor

Kayıtsız Üye
Selamı Aleyküm

Öncelikle konu başlıgı altındaki bütün sualleri okudum cevap tam bulamadığım için yazıyorum. Öncelikle Allah razı olsun hepinizden. Ben son 1 aya kadar rahat gunah işleyen biriydim. Fakat durumun vehametini anladım namazıma başladım ve yediğimi düşündüğüm kul hakkından çok korkuyorum. Üniversite okuyorum. Geçtiğimiz dönemde bir kurs düzenledik. Kursa katılımın devamını sağlamak için ücret topladık fakat kursu verenler ücreti kabul etmedi. Bende paranın büyük kısmını arkadaşlara kahvaltı düzenleyip tekrar onlara harcadım. Kitap alıp onlara dagıttım. Ve bu asamada kursla ilgili bayağı ugrastım ( kursu verecek kişileri buldum. Etkinlikleri düzenledim. Katılım belgelerini bastırdım. Kahvaltıyı düzenledim.kitapları sipariş ettim ) ve paradan biraz kaldı ve o parayı ben hakettiğimi düşünerek o zaman cahilce bir şey yaptım. Ve kimsenin haberi yok. Şimdi o parayı ben hakettim mi yoksa tamamen kul hakkımı. Kul hakkıysa hepsi mezun oldu kimine ulaşsam bile yüzüm tutmaz bunları söylemeye. Geceleri yatamıyorum namazda aklıma geliyor. Gözüm ağlayacak gibi oluyorum. Parayı bağışlamayı düşünüyorum hayır kurumuna. Ama bütün sorularda önce helallik olmassa varisine olmazsa en son ihtimal yazıyor. Allah rızası için ne yapacağım ben çok çaresizim. Bilniyordum durumun vehametini.

Allah razı olsun. (Lütfen sorum sadece sizde kalsın )


Mumsema Dini Soru Sor

arifselim
Aleykum selam kardeşim. Kendilerine ulaşabileceklerine haklarının kalma durumu olduğunu hatırladığını ve helal etmelerini istemen ayıp bir durum olmaz. Yeter ki sen uygun bir dil ile ifade et. Kendini mahcup bir durumda hissetmene de asla gerek yoktur. Net olarak hakkına girdiğini hatırladıkların varsa onlarla bir yolunu bulup helalleş. Genel olarak listede bulunup da ayrıntısını hatırlamadıkların için de dua et, onlar ve kendin için istiğfar et. Mesele budur daha fazla düşünerek kendini de yıpratmaya ve şeytanın sevinmesin ede fırsat verme.


Kayıtsız Üye
Merhaba benim obsesif kompulsif bozukluluğum var özelikle el yıkama giysileri çamaşır makinesinde 2 defa yıkama bulaşma zehirlenme korkum var çok şükür namaza başladım ama 1 haftadır kılamıyorum Rabbime inşAllah yarın başlayacağım diye sözde bulunuyorum yine kılamıyorum abdest alırken yarım sabun yada yarım samapuan bitiriyorum bunun vebali nedir kılamadım için Rabbim bana sırt çevirir mi ve bu tür korkularım için dua var mıdır başka nasıl kılınır namazı içimden düşünerek kılabilir miyim? Allah razı olsun şimdiden


arifselim
Merhaba kardeşim. Namazı içinden kılamazsın. Namazın ve abdestin farzları vardır bunların yerine getirilmesi lazımdır. Temizlik için bu kadar zaman ve sabun vesaire harcaman hem zaman hemde maddi israf olur. Allah’ın seni sorumlu tutmadığı şeyleri sen kendine zorlayarak yaptırıyorsun. Halbuki bir el yıkamak 20 – 30 saniyeyi geçmez. Allah’ın kullarına her zaman tövbe kapısı açıktır. Sen yeter ki tövbe et.

Okudunuz mu?  Lol oynamanın hükmü nedir?

Kayıtsız Üye
Rüyamda üst geçit gibi bir yerdeyim bayağı kalabalık kadınlar var etraf arazi ve arazinin içinde bir sürü altı giyinik üstü çıplak erkek var kadınlar bunları izliyor bende bakıyorum adamlar dans ediyor birbiriyle öpüşüyor merdivenden iniyorum bir alt kata orada da yine bir sürü başörtülü bembeyaz giymiş kadınlar var siz ne yapıyorsunuz utanmıyor musunuz şu halinizden açık saçık adamlara bakıyorsunuz diyorum bana cevap vermiyorlar oturup onlarla beraber adamları izliyorum sonra bir bakıyorum aslında bu adamlar tövbe ediyorlar bembeyaz giyinmişler büzülmüşler tövbe ediyorlar ağlıyorlar şaşırıyorum bu nasıl olur diye sonra yanımda bembeyaz çarşaflı bir kadın anlatmaya başlıyor bak kızım bu bakış açısı bunlar tövbe ediyorlar ağlıyorlar gördün demi yiye tam yanına gidiyorum anlatmaya başladığı anda yatağın başına vuruldu ve uyandım sabah 7 de. eşime niye vuruyorsun yatağa dedim ben vurmadım dedi uyandım ama duydum yani yatağın başlığına vurdular ben uyandım sabah


arifselim
Rüyan hayırlı manaya işarettir. Uzun süredir aksilik yaşanan olayların artık yoluna gireceği ve gelişmelerin kişi için hayırlı sonuçlanacağına alamet eder. İş ve maddi açıdan yaşanan sıkıntıların aşılması anlamında da tabir edilmiştir. En doğrusunu Allah bilir.


Kayıtsız Üye
Kocası yatağa çağırdığında icabet etmezse, kadına melekler lanet okur.
soru şu:eğer kocası içki içmiş ise sırf içkili olduğu için karısı red edebilir mi?


arifselim
Bu durum ancak kadının boş kaprisler yapması ve bir mazereti olmadan cinsel ilişkiyi reddetmesi ile ilgilidir. Yoksa bir ahlaksızlık, zulüm ve haramları işleme gibi durumlarda eşinin reddetme hakkı vardır. Ancak sarhoş olsa bile hanımına bir günah yoktur.

