Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:59
sizden5
Abone

Soğuk havada soğuk suyla abdest almak yerine teyemmüm edebilir miyim? Devamlı hasta oluyorum.

Soğuk havada soğuk suyla abdest almak yerine teyemmüm edebilir miyim? Devamlı hasta oluyorum.

Çaylak2017
10 günden fazladır hastayım, ciğerlerimi üşüttüm, gece gündüz durmadan öksürdüğüm günler oldu; şimdi ciğerlerim birazcık iyileşti ama de grip/nezle de var. (hayatım boyunca en az 3-4 kez bu kadar ciddi şekilde ciğerlerimi üşütmüştüm, bronşit/alt-üst solunum yolları enfeksiyonu olmuştum, yani soğukta hemen ciddi şekilde hasta oluyorum) Bu sene havalar kurak geçse de yaşadığımız il soğuğuyla meşhur yerlerden biri. Evde kombi var ve 24 saat sıcak su akıyor, ama kombi sabah 1 saat akşam 7 saat yanacak şekilde ayarlı. (sonuçta kendi evim değil, babamın evi, bir değişiklik yapmam mümkün değil) Hava soğuk olmasına ve hasta olmama rağmen sıcak suyla abdest alıp namazlarımı kılmaya çalıştım, ama hastalığım ağırlaştı; ben de birkaç gün namazı kaza etmek zorunda kaldım; son 2 Cuma namazına da gidemedim maalesef.

Okudunuz mu?  Kadir gecesi alkol almak

Hasta olduğum için epeydir işe de gidemedim, ama işyerinde durum daha kötü: sadece tuvalet ve lavabo var, abdest alınacak bir yer yok, namaz kılınacak temiz bir yer yok (zaten dükkanda namaz kılmaya kalkarsam sorun çıkarırlar), sıcak su yok, kalorifer/kombi/doğalgaz yok, yalıtım yok, kömür sobası sadece bir katta var ve ara sıra yanıyor, onda da kömür yerine artık plastik filan yakıyoruz zaten. (çay kahve suyu ısıtmak için kullandığımız kettle denilen su ısıtıcıda su ısıtmayı düşündüm, ama 1,5 litre suyla ne kadar abdest alınır, zaten dükkan da buz gibi) Havalar daha soğumamışken camiye gidip abdesti orada alıp namaz kılıyordum, (camiide şadırvan dışarda açıkta ve sıcak su yok) ama şimdi havalar epey soğudu, hatta kar yağıyor.

Okudunuz mu?  İslamda Aşuranın yeri - asura & kuran

Bu durumlarda hasta olmamak için teyemmüm alabilir miyim? Maalesef çok kolay hasta oluyorum ama namazı da kılmak istiyorum.


Yorum: Soğuk havada soğuk suyla abdest almak yerine teyemmüm edebilir miyim? Devamlı hasta oluyorum.

avni
Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz, iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah, size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat O, sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.

Okudunuz mu?  Dini nikah kıyacak kişinin salih olması şart mıdır?

Maide 6

Bu ayete göre hasta olanlar toprakla abdest alabilir. Bunu diyanetin tefsirine dayanarak yazıyorum buyur bir kesit ;

Allah Teâlâ, Bakara sûresinin 185. âyetinde olduğu gibi bu âyetin devamında da kulları için güçlük değil kolaylık murat ettiğini ifade buyurarak İslâm’da kolaylığın esas olduğunu bildirmiştir. Hasta iken veya yolculuk esnasında cünüp olanlar, gusül yerine temiz toprakla teyemmüm ederek temizlenebilirler. Aynı şekilde, tuvalete çıkmış, dolayısıyla abdesti bozulmuş olan veya cinsel ilişkide bulunmuş ve her iki halde de su bulamamış olan veya suyu bulduğu halde şiddetli soğuk, hastalık, düşman korkusu ve benzeri sebeplerle onu kullanma imkânı bulamayanlar temiz toprakla teyemmüm ederler.

Okudunuz mu?  Olimpiyatların amacı

Hastanın teyemmümü gusül olarak kabul ediliyorsa namaz abdesti olarakta kabul edilir. Çünkü her gusül namaz abdesti olur ama namaz abdesti gusül olmaz.

Hastaysan teyemmüm yapabilirsin ama sağlıklıysan ve hasta olmamak için teyemmüm yapıyorsan bana göre yapamazsın. Bu satırdaki konuyu bir hoca açıklarsa benim içinde iyi olur.

Okudunuz mu?  Seferilik soruları

Yorum: Soğuk havada soğuk suyla abdest almak yerine teyemmüm edebilir miyim? Devamlı hasta oluyorum.

Kayıtsız Üye
Daha az hasta olmak için bal şerbeti içmelisin.ciğer ve böğür sancılarını azaltır ve daha az hasta olmanı sağlar inşAllah..Eğer gerçekten şiddetli hasta oluyorsan.O süreçte kaza yapman daha doğru olur.Zaten Allah hasta kullara hastalık sürecinde mağfiret eder affeder,ve bol bol sevap yazar.
Hasta olmadığın zamanlar da hasta olma ihtimaline karşı teyemmüm yapman doğru olmaz,su olan yerde teyemmüm geçerli olmaz.Dayanman ve gayret etmen daha sağlıklı olur ve sevabı da inşAllah gayretine göre artar.

Okudunuz mu?  Hileyle itemini ve levelini kastığımız oyun hesabının korsan yazılımla video çekerken para kazanmak

Yorum: Soğuk havada soğuk suyla abdest almak yerine teyemmüm edebilir miyim? Devamlı hasta oluyorum.

S…ky
Iyı günler. ben 5 vakit namazı abdestimi yenileyip namazımı kılıyordum.fakat şık abdest almadan ve dikkat etmemeden çok rahatsız oldum idrar yollarımı üşüttüm.1 aydır rahatsızım fakat namazımı şükür olsun yinede aksatmadım.hastaneye gittim ilaç kullandım fakat şık abdest alınca yine üşütüyorum. sık abdest almamak için namazlarımı bilerek geciktiriyorum.örneğin öğleyi ikindiye 1 saat kala kılıyorum.abdestim bozulmaması için abdestimi de tutamıyorum.bana bir yol gösterin lütfen😑

Okudunuz mu?  Ahde Vefa Hakkında, Allaha verilen Söz

Şem’a
İyileşinceye kadar mest kullanmanızı tavsiye ederiz. Gerçekten bir işe yarayacaksa namazı kaçmayacak şekilde erteleyebilirsiniz ama sanırım mest en iyi yol.
Allah şifa versin.


Dübürdeki Kımıldama, hasta olmamamk için teymum almak, ewliya xuda

Bu kategoride yer alan Sakal bırakmak ile ilgili hadisi şerifler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Soğuk havada soğuk suyla abdest almak yerine teyemmüm edebilir miyim? Devamlı hasta oluyorum. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.