Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:01

Neden Çok Yaşa Denir??

Neden Çok Yaşa Denir??

rana
Neden Çok Yaşa Denir??

Hapşıran bir kişiye ‘çok yaşa’ demek adeti hemen hemen her kültürde vardır. Anlam olarak biraz değişik de olsalar sonuçta aynı kapıya çıkarlar. Hapşıranlara İngilizlerin ‘God bless you’, Almanların ‘gesundheit’, İtalyanların ‘felicita’ deme adetlerinin kökeni, hapşırmanın kişi için önemli bir tehlike olduğuna inanılan çok eski zamanlara gider.

İnsanlar asırlar boyu yaşamın sebebinin ruh olduğuna, ruhun ise insanın başı içinde olduğuna, hapşırmanın bu hayati güce zarar verebileceğine inandılar. Hapşırmanın soğuk algınlığı ile ilişkili olması bu inanış; güçlendirdi. İnsanlar hapşırıklarını tutabilmek için her yolu denediler.

Milattan önce dördüncü yüzyılda Aristo ve tıbbın babası sayılan Hipokrat’ın öğretileriyle insanlar, hapşırmanın başın yabancı maddelere karşı bir savunma refleksi olduğunu öğrendiler. Hapşırma bir hastalığın başlangıcı olduğundan hastalığın sonunun kötü bitmemesi için hapşırana ‘uzun yaşa’, ‘sağlıklı yaşa’ gibi sözlerin söylenmesi adeti bu zamanlarda başladı.

Yaklaşık yüz yıl sonra Romalılar hapşırmanın iyi bir şey olduğuna, insanı hastalıktan koruduğuna, hapşırığı tutmanın hastalığın kuluçkaya yatmasına belki de ilerde ölüme sebep olabileceğine inandılar. Artık hapşıranlara ‘tebrikler’ veya ‘iyi şanslar’ deniliyordu.

Hapşırana ‘çok yaşa’ denilmesinin kökeni birçok kültürde bu şekilde olmasına rağmen bir Hıristiyanlık deyimi olan ‘God bless you’ (Tanrı seni takdis etsin) cümlesinin kökeni ayrıdır. Altıncı yüzyılda İtalya’da bulaşıcı ve öldürücü veba hastalığının tüm şiddeti ile başlaması ve bu hastalığın belirtisinin kronik hapşırma olması nedeniyle, hapşıranlara ‘God bless you’ denilmesi Papa tarafından yasa olarak yayınlanmış ve mecbur kılınmıştır.

Bu yasa ile ayrıca hapşıranın çevresinde ‘God bless you’ diyecek kimse yoksa, o kişinin kendi kendisine ‘God help me’ (Tanrı yardımcım olsun) demesi de tavsiye edilmiştir.

Genelde ‘çok yaşa’ diyene ‘sen de gör’ yani ‘sen de benim yaşamımı görecek kadar çok yaşa’ denilmesi de adettendir. Hapşırana ‘çok yaşa’ deyince hapşırmanın kesileceğine inananlar da vardır.

(:) biz Mülüsmanlar her haline sükredenlerden oldugumuz için en güzeli:

Sizden biriniz aksırdığı zaman: Elhamdülillah desin. Kardeşi veya arkadaşı da ona: Yerhamükellah desin. Aksıran da: Yehdîkümullahu ve yuslihu bâleküm = Allah sizi hidayette kılsın ve kalbinizi ıslah etsin, desin. [Buhârî, Edeb 126. Ayrıca bk. Tirmizî, Edeb 3; İbni Mâce, Edeb 20.]

Aksırmak bir nimet olup sıhhatli olmanın alametidir. Her türlü nimete hamdettiğimiz gibi aksırma bu nimetine de hamdetmemiz gerekir.[Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 268.])


Cevap: Neden Çok Yaşa Denir??

Hoca
< Yaklaşık yüz yıl sonra Romalılar hapşırmanın iyi bir şey olduğuna, insanı hastalıktan koruduğuna, hapşırığı tutmanın hastalığın kuluçkaya yatmasına belki de ilerde ölüme sebep olabileceğine inandılar. Artık hapşıranlara ‘tebrikler’ veya ‘iyi şanslar’ deniliyordu. >
:):):):)
hamdolsun bizi müslüman olarak dünyaya getirene.

Okudunuz mu?  Medrese eğitimi kaç yıldır

Yanıt: Neden Çok Yaşa Denir??

sıla_emir
biz Mülüsmanlar her haline sükredenlerden oldugumuz için en güzeli:
elhamdülillah
Allah razı olsun paylaşım için


Soru: Neden Çok Yaşa Denir??