– Kadının sağlık, biyoloyik, psikolojik gibi nedenlerden dolayı eşiyle cinsel ilişkiden sakınma hakkı vardır. Bu konularda eşler arasında anlaşmazlık çıkarsa, dindar ve uzaman bir doktorun vereceği karara göre haraket etmeleri gerekir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm rüyamda ağlayarak peygamberimize kavusucam diyip duruyodum ama hiç bir hazırlık yapmamıştım salavatlar getirerek agliyodum bu rüyam nedir acaba


arifselim
Aleykum selam. Rüyada ağlamak tersi ile tabir edilir. Ona olan sevgine ve özlemine alamet eder. Onun sevgisinin alameti de sünnetini yaşamakla ve yolundan gitmekle olur. En doğrusunu Allah bilir.


Kayıtsız Üye
Insanlarin yasadiklari kader mi kaderiniz biz dogmadan mi belirlen mis


AKA
Senin nasıl yaşayacağını Allah önceden bildiği için kader yazılıdır. Yoksa senin dediğin gibi bir senaryo yazılıp onu oynadığımızı düşünmen yanlıştır. Allah her şeyi önceden bilendir.


Efdal
Mumsema soru sor yazınca bu konu çıkıyor
Herkes kader konusunu yanlış anlar
Her insanda cüzi de olsa hür irade vardır kişi yolunu kendi seçer


Kayıtsız Üye
İstihare namazını kıldıktan sonra sabah uyandığımizda rüyanın anlamını çok guzelse fakat biz o rüyadan korkarak uyandiysak bu istihare sonucu bizim için hayirlimidir yok şermidir?


arifselim
İstiharenin en doğru yorumu insanın içine gelen hissi ile bilinir yani hissedilir. Rüya ile yanılmak daha fazladır ama hissetmek daha açık bir işaret olarak kabul edilir.


imam
< dudagimdan bir parca et yedm gusulu bozar mı? >
İstersen bir lokma et ye gusül almana engel olmaz merak etme 🙂

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin dış görünüşü hakkında bilgi

Kayıtsız Üye
merhaba hocam ben kocamla kaçarak evlendim 1 sene önce hersey iyiydi sonra birbirimizi kıskandığımızdan hep üstüne gittik tartıştık kırdık birbirimizi ben hamileydim eşimin beni sevdiğini biliyodum ama bana karşı hep ilgisizdi çok ağır konusuyodu hastaneye bile gidemiyodum onunla annesi bize kalamya geldi doğuma kadar benden arada ayrı yattı korktuğumu biliyoken bazen iş yerinde kaldı bana babanın evine git boşanalım dedi sürekli bende dayanamadım gittim en sonunda ama onu seviyordum babamgide doğum yaptım yaptıklarından sonra hastaneye geldi duyunca özür diledi ertesi gün gene geldi babam tokat attı gitti onun abisi aradı küfür etti ana avrat babama bize hocam annem babam gidersen hakkımızı helal etmeyiz diyolar bizi silersin diyolar kocam değiştim gel seni seviyorum diyo napayım sasırdım bir oğlum var 20 günlük bana bir yol gösterin


afsarbeyi
Bir kadın kocamla tartışıyorum diyorsa o evde huzur kalmamıştır. Olması da zor olasılık.


arifselim
Aleykum selam kardeşim. Yalan yere yemin etmek büyük günahtır. Artık bu sana ders olsun ve samimi şekilde tövbe et.


Kayıtsız Üye
Merhaba, 21yaşındayım ve evlenmek için erkek arkadaşımla önümüzde 3/4 yıl kadar var. İş durumumuz, eğitim durumumuzdan dolayı.Onunlayken ister istmez el ele tutuşuyoruz, vs. şeyler oluyor.onu çok seviyorum ama iç huzurum yerinde değil.Namaz kılarken eski samimiyetim olmuyor ve mutlu değilim. Erkek arkadaşımla evlenmemiz şuan mümkün değil. onu çok seviyorum ama ilişkimizin devamı mümkün değil, ister istemez böyle şeyler yaşanıyor bir çıkar yol bulamadım


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm
Ben kpss sınavına girmeden torpille 3 aydır memur olmuş biriyim..Memurluğa alış şartları lisans mezunu olmak ve bilgisayar kullanmayı bilip ve bilgisayar sertifikası sahip olmaktı ve bunlarda bende mevcuttu ama ben kpss sınavına girmeden torpille memur oldum…Sorum şu şimdi ben kul hakkına girdim mi dini açıdan durumum ney ve nasıl tövbe ederim ve şuan bulunduğum memurluktan istifa etmem işten ayrılmam gerekli mi ?
Bu konuyu düşündükce huzursuz oluyorum bunalıyorum…Düzgünce elimden geldiğince kurumda işimi yapıyor çalışıyorum ve benim aldığım Maaşta haram mı bu arada ? Ne yapmalıyım lütfen yardım edin..


Şem’a
dini soru sor cevaplasın
< korkuyorum ya şirk olduys >

Korku ve endişe duymak normal ama şirke düşme meselesini abartmak normal değildir.
Bir müslüman bilerek şirk işlemedikten sonra yani kalbiyle inanıp diliyle söylemedikten ve innamadıktan sonra MÜŞRİK olamaz


Kayıtsız Üye
Merhabalar ben sürekli duyduğum bir inanisla ilgili soru sormak istiyorum. Kızın kaderi ve huyu halaya çeker derler. Huy olarak halamla çok benzeriz ama kaderimizin benzemesini pek istemem. Hurafe olduğunu dusunsemde icimde sıkıntı oluyor malesef.


Kayıtsız Üye
Evli biriyim. Karımın öfkeli anında ağzından küfür çıktı. Küfürü tam hatırlayamıyorum. Din ile ilgiliydi ama. Benim dini nikahıma bir zararı oldu mu? Tekrardan nikah yapılmalı mı?


