Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:52
Risale
Yönetici

Zikir, Fikir ve Şükür ne demektir?

Zikir, Fikir ve Şükür ne demektir?

Nursedaa
Soru
Başta "Bismillâh" zikirdir. Ahirde "Elhamdülillâh" şükürdür. Ortada, bu kıymettar hârika-i san’at olan nimetler Ehad, Samed’in mu’cize-i kudreti ve hediye-i rahmeti olduğunu düşünmek ve derk etmek fikirdir. bu kısmı biraz açabilir misiniz?

Cevabımız

Okudunuz mu?  Ölülere kuran okunacağı ile ilgili deliller

Değerli Kardeşimiz;

Bismillah, hayırlı bir işe, Allah’ı hatırlayarak ve ondan yardım isteyerek başlandığı için, bu bir zikirdir. Zira, zikir: Allah’ı anmak, hatırlamak demektir.

Elhamdulillah ise: Verilen nimetlerden, ihsanlardan ,ikramlardan dolayı, Allah’a, hem teşekkür etmek ve hem de onu sena etmek, yüceltmek için kullanılır.

Okudunuz mu?  Seyda'nın Anlamı Nedir, Kimlere Seyda Denir?

Fikir ise: Düşünmek demektir. Kendisine ulaşan nimetlerin nasıl yaratıldığını, ve o nimetlerin kim tarafından yaratılabileceğini düşünmektir. Bir misalle bu konuyu biraz daha açalım: Elimize aldığımız bir meyveyi yerken, elimiz, dilimiz, ağzımız, midemiz ve hücrelerimiz ondan istifade ederken, akıl da boş durmayacak ve o da hissesini alacaktır.

Okudunuz mu?  Hz. İbrahim'in tesbihi

Akıl demeli ki, bu meyve, kuru ve basit bir topraktan, şuurdan mahrum bir sudan çıkması, su ve toprağın bu meyvenin asıl yaratıcısı olduğu anlamında gelmez.. Zira, meyveyi yapan ustanın, insanı bilmesi ve tanıması lazımdır. İnsanın protein ihtiyacının ne olduğunu bilmesi, en büyük bir doktordan daha fazla bir tıp bilgisi olması lazımdır.

Okudunuz mu?  Çocuklar için hikayelerle Esma'ül Hüsna

Diğer taraftan, mevsimleri meydana getirebilecek bir bir kudret ve kuvvetin olması icab eder. Bu ve bunun gibi daha yüzlerce delilden yola çıkarak, meyvenin üzerinde, Yüce Yaratıcının mührünü ve damgasını bulmalıdır. İşte bu şekildeki bir düşünme ise fikirdir. Yani tefekkür etmekir, düşünmektir.

Okudunuz mu?  Gözyaşında manevî bir sır var, insan ağlayarak rahatlar

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör


zikir fikir şükür, fikir zikir şükür, zikir fikir şükür nedir

Bu kategoride yer alan En kıymetli en sevaplı tesbih "SübhanAllahi ve bihamdihi" başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zikir, Fikir ve Şükür ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.