Anasayfa
23 Nisan 2023, 10:40
sizden4
Abone

Seferilik soruları

Seferilik soruları

musab
1.biz adanada oturuyoz osmaniyeye gideceğiz diyelim.adana büyük il olduğu için şehrin giriş çıkış tabelaları arasındaki mesafe bayağı bir fazla.merkezden 25 km felan ilerde.bizim oturduğumuz yer ile osmaniyede gideceğimiz yer arası 100 km.ama adana çıkış tabelasından sonra hesaplayınca 80 km felan oluyor.dolayısıyla seferi olmuyoruz.ama osmaniye küçük il.giriş çıkış tabelaları arasındaki mesafe yakın.merkezden 5 km sonra mesela çıkış.osmaniye çıkış tabelasından sonra bizim adanada oturduğumuz yer arası 95 km.yani seferi mesafe.osmaniyede oturan bir arkadaş bize gelse seferi oluyor ama ben onlara gidersem seferi olmuyorum öyle mi?bu tarz örneğe az rastlanır ama sonuçta dediğim gibi adana osmaniye arasında oluyor.
2.mersin tarsusta oturan bir öğrenci üniversiteyi osmaniyede okuyor.tarsus osmaniye arası seferi mesafe.bu öğrenci her cuma tarsusa evine gidiyor ve osmaniyede yurtta kalıyor.bu öğrenci osmaniyede seferi oluyor mu.
3.bu öğrenci yine her cuma tarsusa evine gitse ama osmaniyede de ev tutup evde kalsa bu öğrenci osmaniyede seferi oluyor mu?
4.Bu öğrenci sınav haftasında ders çalışmak için tarsusa evine gitmedi.15 günü aşkın süre osmaniyede kaldı.bu kişinin artık vatanı osmaniye mi oldu.daha sonra her hafta yine tarsusa gidiyor.daha sonraki haftalar seferi oluyor mu.
5.öğrenci 15 günü aşkın süre orda kalacağını bilmiyordu 10.güne kadar.10.gün anladı 15 günü aşacağını.10.günden itibaren seferilik hükümlerini uygulayamaz değil mi.
6.bir kişi bir seferi mesafeye gidiyor.10-20 gün arasında kalacağını biliyor belli değil yani kalacağı gün sayısı.bu durumda bu kişi ilk günden itibaren seferilik hükümlerini mi uygulamalı yoksa 15.güne kadar mı seferilik hükümlerini uygulamalı yoksa belkide ben 20 gün kalacağım deyip ilk günden itibaren mukim olarak mı davranmalı.
7.bu 15 gün hesabı nasıl yapılıyor dinen.namaz vakitleri olarak mı hesaplanıyor.gidilen ve gelinen gün de sayılıyor mu
8.bir yere otobandan gitsek şehri çıktıktan sonra 95 km oluyor normal yoldan gitsek 80 km oluyor.otobandan gittiğimizde seferi oluyoruz.normal yoldan gitsek seferi olmuyoruz öyle mi?
9.diyelim ki gideceğimiz yer şehri çıktıktan sonra 80-85 kmlerde kalıyor.seferilik hükümlerini uygulayabilmek için yolu uzatıp 95-100 km yapmak caiz mi.
10.bu km hesabı gidilen yola göre yapılıyor değil mi yani yolu uzatmışta olsak önemli olan gidilen yol öyle mi?
11.diyelimki başka bir şehre gideceğiz.ama aktarma yaparak gideceğiz ve mecburen yolu biraz uzatmış oluyoruz.burda km hesaplarken geçtiğimiz yolların kmsini mi hesaplıyacağız yoksa fazladan gidilen kmleri çıkaracakmıyız
12.bir yere gideceğiz diyelim.normal yoldan gitsek şehri çıktıktan sonra 80 km.ama biz otobandan çıkışı kaçırdık istemeyerek.yol seferi mesafeye gelmiş oldu.bu durumda seferimiyiz.
13.türkiyedeki şehrin çıkış tabelaları dine uygun mu.yani seferi hesaplamalarını biz bu tabelalara göre yapıyoruz ya dinen doğru oluyor mu bu hesaplamalar.bu çıkış tabelaları neye göre konuluyor.dinimizde şehrin çıkış yerlerini nasıl bileceğimiz anlatılıyor mu.yani evlerin bittiği yer çıkış yeridir diye felan.eğer öyleyse şehri çıktıktan sonra ilerde toplu olarak 5-10 evin olması şehrin çıkış yerini değiştir mi.
14.kişi işi gereği sürekli başka bir ile gidip geliyor.ama hep aynı ile gidiyor.bu kişi niğde ile adanada çalışıyor.bir hafta niğdede çalışıyorsa bir hafta adanada çalışıyor bazen bir yerde 20 gün kaldığıda oluyor.bu kişi nerde seferi oluyor nerde mukim oluyor.çalışan kişinin iki yerdede evi olması ya da fabrikanın misafirhanesinde kalması durumu değiştirir mi.herhangi bir ilde zaten önceden oturuyor olması mesala zaten bu kişi işe başlamadan öncede adanada oturuyor olması durumu değiştirir mi.
15.seferi ve şafi olan bir imam var diyelim.bu imam mukim 2 şafi arkadaşına namaz kıldırcak.nasıl olsa şafide farz kılan nafile kılana uyabiliyor diyerek namazı 4 rekat olarak kıldırdı.bu kılınan namaz geçerli mi.herhangi bir kerahat söz konusu mu.sonuçta imamın kıldığı 3.ve 4.rekat nafileye dönüştü ama şafidede farz kılan nafile kılana uyabilir.sorun olmaz her halde.
tüm mezheplerde mi seferiyken kılanan 3.ve 4.rekat nafileye dönüşüyor.mesala namazı kısaltmak hanefide vacip iken şafide tam kılmak daha iyi.durumun iki mezhepte farklı olması 3.ve 4.rekatın nafileye dönüşmesinde bir farklılık yaratmıyor mu