Şem’a
< Din ile ilgiliydi ama. Benim dini nikahıma bir zararı oldu mu? >
Ettiğiniz küfür dinden çıkaran bir küfür ise nikahınız biter ama yeniden kelime-i şehadet getirip iman edince nikah devam eder.


ertanozmen
Selamın aleykum ben annem bırlıkte oturup zıkır cekcem bunun bır sakıncası olurmu ? Erkek cocuguyum

Okudunuz mu?  İnanılması zor ama gerçek olan bilgiler...!

imam
Anne ile Allahı zikretmek ne güzel. dini hiç bir sakıncası yoktur


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm ben bir soru sormak istiyorum. Ben bir sene önce ablamın evinde ablam ile bir tartışma yaşadım çok öfkelendim ve ağzımdan ” bir daha senin evine gelmem Allah Allahım olmasın ki gelmem” diye kelimeler çıktı . Bu yemin midir. Çok pişmanım ne yapmalıyım.


imam
Bu yemin gibi ama aslında cahilce edilen bir küfür sözüdür.
Tevbe edin yemin kefareti ödeyin ve bir daha böyle liyakatsız söz söylemeyin


asli yilmaz

Selâm aleykum hocam ben 6 yıl dir evliyim kaynanam ve eltim bana çok kötülük yaptılar yaptığım hiç birseyi beğenmez ve dalga geçerlerdi ve bunu çevreye anlatıları dı eşimle arami bozmak istediler eltim eşimle tartıştı eşim onlara uymadı ve bende artık kaynamla pek ilgilenmiyorum benim ve onların günahı Ne dir


imam
Gıybet etmek en büyük günahlardandır. Asla dedikodu yapmayın
ve insanları affedin ki Allah sizi affetsin. ama hak sizindir karar da

 


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm 24 yaşında bir erkeğim bugüne kadar hiçkimseyle sevgili dahi olmadım fiziğimde fena deil ama bugüne kadar elinden tutup tanıyabileceğim evlenebileceğim hiç ilişkim olmadı artık kısmetim kapalı diye düşünmeye başladım. Çevremdekilerde böyle düşün üyor Bu durum artık bitsin istiyorum. Bu durumdan kurtulmak için ne yapmalıyım. Yapılabilecek bişey varmı. Şimdiden teşkr ederim.


arifselim
Aleykum selam. Evlilik olmadığı sürece öyle haramlara bulaşmadığın için Allah’a şükret. Sana aile büyüklerin evlilik için yol gösterip destek olmalıdır. Bu durumun kısmetin kapalı olduğu anlamına gelmiyor.


Kayıtsız Üye
Ben 17 yaşında bir kızım. Psikolojik olarak bazı sıkıntılarım var bu ara. Ve içimden bir ses sürekli bana kapan diyor. Ve ben şuan düşünmüyorum kapanmayı. Ama içimdeki susmak bilmiyor ben artık kafayı yiyecek duruma geldim ne yapmalıyım lütfen bir tavsiye


arifselim
Bu istek aslında kötü bir düşünce değildir. İçine öyle bir istek geldiği için Allah’a şükür et. Ancak bunu takıntı haline getirerek kendini üzmemelisin. İlk fırsatta tesettüre gir ve Allah’tan yardım dile. Allah içine ferahlık versin.


Kayıtsız Üye
Recep ayının 3 gününde’de oruç tutmak istiyorum ilk gün ne zaman bilmiyorum lütfen yardımcı olun


arifselim
Bu seninin ilk günü bugün yani 29.03.2017 çarşamba günüdür. Recep ayının üçüncü günü ise iki sonra olup cuma gününe denk gelmektedir. Allah kabul eylesin.


Kayıtsız Üye
Hayırlı akşamlar. Söze nasıl başlayacağımı bilemiyorum.

Ailem alevi kültürüyle büyümüş insanlar fakat benim babam o kültüre bile mensup değil. Bir inancı yok. Annem ve babam ayrı beni babam büyüttü. Saygım sonsuz bunu yapmayabilirdi fakat ben biraz büyüdükten sonra dini merak ettm ve öğrenmek istedim. Bu konuda çevre etkisi vs de etkili oldu tabii ki. Beni yönlendiren en etkili insan ise evlenmek istediğim insan ve ailesi oldu. Babam onlara karşı sırf dindar oldukları için beni uzaklaştırmaya calıstı. Onlara ve bana hakaretler etti. Görüşmemi engellemeye çalıştı beni bana para vermemekle reddetmekle de tehdit etti.

Yine de Bunların hiç bir önemi yok ben şahsım adına şuan da tamamen kendi özgür irademle hiç kimsenin etkisi altında kalmadan şunu söylemek isterm. Ben dini açıdan kendimi geliştirmek her zaman daha da çok bilgilenmek yani öğrenmek ve öyle yaşamak istiyorum. Lakin bu benim içinde bulunduğum ev ortamımda kötü gözle bakılan bir olay. O insanla da evlenmek istiyorum fakat babam bana reddedeceğini vs gibi şeyler söylüyor beni hep tehdit ediyor inancıma hakaret ediyor. Ben ne yapmalıyım?

Okudunuz mu?  Büyük ikramiye çıkanların ibretlik sonu

arifselim
Selamun aleykum. Allah seninle olsun ve ibadetlerinde daim eylesin. Her zaman önceliğin Allah’ın rızası olmalıdır. Haram ilişkilerden de sakınman gerekir. İyilik işleyeyim derken başka haramlara bulaşırsan buda hatalı olur. Evlenmek niyeti eğer var ise bunun için gerekli adımlar atılmalıdır. Babanı da razı etmenin yolunu ara.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm ben afedersiniz 2.5 aydır gusül abdesti alamıyorum aslında hicbir engel yok su var her şey var ama bir türlü alamıyorum mesela birazdan alacagım diyorum ama nedense banyoya giremiyorum sanki bir sey beni tutuyor engelliyor artık şeytan mıdır büyü müdür bilmiyorum ama çok uzülüyorum kendimi hayvan gibi hissediyorum yardım edebilir misiniz


Prens
Büyü falan değil kendi kendini kandırıyorsun. Sana emanet edilen cana hakkıyla bak. Müslümansan İslamın şartlarınada uymak zorundasın.


