Anasayfa
10 Ekim 2022, 20:46
sizden91
Abone

Pdf Olarak Kitap İndirmek

Pdf Olarak Kitap İndirmek

Crowley
Daha öncede sordum tam cevap alamadım.
Pdf deneme kitabı indirmek kul hakkına girer mi?
(Dini bir kitap değil)


Cevap: Pdf Olarak Kitap Indirmek

Şema
Kitabın yayın sahibinin izni doğrultusunda helal olur. Eğer yayınlanmasına kopyalanıp veya indirilmesine izin vermemişse caiz değildir ki bunun dini kitap olup olmaması da bir şey ifade etmez hüküm aynıdır..

Okudunuz mu?  Şeytan buluğ çağına ermemiş küçük çocuklara vesvese verir mi?

Pdf indirmek caiz mi?

omerduzgun
Şimdi lütfen bilenler yazsın, bilmeyenler rasgele sallıyor, cevaplarda bence kelimeside görmek istemiyorum

Şimdi telifli bir pdf kitabı bilgisayarıma indirdim okudum, kul hakkına girdim mi?

Eğer girdiysem, kütüphaneden kitap okumak veya arkadaştan ödünç kitap almak neden kul hakkı olmuyor(belki bunlarda kul hakkıdır), bunlarda da kitaptan yararlanmış oluyoruz.


Yorum: Pdf Olarak Kitap Indirmek

mum
Kütüphane ile kaçak yollarla elde edilen kitaplar ayrı şeylerdir.
Kitapları satın alamıyorsanız ticaret kastı olmadan yararlanın derdi hocalarımız

Okudunuz mu?  Yürüyen Taşlar ve aciklanamayan olaylar Kur'anda var mı?

omerduzgun
peki ya satın alma imkanımız varsa, pdf sini okuyamaz mıyız?

kaçak yollar derken, benim bildiğim kitabı satın alıp taracı ile pdf haline getiriyorlar sonra internette yayıyorlar.

bildiğim kadarı ile kütüphane ile pdf arasındaki fark: kütüphane de aynı anda kitap yararlanılamıyor çünkü ondan bir tane var lakin pdf te aynı anda birçok kişi yararlanabiliyor.

Okudunuz mu?  Gusul abdestinde tırnak kesme

Omer Faruk
İslami bir konuda hüküm açıklamazdan önce meseleyi öncelikle doğru ortaya koymak gerekir. Telif hakkı denilen şey ilmin de ticarileştirildiği batı kafasının eseridir. Bunu ticarileştiren batı, bu sattığı ilmi alırken herhangi bir bedel ödememiştir. Örneğin, islam kütüphanelerinden götürdükleri eserlere hiçbir telif ücreti ödemedikleri gibi bazen yazarın bile ismini anmadan "intihal" yoluyla sahiplenmişlerdir. Bu anlamda en meşhur eser ibni sina’nın "El kanun fi tıb" adlı eseridir. Tam olarak 700 yıl boyunca avrupada tıp alanında okutulmuş ama zerre miktar telif ödenmemiştir. Ödenmemesi de normal çünkü islam aleminde "ilim" ticari bir meta değildi. Bütün bu birikimlerin üzerine kendi birikimlerini de koyup insanlığın kendi zenginliklerinden faydalanmaması için çeşitli engeller koymuşlardır. Bunların en önemlisi de "telif" engellidir. Onların müslümanlardan aldığı matematikte "0" değerinin bile telif bedelini ödemeye kalkışsalar, bütün servetlerini ödeseler karşılığını ödemiş olamazlar.

Okudunuz mu?  En Küçük Günahı Dahi Olan Bile Cehennemde Cezasını Çekecek mi?

Kardeşimiz "bence" kelimesi kullanmayın demiş. Bu konu müslümanlar için yeni bir konudur ve ictihat konusudur. Dolayısıyla Kur’an veya sünnette yer alması düşünülemez. Ancak Kur’an’daki ayetler doğru ilmin ticaretini alçaltıcı buluyor. Onun için peygamberlerin doğruyu anlatırken "ücret istememesi" inkarcılara karşı kullanılan en önemli argümandır.

Okudunuz mu?  Gusül alırken aklıma kötü şeyler geliyor

Sonuç olarak, elde ettiğiniz pdf kitabı, dini olsun ya da olmasın ticaretini yapmamak kaydıyla kullanabilirsiniz. İnşAllah ilmin satılması böylece kırılmış olur ve insanlığın ortak hasılası olan ilim tekrar asli mecrasına döner, vesselam.


Alp Türkoğlu
Dini kitapları ilmihallerin internette pdf haline bakmak doğrumudur mesela mektubat-ı rabbani kitabının

Okudunuz mu?  Kıbleye dönmemek

duzgunomer
Kütüphane yada ödünç kitaplar helal midir?
Helal ise bir kişi bir kitap satın alıp, pdf ye çevirip, internette ticaret kastı olmaksızın başkaları paylaşsa bu helal midir? (Ödünç kitapla aynı şey değil mi?)
O paylaşılan pdf yi okumak helal midir? (Paylaşmak, helal ise okumakta helal’dir heralde?)
İnternetteki pdf’ler büyük ihtimal kitap satın alınarak internete pdf olarak yüklendi. Okumak helal mi? (Belki, istisnaları olabilir, bu bir şeyi değiştirir mi?)

Okudunuz mu?  İstibradan kurtulma yolları

Öğrenmek için sordum, biraz dolambaçlı oldu ama 🙂


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm. PDF formatındaki kitapların kulşanılmasının caiz olup olmadığını merak ediyorum. Son zamanlarda ailecek fazlasıyla masraf yaptık bazı şeyler için ve ben de üniversite sınavına hazırlanıyorum. Dolar yükselmesi sebebiyle kağıtlardaki zamlar yüzde yüzü geçti ve kitapların parası bir hayli arttı. İnternette kimi kaynakların PDF hali var lakin yayıncının izni olup olmadığını bilmiyorum ve bunu araştırmakta beni üşendiriyor. Bu PDF kitapları fotokobiyle çoğaltıp kullanmak doğru mudur? Bir an istedim ama haram bir yolla çalışarak istediğim bölümü kazanamamaktan korkuyorum.

Okudunuz mu?  Ezan okunmadan hemen önce ve sonraki vakitlerde gusül alınmaz mı?

mum
İndirdiğiniz PDF lerde "kullanılması yasak" gibibir ibare yoksa kullanın.


PDF kitap okumak haram, Pdf indirmek

Bu kategoride yer alan Güçlü irade nasıl kazanılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Pdf Olarak Kitap İndirmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.