SaBıR ile alakalı bir soru ve cevabımız:
BiLaL HaTTaB
SORU: Bilal kardeşim, günümüz müslümanları müsibetlere karşı neden hakkıyla sabır gösteremiyorlar.Bu konuda düşüncelerinizi almak isterim.
Selam ile…
CEVAB: Üstadım, bu sorunuza, aslında tek cümlelik bir cevabım var. Ancak, ben, meseleyi biraz ayrıntılı ele almak istiyorum…
Bakınız… Allah Teala hitabında, sabredenlere karşılıksız mükafat veeceğini vadetmiş ve bir ayet-i kerimesinde de; “Sabredin, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” (Enfal/46) buyurmuştur.
Allah Teala, din işlerinde imam(rehber) olmayı, sabra ve yakine bağlamış ve ayet-i kerimesinde; “İçlerinden de sabır(ve sebat) ettikleri zaman emirlerimizle doğru yola sevkedecek imamlar(rehberler) tayin etmiştik ve onlar, ayetlerimizi çok iyi biliyolardı.” (Secde/24) buyurmuştur.
Allah Teala sabrın, sabredenler için en hayırlı şey olduğunu yeminle te’kid ederek; “Sabrederseniz, andolsun ki, bu tahammül edenler için elbet daha hayırlıdır.” (Nahl/126) buyurmuştur.
Allah Teala sabır ve takva sahibine düşmanın -ne kadar kuvvetli olursa olsun- hilesinin zarar veremeyeceğini haber vererek şöyle buyurmaktadır: “Eğer siz sabreder de korunursanız, onların hileleri size hiçbir zarar vermez. Şüphesiz ki Allah, ilmiyle onların yaptıklarını kuşatmıştır.” (Al-i İmran/120)
Allah Teala sabredenleri sevdiğini haber vererek şöyle buyuruyor: “Allah sabredenleri sever.” (Al-i İmran/146)
Allah Teala sabredenleri üç ayetle müjdeledi ki, bunlardan herbiri, dünya ehlinin birbirlerini çekemeyerek uğrunda kan döktükleri dünyadan ve dünya malından daha hayırlıdır. Allah Teala şöyle buyuruyor: “Sabredenleri müjdele ki, onlar başlarına bir bela geldiği zaman; ‘Biz Allah’ın (dünyada takdirine teslim olmuş kulları) yız ve biz ahirette de yine O’na döneceğiz’ derler. İşte onlara Rablarından, mağfiret ve rahmet vardır ve işte onlar hidayete erenlerin ta kendileridir.” (Bakara/155-156-157)
Allah Teala kullarına, din ve dünya hususunda başlarına bir musibet geldiği zaman sabır ve dua ile yardım dilemelerini tavsiye ederek buyuruyor: “Hem sabır (ve sebat) ile hem namazla Allah’tan yardım isteyin. Gerçi bu, nefislere pek ağır gelse de, Allah’a saygısı olan kimselere ağır gelmez.” (Bakara/45)
Allah Teala cenneti kazanan ve cehennemden kurtulanların ancak sabredenler olacaklarını beyan ederek; “İşte onlara bugün, sabretmelerine karşılık mükafatlarını verdim. Onlar murada erenlerin ta kendileridir.” (Mu’minun/111) buyurmaktadır.
Sabır, mü’minlerin vasıflarının en büyüklerindendir. Nitekim Allah Teala Kur’an-ı Kerim’in dört yerinde; “Şüphesiz ki, bunda çok sabreden, çok şükreden kimse için ibretler vardır.” (İbrahim/5, Lokman/31, Sebe/19, Şûrâ/33) buyurmuştur.
Yine Allah Teala yeminle te’kid ederek buyuruyor; “Asra yemin ederim ki, muhakkak insan ziyandadır. Ancak iman edenlerle güzel amel (ve hareket)lerde bulunanlar, bir de birbirlerine hakkı tavsiye, sabrı tavsiye edenler böyle değil.” (Asr/1-3)
Ve daha birçok ayet-i kerimede geçmektedir sabır. Ve her ayetin sonunda ne diyoruz? “SadagAllahulazîm” Yani; “şüphesiz, azim olan Allah doğru söyledi.” O’nun söylediklerinde şüphe olmadığına göre ve Kur’an’da sabır hakkında bu kadar durulduğuna göre, sorunuza vereceğimiz tek cümlelik cevap şu oluyor üstadım:
Her hastalık gibi, ümmetin üzerindeki sabırsızlık hastalığının da baş sebebi, “Kur’an’sızlık” tır… Zira sabır, mü’minin bağlanmış olduğu bir iptir. Ondan kurtulamaz. Sabır, imanın dayandığı bir “temel”dir. Bu temelden yoksun bir iman düşünülemez. Düşünülse de, böyle bir iman sahibi, Allah Teala’ya tek taraflı ibadet edenlerdendir. Eğer kendisine bir hayr dokunursa ona gönlü yatar; eğer bir bela gelirse gerisin geriye dönüverir.
Evet… Katılır mısınız bilmiyorum ama, sualinize vereceğimiz acizane cevap budur abicim.
Saygı ve baki muhabbet ile…
vesselam…
Cevap: SaBıR ile alakalı bir soru ve cevabımız:
canfırat
sadagAllahülazim. ellerine sağlık
Yanıt: SaBıR ile alakalı bir soru ve cevabımız:
çare
teşekkür ederim bizi aydınlattığınız için…
sabır ile ilgili sorular , sabırla ilgili sorular, sabir ile ilgili röportaj soruları