Kayıtsız Üye
Bir yakınım hacılık görevi öncesinde evde iken bazı ayak sesleri duyduğunu ve yemeklerin evde eksildiğini söylüyordu.bu ne anlama geliyor


ait
Demek ki eve bir hırsız giriyor. Web kamerası taktırın.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam. Ben nişanlımla kavga ettiğim sırada 3-4 kişinin yanında dedim ki onunla evlenirsem gelinlik kefenim olsun korkuyorum yemin etmiş sayılır mıyım ne yapmalıyım.


arifselim
Aleykum selam. Bu yemin değildir ama bu kendine ettiğin bir bedduadır. Bu sözünden tövbe istiğfar et ve bir miktar sadaka ver. Böyle beddualar etmek çok yanlış ve hatadır. Bir daha yapmamalısın ve sana bu bir ders olmalıdır.


Kayıtsız Üye
Umre sırasında uhud dağından hatıra niyetine minik bir taş aldım günahı varmı yerine geri göndereyim mi


arifselim
Mukaddes topraklardan alınan bir taş veya bir toprağın özel bir anlam ifade etmez. Bu taşı geri göndermene gerek yoktur. Saklasan da saklamasan da bir mana ifade etmez.


Kayıtsız Üye
9 yıllık evliyim.8 yaşında kızım 7 yaşında oğlum var.Öğretmenim.Eşim 3.çocuğu yapmamız konusunda yoğun ısrar ediyor.Mecbursun dinen ben istiyorsam yapmak zorundasın diyor.Benim çocuk istememe gerekçem ise şu:Eşimin ailesi özellikle annesi ile problemlerim var.İki hamileliğimde ve doğumumda bana hayatı çekilmez hale getirdi.Beni bunalımlara soktu.Defalarca kez kendimi öldürmek istedim.Ve anlatamayacağım türlü şeyler.Ben o yaşadıklarımı 3.kez yaşamak istemiyorum.
Yani ben eşim istiyor diye 3.çocuğu yapmaya dinen mecbur muyum?


arifselim
Kadın ile erkek bu konuda anlaşma halinde olmalıdırlar. Dini açıdan ne erkek nede kadın tek taraflı olarak baskı yapmaya hakkı yoktur. Kadının rızası olmadan sırf erkek buna zorlayamaz. İkisi konuşmalıdır ve anlaşarak hareket etmelidir.


Kayıtsız Üye1
Hocam ve değerli dostlar sa
Ben bu ramazan kendimi zor tutuyorum .
Eğer oruca başlamadan mast yapsam ve meni çıkmasına engel olursam eğer güsül ve abdest abdest almadığım halde oruç tutabilir miyim

İkincisi ise bunu oruçlu iken yapsam ve meni çıkmasa orucum bozulur mu


arifselim
Aleykum selam. Oruç bir ibadettir. Yani namazda iken nasıl herşeyine dikkat ediyorsan oruçluyken de öyle dikkat etmek zorundasın. Fetva ararsan bazı şeyler için bulabilirsin ama acaba sevabın ne olur onu da hesap etmelisin. İftar ile imsak arasında olan şeyler oruçla ilgili olmaz. Oruçluyken ise meni çıkmadıkça oruç bozulmaz.

Okudunuz mu?  Hac ne zaman farz olmustur?

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum,
Benim namaz ve abdest hakkında çok büyük şüphelerim oluyor. Sürekli bu olmadı, şu olmadı diyerek namaz ve abdestlerimin bazılarından emin olamıyorum. Abdestlerimi başa alıyorum namazlarımı tekrar tekrar kılıyorum. Abdestten emin olup namaz kılmaya gitsem de sürekli abdestimin bozulduğu ve bozulacağı düşüncesine kapıldığım zamanlar oluyor. Vesvese mi yoksa gerçekten bir saglik sorunu mu onu da anlayamıyorum. Bu sabah sabah namazına kalktığımda kılmak için 9 dakikam vardı sünneti güzel bir şekilde kıldıktan sonra sıra farza geldi saate baktığımda 4 dk kalmıştı hemen kılmaya başladım ama gaz sıkıştırmaya başlıyor gibi oldu namazın yetişmesini istediğim için kendimi sıktım ve bitirdim namaz bitince her şey kesildi ben de kesin namazda bozdum diyerek koşarak tekrar abdest aldım ama tekrar farzı kılarken kerahat vaktine doğru sarktım yani yetistiremedim. Ne yapmalıyım? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim, sağolun


ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Güneşe 9 dakika kalmışken sünnet mi kılınır. Farz olanı riske atarmı insan. Diğerleri şeytanın oyunlarıdır sende belliki dediğini yapıyorsun. Yapmamaya diren.Hiç bir ibadetini olmadı diye başa alma. Oldu de geç düşünme.


