Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:58
missa7
Abone

Hz. Muhammed ve Abdest

Hz. Muhammed ve Abdest

Kayıtsız Üye
Merhaba Hayırlı günler diliyorum
Ben mezhepler hakkında bir yazı okuyordum orda aklıma takılan soruyu burda sormak istiyorum okuduğum kısmı ve sorumu aşağıda belirtiyorum:

”Efendimiz (aleyhisselatu vesselam) bir gün Namazını eda ederken, Hz. Aişe validemiz, efendimizin secde’de alnına yapışan taşı fark etmiştir. Elini uzatıp taşı almıştır. Taşın alındığı yer kanamaktadır. Peygamberimiz’de yeniden abdest almak ihtiyacı hissetmiştir. İşte mesele’ye dair efendimizin açık bir beyanı olmaması nedeniyle; İmam Şafii, Hz. Hz. Aişe validemiz temas etiği için abdesti bozuldu derken, İmam- Hanefi hz. taşın alnını kanatması sonucu bozulmuştur demiş ve iki ayrı görüş ortaya çıkmıştır. ”
Sorumun mezheplerle alakası yok sorum şöyle: Peygamberimiz (s.a.v) yeniden abdest alma ihtiyacı hissetti diyor ve buna göre imamlar bu olaya yorum katarak iki ayrı görüş ortaya çıkarıyor işte benim aklıma takılan yer burası bende diyorumki neden Peygamberimiz abdestti niçin tekrar alma ihtiyacı hissettiğini söylememiş? Yani şu sebebten ötürü tekrar aldım dememiş? Deseydi iki ayrı görüş çıkmazdı öyle değilmi? Söylememe nedeni neydi? (Allah razı olsun)

Okudunuz mu?  Ölüyü Kabre kimler koyar?

Cevap: Hz. Muhammed ve Abdest

arifselim
Merhaba kardeşim. Zaten ihtilaflar olduğu için mezhepler de ortaya çıkmıştır. Senin bahsettiğin konu ile ilgili değil başka hadislerden dolayı bu kanama konusunda ihtilaf olmuştur. Bu konu şu hadisler esas alınmıştır:

Hanefiler, bu konuda, şu hadisleri temel almışlardır: "Akan her kandan dolayı, abdest tazelemek gerekir."
(Zeylaî, Nasbu’r-Râye, 1/37); "Kim namaz kılarken kusar veya burnundan kan akarsa, namazdan çıksın, gidip hemen abdest alsın. Ondan sonra da konuşmadığı sürece hemen gelsin, namazını bıraktığı yerden tamamlasın."
(Malik, Muvatta, taharet, 46, 47; Zeylaî, age, 1/38; Şevkânî, Neylu’l-Evtâr, 1/187);

Okudunuz mu?  Müslüman olmayan birini hayal etmek

"Bir-iki damla kan çıkmasından dolayı, akan bir kan olması dışında, abdest tazelemek yoktur."
(Zeylaî, age, 1/44; Şevkânî, age, 1/189)

Şafiî ve Malikî Mezheplerine göre ise, idrar ve dışkı yolları dışındaki kanama ve diğer sıvı maddeler, hiçbir şekilde abdesti bozmaz. Dayandıkları deliller şunlardır: "Rasulullah (s.a.) kan aldırdı ve abdest tazelemeksizin namaz kıldı.
Kan aldırdığı yerleri yıkamanın dışında, başka bir şey yapmadı." (Buharî, vüdû, 34; Müslim, hayz, 18)

Okudunuz mu?  Müslüman diğer bir Müslümana haksızlık edip küçük düşürse bile diğer Müslüman susmak zorunda mıdır?

Ayrıca Hz.Peygamber (s.a.) Zâturrık’a Savaşı’ndayken, birine ok isabet etmiş, kan akarken rükû
ve secdeye vararak namazını tamamlamıştır. Rasulullah, bu sahabînin yaptığına ses çıkarmamıştır.
(Buharî, vüdû, 34)

Bu kategoride yer alan Oruçluyken el işareti yapmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Muhammed ve Abdest Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.