_KeLeBeK_
ALLAH c.c razı olsun 🙂

Ben çok yasa demem hayırlı ve sağlıklı yasa derim

Okudunuz mu?  Günümüzde nüfusu en fazla olan İslam ülkesi hangisidir?

Osmanlı Torunu
Allah Razi olsun benim bildigim kadar Yerikmullulah denmleik Allah sana acisin cunku o anda kalp duruyor

sagol
Rabbim Razi Olsun Rana Abla


feyza gül
Allah razı olsun en guzelı "elhamdulıllah" ama çevremdekilerin çoğu "yerhamukAllah" demıyorlar çok yasa dıyorlar:)bilmiyorlar malesef….

Okudunuz mu?  Yemin keffareti olarak bir fakire 10 günlük yemek parası verilebilir mi?

gül sema
evet en güzeli tabii ki elhamdulillah ve karşılığında yerhamukAllah denilmesi ama benim bildiğim kadarıyla başka bir sebepten dolayı çok yaşa denir; insan hapşırdığı zaman, kalp o anda durur ve dinlenir, yani sadece hapşırma anında. kalp tamamiyle durduğunda da insan yaşamayacağı için hapşırma anında çok yaşa yani kalbin tekrar çalışsın anlamında temennide bulunulur. kaynağını bilmiyorum ama ben öyle duymuştum 🙂

Okudunuz mu?  Allah seni ıslah etsin anlamı ne demek

Tabip
Tabiki en güzeli hapşırınca Elhamdülillah demek, Elhamdülillah çok anlamlı bir söz, hapşıran a yarkamullah demek gerektiğini ben yeni öğrendim. Ama bizim türkçemize yerleşmemiş söylendiğinde karşı tarafın anlamama olasılığı yüksek bir söz. Ben bunun türkçesini söylemeye başladım yani "Allah rahmet eylesin" Yani birisi hapşırınca "Çok Yaşa" değil "Allah Rahmet Eylesin" diyorum. Tabi insanlar hemen sen benim ölmemimi istiyorsun gibi bir tep gösteriyor doğal olarak 🙂

Okudunuz mu?  Deniz havası almak sağlıklı mı?

Ecrinim
< Sizden biriniz aksırdığı zaman: Elhamdülillah desin. Kardeşi veya arkadaşı da ona: Yerhamükellah desin. Aksıran da: Yehdîkümullahu ve yuslihu bâleküm = Allah sizi hidayette kılsın ve kalbinizi ıslah etsin, desin.”[Buhârî, Edeb 126. Ayrıca bk. Tirmizî, Edeb 3; İbni Mâce, Edeb 20.]

Okudunuz mu?  Yılın kaç ayında 31 gün vardır?

Aksırmak bir nimet olup sıhhatli olmanın alametidir. Her türlü nimete hamdettiğimiz gibi aksırma bu nimetine de hamdetmemiz gerekir >

Elhamdulillah..

küçük kızımın söylediği ilk kelimedir ”Elhamdulillah”,(yarım yamalak da olsa:))doğduğundan bu yana bizlerden sürekli duyuyor

güzel konu paylaşımı için Allah c.c. razı olsun kardeşim,eline sağlık:)

Okudunuz mu?  Osmanlı İmparatorluğunda kaç tane padişah başa geçmiştir?

Desert Rose
< "Sizden biriniz aksırdığı zaman: Elhamdülillah desin. Kardeşi veya arkadaşı da ona: Yerhamükellah desin. Aksıran da: Yehdîkümullahu ve yuslihu bâleküm = Allah sizi hidayette kılsın ve kalbinizi ıslah etsin, desin.”[Buhârî, Edeb 126. Ayrıca bk. Tirmizî, Edeb 3; İbni Mâce, Edeb 20.]

Okudunuz mu?  Batıl İnanç Nedir? Batıl İnanç Hakkında Bilgi Vikipedi

Aksırmak bir nimet olup sıhhatli olmanın alametidir. Her türlü nimete hamdettiğimiz gibi aksırma bu nimetine de hamdetmemiz gerekir.[Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi: 268.])
>
Paylaşım için Rabbilalemin razı olsun,ellerine sağlık kardeşim


hapşırınca neden çok yaşa denir, neden hapşırınca çok yaşa denir

Bu kategoride yer alan Uhud Savaşında Peygamberimizin Yarasını Temizleyerek Akan Kanı Durduran Sahabe kimdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Neden Çok Yaşa Denir?? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.