Kayıtsız Üye

– Selamun aleykum hocam ben genç bir kizim is yerimden biriyle tanistim çok düzgün 5 vakit namaz kılan ilahiyat okuyan biri. Beni de namaz kılmaya teşvik etmeye calisiyor çok güzel davraniyor ben o kişiyle alakalı farklı duygular beslemeye başlamıştım ki bir kiz arkadaşı olduğunu öğrendim. Çok üzüldüm farkında olmadan o kisiye baglanmisim o kişiyle bir geleceğim olsun istiyorum çevremde bana böyle telkinler öğütler veren kimse yok gerek dinine bağlı oluşu gerek namazını aksatmamasi istemeden ona gönül bağı kurmama sebep olmus. Sormak istedigim ben rabbime dua etmek istiyorum onunla bir gelecek istiyorum birlikte namaz kılmak kuran okumak istiyorum ama bir yandanda diyorum ki o kızın günahı ne belki ben o kızın mutluluğuna engel olacağım ama bir yandan da gonlume söz geciremiyorum. Sizin bana öneriniz nedir nasıl dua etmeliyim ve bu konu hakkında istihare namazı kılmayı düşünüyorum sizce uygun mudur? Şimdiden Allah razı olsun.


arifselim
– Elbette bu psikolojiktir ve gerçekle bir alakası yoktur. Bilinçaltına yerleşen ama aslı olmayan düşüncelerden başka bir şey değildir.

– Aleykum selam. Erkek ve kızların arkadaşlıkları yani helal olayacak şekilde olan ilişkileri haramdır. Allah’ım hayırlı ise bana nasip eyle diye dua edebilirsin. Ama gönlünün esiri olmadan, iffetini, ahlakını ve değerini koruyarak Allah’tan isteyebilirsin.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm
2 yıldır evliyim eşimle anlaşamıyoruz çok tartışıyoruz bana çok yalan söylüyor ve doğru düzgün çalışmıyor kendisi de benden bıltığını hayatını mahvettiğini huzuru kalmadığını söylüyor ilerde daha kötü kavgalar olacağını düşünüyorum cocuk olmadan boşanmak istiyorum dinen doğru bir karar mı günaha girmek istemiyorum
Allah razı olsun


mumsema
Boşama işleri için en iyi karar, aileye danışarak verilen kararlardır.
Tek başınıza veya netten yazılan tavsiyelerle işler maalesef yürümez.
Boşanmak ciddidir ve ciddi insanlar toplanıp çözüm üretmesi en doğrusudur

Okudunuz mu?  İslamda en büyük günahın adı nedir?

Sari91
Hocam taharatlaninca tabiki su ile yıkıyorum fakkat sabun ile yıkamadim zaman helen kuru yer kalıyor. Doktor sabunla yikamak iyi değil diyor o kadınların özül kurulan bölgesini kuruyan birşey. Simdi hocam ne kader su döksem helen biraz kuruluk kalıyor Bunu da sabunla tam temizlemek sağlıklı değil diyor doktor. Bu konuda düşünceniz ne. Namaza engel mi ?


arifselim
Su ile iyice temizlenmek yeterlidir. Bundan fazla yıkamak veya sabunla temizlemeye gerek yoktur. Doktorların dediği de doğrudur buna uyman gerekir. Namaza engel değildir.

 

 


Kayıtsız Üye
Öncelikle sorum şudur.Allah nasip ederse bir evladımız olacak ve biz onun ismini “Mira” koymayı düşünüyoruz.
Kefh Suresi 22.Ayet te bu isim “mirâen” olarak geçiyor ve kelime anlamı “münakaşa etmek”.
Araştırdığım da dinen bir sakıncası yoktur.Isim koyulabilir olarak araştırmıştım ben fakat sizlerede danışmak istiyorum.
Bana bu konuda lütfen yardımcı olup beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.


arifselim
Arapça anlamı olarak belirttiğiniz gibidir lakin yasak olmasa da anlam bakımından bunu tavsiye etmiyoruz. Münakaşa etmek ve tartışmak mana açısından hoş değildir.


Kayıtsız Üye
Hocam 80gr altın’ın zekaatını ne kadar vermeliyiz


ACİLSERVİS
80 Gram altına 2 gram zekat düşer. Yani kırk gramda bir gram verilir. Dileyen daha fazla verebilir.


kapi
merhaba ben bu sitede nereden soru soracağımı bulamadım o yzden buraya yazdım
şimdi arkadaşlarımla birlikte eğlence olsun diye bir gruba girdim parodi grubu yani başka insanlarmışız gibi davranıyoruz
şimdi o grupta ara sıra zina muhabbetleri geçiyor ama şakasına yani troll böyle parodi grubu ya ben de zina günah diye konuşmaya korkuyorum günaha girerim diye o konu hakkında şakasına (troll) konuşsam günaha girer miyim?


arifselim
Merhaba. Haram ve isyan konularında kesinlikle ama kesinlikle şaka olmaz. Böyle bir gurupta böyle sözler ve konuşmalarda caiz değildir. Eğlencesine de olsa asla haramlar hakkında bu şekilde konuşulamaz.


Kayıtsız Üye
merhabalar arkadaşımla sohbet ederken Allah’a sövmekle ilgili konuşuyorduk bende bir örnek verdim birileriyle ilgili ama Allah’a ettikleri küfürlerden birini söyledim yani o sözü tekrarlamış oldum ama ben onların dediği şeylerden örnek verdim dinden çıkmışmıyımdır


arifselim
Merhaba. Bir günahtan bahsetmek, anlatmak, öğütlemek ve ders vermek gibi durumlarda bazı sözler söylenebilir. Bunları söylerken ki niyetin ve gayen önemlidir. Dikkat ederek ve haddi aşmadan örnek verilebilir.


Gkckt
Selamunaleykum. Eşim öğretmen yeni doğum yaptı. 2 yıl izne ayrilabiliyor maaş almaksızın. Kanuna göre bu izni parça parça da kullanabiliyor. Bilindiği üzere öğretmenler 2 ay yaz tatili boyunca izinli. Yani hiçbir öğretmen okulda değilken memleketindeyken tatildeyken gezerken tozarken maaş alıyor. Diğer memurlar da 1 ay izinliyken maaş alıyor. Çalışmadıkları halde. Devletin vermiş olduğu bir hak. Sorum şu; eşim maassiz izne ayrılacak diğer öğretmenlerin de tatilde olduğu temmuz Ağustos aylarında ise başlayacak 2 ay maaş alacak. Eylül ayı başlayıp da okullar açıldığında tekrar izne ayrılacak. Bu şekilde hem yaz aylarında maaşını almış olacak hem de 2 yıllık izni toplamda 2 yıl ancak yaz tatillerini çıkarsak 2 yıl 4 ay şeklinde kullanmış olacak. Boyle bir yol izledigimizde yaz tatili boyunca alacağımız bu maaşlar helal midir sakıncası var mıdır? Allah sizlerden razı olsun.