Okudunuz mu?  Rahman suresi 31. ayeti kerime, Sakaleyn Hadisi ve Sırrı

lütfen cevap yazmak olmuş olmak için yazmayın.sorularım çok fazla ayrıntı içeriyor ve hemen anlaşılmayabilir.bu sorularımı tek tek okuyup anlayanlardan şimdiden ALLAH razı olsun.anlamadığınız her şeyi sorun ve lütfen kopyala yapıştır yapmayın.zaten okudum o kopyalayacaklarınızı


Cevap: seferilik soruları

Ebu Ducane
< 1.biz adanada oturuyoz osmaniyeye gideceğiz diyelim.adana büyük il olduğu için şehrin giriş çıkış tabelaları arasındaki mesafe bayağı bir fazla.merkezden 25 km felan ilerde.bizim oturduğumuz yer ile osmaniyede gideceğimiz yer arası 100 km.ama adana çıkış tabelasından sonra hesaplayınca 80 km felan oluyor.dolayısıyla seferi olmuyoruz.ama osmaniye küçük il.giriş çıkış tabelaları arasındaki mesafe yakın.merkezden 5 km sonra mesela çıkış.osmaniye çıkış tabelasından sonra bizim adanada oturduğumuz yer arası 95 km.yani seferi mesafe.osmaniyede oturan bir arkadaş bize gelse seferi oluyor ama ben onlara gidersem seferi olmuyorum öyle mi?bu tarz örneğe az rastlanır ama sonuçta dediğim gibi adana osmaniye arasında oluyor. >
iller arasındaki mesafe 90 km aşıyorsa seferi sayılırsın.

Okudunuz mu?  Salavatın okunuşu hakkında

< 2.mersin tarsusta oturan bir öğrenci üniversiteyi osmaniyede okuyor.tarsus osmaniye arası seferi mesafe.bu öğrenci her cuma tarsusa evine gidiyor ve osmaniyede yurtta kalıyor.bu öğrenci osmaniyede seferi oluyor mu. >
Bir kimsenin doğup büyüdüğü, evlenip içinde sürekli yerleşmeye karar verdiği bir yer niteliğinde olmaksızın, yalnız içinde on beş günden fazla kalmak üzere yerleştiği yere de "ikâmet vatanı (vatan-ı ikâmet)" denir. Askerlik, öğrencilik, işçilik veya memurluk gibi hizmetler sebebiyle sürekli bir şekilde yerleşilmeyen beldeler on beş günden fazla kalmaya niyet edilmesi yüzünden "ikâmet vatanı" niteliğindedir.

Buna göre İkamet vatanınız olan osmaniye öğrencilik için 15 günden fazla kalmaya niyetlendiğinizde orada mukim olursunuz. Seferilik hükümleri uygulanmaz. Namazınızı tam kılarsınız.


Cevap: seferilik soruları

Ebu Ducane
< 3.bu öğrenci yine her cuma tarsusa evine gitse ama osmaniyede de ev tutup evde kalsa bu öğrenci osmaniyede seferi oluyor mu? >
15 günden az kalırsanız seferi sayılırsınız.

Okudunuz mu?  Kaza Namazı Var mı ? Yok mu ? Tartışması (Kur'an ve Hadi Işığında)

Cevap: seferilik soruları

musab
bizde biliyoruz 90 kmyi.takmışsınız bir 90 km olayına ha.ona bakacak olursan hanefide 104 km diyede fetva var.ben onu sormuyorum diyip diyip aynı şeyi söylüyorsunuz.ben de aynı soruyu tekrar soruyorum.yine aynı cevaplar gelmeye devam ediyor.benim sorularımda özel durumlar var ben size demiyorum ki kaç km olursa seferi olurum diye
mesela 2.cevabınızda neye göre cevap verdiniz ben orda ev tuutp evde kalıyorum ya da yurtta kalıyorum size göre durum aynı mı

Okudunuz mu?  İnternetten bir program indirdim bunu kullanmam kul hakkına girermi?

seferiliği uzatmak

Bu kategoride yer alan Şafii mezhebine göre besmelenin hükmüşafii mezhebine göre besmelenin hükmü başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Seferilik soruları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.