Okudunuz mu?  Evlilik hakkında Ayet, Hadis ve Sözler

arifselim
Aleykum selam. Devletin tanıdığı kurallar çevresinde olmak şartıyla bunu yapmak caiz olur. Eğer böyle bir hak tanıyorsa ve parçalar halinde bölerek de bu izni kullanma hakkı sağlıyorsa bunu yapmak da caiz olur.


İmanlii53
Selamun Aleykûm arkadaşlar boy abdesti aldığım sırada kardeşim dışarıdaydı kapıyı çaldı ve bende açmak zorunda kaldım kardeşim beni gördü ama avret yerlerimi havluyla kapatmıştım kardeşim dışarıya çıktı ve bende çıktıktan sonra tekrar abdestime devam ettim abdestim kabul olmuşmudur?

Teşekkür ederim sağolun bir ricam olucak boy abdesti alırken ve normal abdest alırken ne yaptığımızda tekrar almak zorunda kalırız detaylı yazarsanız sevinirim.


ACİLSERVİS
Aleykümüsselam. Yanlış bir şey yok kaldığın yerden devam edebilirsin.

Bu abdestleri bozan durumlardan biri yaşanırsa baştan alırsın.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum ben eşime bir konuda yalan söylemek zorunda kaldım ve doğru söylediğime inansın diye kurana el basarak yemin ettim eşim de eğer yalan söylüyorsan hakkım haram olsun dedi ne yapmam gerekir


arifselim
Aleykum selam. Bu yaptığın haramdır günahtır. Yalan yere yemin etmenin kefareti de yoktur. Artık bunun için yapman gereken şey tövbe istiğfar etmek, Allah’tan af dilemek ve bir daha yapmamaktır.


Kayıtsız Üye
merhaba evde bir süs illumunatinin sembolüne benziyor ama hediye geldi hemen atamam bunu tutarsam kaldırıp atmadan dinden çıkarmıyım atmammı gerekir


mumsema
Süs eşyasını alıp atmak, bulundurmak dokunmak neden çıkarsın
Size dininizi kim öğretti bu nasıl bir inanç


Kayıtsız Üye
Bir gün önce çalışmaya başladığım yerden bugün ayrıldım çalıştığım adam Allah’a havale ediyorum dedi. Günaha girmiş oluyormuyum. Cevaplarsanız çok sevinirim. İçim rahat değil şimdiden teşekkürler


arifselim
Allah’a havale ediyorum demek, bir sonunun çözümünü Allah’a bırakıyorum anlamındadır. Eğer bir haksızlık etmemişsen kötü bir şeyi yoktur. Bir haksızlık etmişsen helalleşmelisin.


Kayıtsız Üye
Merhabalar örneğin ben bir yerde çalışırken bir miktar para çaldım bu para haram mıdır ?
Haramsa Birisi benden borç para istedi bende bu çaldığım paradan borç verdim sonra o kişi bana borcunu ödedi ödemiş olduğu borç hala haram mıdır? Yani çaldığım parayı borç olarak verdim bu çaldığım para haramsa onun bana verdiği para bende hala haram para olarak olur mu ?
Bu çaldığım para haramsa harçlık olarak harcasam çalışarak kazandığım parayı da biriktirsem bunun hükmi nedir ?


Tevbe
Haramdır ! Hırsızlığın şereflisi olmaz !!! İnsan ölsün de acından tenezzül etmesin başkasının alın terine !!! Çabucak o çaldığınız parayı aldığınız yere iade edin ve helallik isteyin. Parayı teslim ederken de bu ay fazla maaş vermişsiniz diyebilirsiniz, ya da aldıklarımı hesaplamamışsınız ya da masanın üstündeydi benim sandım cebime koydum diyerek ama mutlaka iade edin ve bir daha bu işe sakın kalkışmayın !!!


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam benim eşim oldugu zaman esimle erkek olan bir ortamda bulunmam harammidir ?


Şem’a
Tesettüre riayet edilmesi şartıyla aile ortamında kocayla birlikte oturulabilir ama mümkünse kadınlar ayrı erkekler ayrı oturulması daha uygundur
Çünkü zinanın başlangıcı bakmak, hoşuna gitmekle başlıyor


Kayıtsız Üye
ACİLL lütfen bakın 🙁 şimdi yazdım az önce senaryo konusunu ama biraz ayrıntı belirtiyim konu belirliyoruz işte sonra karakter falan yapıyoruz onları canlandırıyoruz eğlence amaçlı bu günahmıdır lütfen cevaplayın

Okudunuz mu?  Hz Ebubekir kaç yılında vefat etmiştir?

Ya sadece hayale dayalı karakterler var diğer şeylerde sıkıntı yok bu günahmıdır peki

(acil diye atıyorum birdaha lütfen cevaplayın) İslama uygun yapıyoruz büyük ihtimalle ama tek sıkıntı bilim kurgu diye hayali karakterler var günahmıdır yoksa inanmıyoruz ssadece eğlencesine diye değilmidir az önce cevapladınız ama orda bunu belirtmemişim özür dilerim


Ahmet
Oynadığınız senaryoda günaha olan işler ve günaha teşvik yoksa dini bir sakıncası olmaz.
Senaryo yazarken ve oynarken İslam inancını dikkate almak zorundayız


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm
Adet döneminde dinleyerek sure ezberi yapılabilir mi ? (Öğrenim amaçlı)


arifselim
Aleykum selam. Adetliyken kuranı kerimi okumak haram ama dinlemek haram değildir. Dinleyebilirsin hemde dilediğin kadar. Sadece kurana dokunmak ve dili ile okumak caiz değildir.


Kayıtsız Üye
hocam merhabalar ben bir kaç gündür evimin her yerinde bozuk para buluyorum yemek yapıyorum tencereyi boşaltıyorum içinde para evimin yerlerinde para iş yerimin bir kaç yerinde para bu ne demek hocam korkmaya başladım mutfağımda banyoda yatak odasında bana yardımcı olur musunuz hocam şimdiden teşekkürler


arifselim
Merhabalar. Bir şekilde bu paraların düşme veya unutulma ihtimali vardır. Bundan endişe edecek yada korkacak bir durum yoktur Allah’ın izniyle. Felak ve nas surelerini okumak insanı rahatlatır ve huzur verir.


Kayıtsız Üye
bakarsanız sevinirim zor durumdayım lütfen geçenlerde eve bir süs eşyası aldılar ama üstünde haça benzer bir işaret olduğunu sonradan fark ettim şimdi ben almadım atamıyorum o yüzden kaldırdım bende atmam gerekrmi kaldırmam yeterlimi teşekkürler 🙁


Hatt
Bu işaret haç değilde haça benzer bir işaret ise sorun olmaz.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm ben portre çiziyorum ancak şuan yaşıyan Allah’ın yarattığı insanların resimlerini çiziyorum yani aklımdan insan çizmiyorum. Bunu araştırdım ve her sitede sadece portre çizdiğimiz zaman öbür dünyada çizdiğimiz portreye can vermemiz istenecekmiş. Ama ben mesela bir fotoğrafı resmediyorum bu günah mı?


arifselim
Aleykum selam. İslam resim çizmeyi yasak kılmamıştır. Yasak olan şey canlılara ait olan resimlerdir. İnsan yada hayvanları çizmek haramdır. Bu konuda ki görüş bu şekildedir.


Kayıtsız Üye
Öncelikle iyi günler, Ben bir şey sormak istiyorum.Bu aralar sanırım bir takıntım başladı.Halamlar Bulgaristan’a gitmiş ve ordan çikolata falan getirmişler.Ben istemedim.Çünkü içinde domuz yağı falan olabilirdi. Sonra anneaneme gittik sanırım baktım ki kuzenlerim o çikolatadan yiyor. Kendimi kötü hissettim.Zaten galiba sonra teyzem gelmiş içinde domuz yağından falan olabilir diye almış ellerinden galiba.Sonra ben böyle düşündüm onlar çikolatayı yedikten sonra masaya dokunurlarsa ben de bir gün bu olayı hatırlamayıp masaya dokunursam diyelim elime bir kırıntı geldi fark etmeden yedim.Şimdi domuz yağı mınyemiş oluyorum.Zaten hal böyle olunca elimi daha sıklıkla yıkamaya başladım.Anneanem temizlik sorunum olduğunu falan düşünüyor.Ne yapmalıyım olayı çok mu büyütüyorum yoksa hep elimi falan mı yıkamalıyım.Eğer buraya kadar okuduysanız Allah sizden razı olsun.Lütfen cevap yazın


mumsema
Anneannen haklı. Temizlik konusunu takıntı haline getirmişsin. İstemeden bilmeden yaptığın şeylerden sorumlu değilsin. Bu Titizlik adına yaptığın şey takva değil vesvesedir.


Kayıtsız Üye
Selam İsmim Ömer 19 yasi yavaşça dinimi kaybediyorum sanki Allah Beni duymuyor neden bana böyle şeyler gösteriyor ben babasız büyüdüm bu yaşıma kadar hep kendim kazandım hep kendim yaptım ben annemi baktım ablama elimden ne geliyorsa onu yapmaya çalıştım ama yinede olmuyor ne kadar dua edersem edeyim olmuyor çok büyük maddi sıkıntıdayım Allahtan hep yardım istedim sanki benim sesimi duymuyor sanki beni anlamıyor ben ne yapayım şimdi depresyona girdim yavaş Her şeyden artık umut görmüyorum.

Okudunuz mu?  Neden müslümanız? Kısaca

arifselim
Aleykum selam. Öncelikle bir imtihanda olduğunu unutma. Her insan farklı bir şeyle imtihan olabilir. Kimisi varlıkla ve kimisi de yoklukla imtihan edilir. Eğer bu yaptıklarına isyan etmez ve sabırlı olursan çok büyük bir sevap kazanırsın ve asla yaptıkların ve çektiklerin boşa gitmez. Seni rabbin daima duyar sen yeter ki sabırlı ol ve isyan etme. Eğer isyan edersen hem dünyada hemde ahirette kaybedersin.


Kayıtsız Üye
İyi günler ,
Bir şey sormak istiyorum.Lunaparklarda falan 2 tl falan veriyorsun ya da jetonla falan.Nir yarışma gibi bir şey oluyor.Birinciye de ödül olarak oyuncak falan veriyolar. Bu kumara girer mi ?


arifselim
Hayırlı günler. Bu tür yarışmalar kumara girmez. Kazanan birisine üçüncü bir şahsın ödül vermesi ayrıdır ve karşılıklı kaybedenin karşıdakine ödemesi ise ayrıdır.


Kayıtsız Üye
– Bir Adak adamistim. Olumlu Oldu. Istedigim gibi. Bir kaç yıl sonra olumsuz oldu. Adagi zamanında yerine getirmediğim için mi boyle oldu ? Yine herseye rağmen yine bu adagimi yerine getirmeliyim. Teşekkürler


imam
İsteğiniz olduğu zaman adağı yerine getirmek farzdır. Eğer zaman belirttiyseniz zamanında yerine getirmelisiniz. Zaman belirtilmediyse de en kısa zamanda yerine getirilmesi daha uygundur. Ne için böyle olduğunu ise sadece Allah bilir.

< boyle yaparak baska nasiplerimizi mi kapatiyoruz >
Nasipse gelir yemenden nasip değilse ne gelir elden.
Evlilik kaderdir. Siz tedbiri alın ve olancakları Allah’a bırakın tevekkül edin.


Kayıtsız Üye
Esselamü Aleyküm

Hocam yatsı namazının farzını kılarken 2. rekatında yanlış sureye başladım hemen düzeltim. Farz namazın sonunda sehiv secdesi yapacaktım lakin yapmayı unuttum. Aklıma da yatsı namazının son sünnetini kılmaya başladığımda geldi. Namazımı bozmadan bende son sünneti bitirip tekrar kamet getirip kazaya niyet edip farzın kazasını yaptım. Farz bittiğinde vitir namazını da normal niyet ederek kıldım. Ben doğru mu yaptım yoksa yanlış mı yaptım. Yanlışsa doğrusu nedir söyler misiniz.


@hmet
Yaptığın hepsi hatalı

1. Yaptığın hata sayılmadığı için sehiv secdesi gerekmiyor
2. Sehiv secdesini unutsak bile namaz geçerlidir.
3. Namazı yeniden kılman gerekmiyordu, gerekse bile vakit içinde kılınacağı için KAZA niyetiyle kılınmaz

Lütfen bir diyanet islam ilmihalini alın ve namaz bölümünü okuyun


Kayıtsız Üye
Bilimin gelişmesi için kobay olarak hayvanların kullanılması yada bir hayvanın hastalıklara yararı varsa yağının çıkarılması gibi uygulamalar günah mıdır?merakediyorum cevaplarsanız sevinirim.


arifselim
İnsanı en güzel surette yaratan ve yerde ve gökte ne varsa onun hizmetine sunan Allah’tır. Buna hayvanlarda dahildir. İnsan nasıl bir hayvanın etinden, sütünden v.s. istifade ediyorsa bir tıbbi ihtiyaç ve sağlık içinde istifade edilebilir. Ancak bu yapılırken ahlaki kurallara mutlaka uyulmalıdır. Ayrıca mümkün olduğu kadar hayvanlar yerine başka materyaller kullanmaya çalışılmalıdır. Deney sayısını mümkün olduğunca en aza indirmelidir. Uygun koşullar sağlanmalı ve eziyet edilmemelidir. Bu deneyler zevk ve süs için değil mutlaka insanlığa hizmeti esas almalıdır. Eğer bu şartlara uyulursa hayvanlardan deneysel durumlar için işin ehli ve yetkili kimseler istifade edebilirler.

Okudunuz mu?  Şeytan neden Allaha karşı gelmiştir?

Kayıtsız Üye
Iyi akşamlar hocam bir sorum olacaktı eski sozlumden ayrılalı 1.5 sene oldu fakat hala 1 saniye bile aklimdan cikmiyor sevmeyim diye cook dua ettim ama inanın daha çok sevdim hatta Allahım vermiceksen Gönlümden sevgisinide al dedim ama sevgisi artıyor sürekli dua etmek geliyor Ya da kavuscakmis hissi geliyor bazen kavusamicaz hissi anlamadım inanın sürekli onu görüyormuşum gibi geliyor hatta bazen yoldan geçen bir insanı bile o sanıyorum sürekli ama sürekli aniden onun ismini duyuyorum karşımdan biri geçse biri adını sorsa biri birini çağıra sürekli onun ismi yada bir kıyafet sac şekli bir müzik artık bu kadar olmaz ben istemedikce oda değil sevmemeye bile hazırım sogudum ama içimden onun sevgisini almıyor bu nedir tevafuk mi kader mi tesadüf mu lütfen ne yapayım


isalm
Madem tekrar isteklisin aile büyüklerini gönderip yeniden başlamayı dene.


Kayıtsız Üye
Hocam merhabalar,yaklaşık 2-2,5 ay önce en yakın arkaşlarımdan biriyle küstük ancak o 2 ay boyunca hep barışma umudumuzu düşündüm kendimin de hatalarımın olabileceğini bir kavgada tek bir kişi haklı olmaz diyerek ve de onu özlediğimden ona Birgün mesaj attım uygun bir dille. Onunla yaşadığımız olayları anlattım,yanlış düşündüğünü onu umursadığımı anlatan Ve kavgamızı alttan alan bir mesaj yazarak ona ulaştırdım internet yoluyla ancak o bana nefretini ve kinini kusarak geri tepti. Negatif ve sürekli mutsuz olan bir arkadaşım olduğu için son zamanlarda beni de etkilemeye başladığından ve bana attığı kalp kırıcı sözleriyle annem ilişkini kes dedi ama ben hala barışmak istiyorum yakın olmak değil en azından selamlaşmak istiyorum. Mesajımda ondan özür dilemedim ama sen annenle kavga ettiğinde ben de üzüldüm yorum yaptım bu mu seni umursamaz halin kendini dışlanmış hissetmen normal diyerek alttan alan bir mesaj yazdım. 3 günden fazladır küs olduğumuz için hala günah işliyor olur muyum? Yoksa o samimi dille ama özürsüz attığım mesajla günahım geçmiş midir?


arifselim
Merhaba. Eğer sen ona yanaşmış ve barışmak istediğini izah etmişsen görevini yapmışsın demektir. Ama ortada bir haksızlık varsa bu hakkı onunla helalleşmek icap edebilir. Kul hakkı yoksa ve sen selam vermiş ve barışmayı teklif etmişsen inşaAllah bu senin için yeterli olur.


Kayıtsız Üye

– Hocam ben kasiyer olarak çalışıyodum açığım çıkmasım diye müşteriden fazla para üstü aliyordum yevmiyemi aldığımda kıyafet aldım aldığım kıyafetler harammı haramsa ne yaparsak helal olur


ACİLSERVİS

– Parasını izinsiz aldığın kişileri bulup paralarını iade et veya helallik al bu şekilde kurtulmuş olursun.

Bu kategoride yer alan Dua istiyorum mahkeme duası çözülmeyen problemler için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dini soru sorma siteleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.