Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:14
Oruc
Yönetici

Ramazan Orucu Kaç Gündür?

Ramazan Orucu Kaç Gündür?

rems
Ramazan ayı, bazı yıllarda 30 gün, bazı yıllarda da 29 gün olur. Peygamber Efendimiz bir kere iki elinin on parmağını açarak:
– Bir ay: "şöyledir, şöyledir" buyurmuş ve üçüncüsünde serçe parmağını kısarak: "şöyledir" demiştir ki bu, 29 oluyor. Sonra:
– Bazı ay da: "şöyle, şöyle, şöyledir" demiş ve on parmağını üç defa açıp kapayarak bazı ayın otuz olduğuna işaret etmiştir. (36)
Ramazan ayının 30 gün çektiği yıllarda tutulan oruç tam olduğu gibi, 29 gün olduğu yıllarda da yine tamdır. Çünkü farz olan ayın tamamını oruç tutmaktır. Bu sebeple Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda orucun eksik olması sözkonusu değildir.
Nitekim Peygamber Efendimiz dokuz Ramazan orucu tutmuştur. Bu Ramazanların dördü 29 gün, beşi de 30 gün olmuştur.
Ramazan ayı girmeden önce, onu karşılamak maksadıyla bir veya iki gün oruç tutmak doğru değildir. Böyle bir oruç, farz olan ve kaç gün olduğu kesinlikle bilinen Ramazan orucuna ilâve endişesi taşıdığı için mekruh görülmüştür.
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
"Sizden biriniz Ramazanı bir gün veya iki gün oruçla karşılamasın. Ancak mu’tadı olan bir orucu tutuyorsa onu tutsun." (37)
Ancak, ayın ve haftanın belirli günlerinde oruç tutmayı alışkanlık haline getiren kimsenin oruç tuttuğu günler Ramazan öncesindeki iki güne rastlarsa bu oruçları tutmak mekruh olmadığı gibi, Ramazandan önce iki günden fazla oruç tutmak da (Ramazana ilâve endişesi ortadan kalktığından) mekruh değildir.


Cevap: Ramazan Orucu Kaç Gündür?

k.m.m
Allah razı olsun güzel bir konuya değinmişsin

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed (sav) orucu nasıl tutardı?

Yanıt: Ramazan Orucu Kaç Gündür?

Hoca
Ramazan ayı bazen 30 bazen 29 çeker. ramazan ayını oruçla karşılamamak gerek meğer adet edindiği nafile oruç günleri olmasa…
teşekkürler ela


Cevap: Ramazan Orucu Kaç Gündür?

EsaSLı
Sayılı günlerde olmak üzere . Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa diğer günlerde kaza eder. oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır…." Bakara 184

Okudunuz mu?  Sürme çekmek, bir yaraya ilaç koymak, merhem sürmek orucu bozar mı?

1- Ramazan Orucuyla ilgili olarak Farz kılındığı söylenen ayetin orjinalinde gecen.. "Eyyamen Me’dudat" kelimesi yukarıda da verildiği gibi Sayıli gün manasina gelir

2-orjinalinde gecen. "Eyyamen Me’dudat" kelimesi yukarıda da verildiği gibi Sayıli gün manasina gelir…Peki ama bu kaç gündür? 3 gün müdür? 30 gün müdür? 300 gün müdür? Bununla ilgili Kur’an-ı Kerim’de ilgili ayette kesin bir ifade yer almaz

Okudunuz mu?  Adet düzensizliği durumunda oruç nasıl tutulur

3-Kuran öncesi dönemde Ramazan denilen bir ay olduğuna dair bir kanıtta yoktur."Ramazan adında ay ismi… ömer zamanında uydurulmuştur.

4-Ramazan sıfat olup "YAKAN KAVURAN” anlamlarına gelir. Bu kök Kuran’da bir kere geçtiğinden karşılaştırma yapma imkanımızda malesef yoktur.

5- BAKAR :185’den bildiğimiz gibi. "ŞEHR-İ RAMAZAN” Kuran’ın indiği zamandır

Okudunuz mu?  Oruç tutmakta kararsız kalmak

6- üzerine durulması gereken bir başka nokta ise. "ŞEHR" kelimesinin ne manaya geldiğidir?

Klasik (Eski) Arapça Sözlüklerinden olan bu kelimenin etimolojisi incelendiğinde, aynı kökten gelen " EŞHERAT” sözcüğü. Hamileliği ilerlemiş bir kadını anlatmak için kullanılır.. "ŞEHİRET” kelimesi de benzer şekilde geniş ve kilolu bir kadını anlatmak için kullanılır.YANİ gerek kelimenin kendi ve gerekse aynı kökten gelen keliemelerin tüm etimolojik anlamları incelendiğinde "GENİŞ OLAN” " GÖZE ÇARPAN”anlamı ve manası ön plana çıkmaktadır.

Okudunuz mu?  Şafii Mezhebinde Ramazan Orucunu Bozmanın Kefareti ve Kefareti Gerek-tiren

Peki geniş olan…Göze çarpan ayet dikkete alındığında ne anlama gelir? Ayet Kur’an’ın indiği zamanı anlatmaktadır… Araplarda zaman ayın konumuna göre belirlendiğine göre… Burada ayın dolanay konumuna dikkat çekilmiştir

Söz konusu açıklamalar sonucunda ayet çevirimizi tekrar yapalım:

2:185 "…YAKAN, Kavuran Günün dolunay vakti; insanlara kılavuz olan, iyi-kötü ayrımıyla hidayetten kanıtlar getiren Kur’an… İşte o vakit indirilmiştir. O halde kim dolunaya TANIK OLURSA onu oruçlu geçirsin…. Hasta olan veya yolculuk halinde bulunan, tutamadığı gün sayısınca başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Tutulmamış olan günleri tamamlamanızı, sizi doğru yola kılavuzladığı için Allah’ı yüceltmenizi ister. Ve sizin şükretmeniz umulmaktadır.

Okudunuz mu?  Sürekli balgam akıntım var oruç tutarken ne yapmalıyım balgam orucu bozar mı?

ALLAH dilese idi pek ala basitce "otuz gün oruc tutun ramazanda" yahut "kirk gün oruc tutun " da diyebilirdi…Buna ragmen Yüce ALLAH böyle bir şey söylememisdir…

Oysa Yüceler Yücesi Allah Kur’an’nında birçok ayette sayılardan bahseder…

7.142 "…Musa ile otuz gece için vaatleştik. Ve bunu, bir on ekleyerek tamamladık. Böylece Rabbinin belirlediği süre kırk geceye ulaştı. Mûsa, kardeşi Hârun’a dedi ki: "Toplumum içinde benim yerime sen geç, barışçı ol, bozguncuların yolunu izleme!.

Okudunuz mu?  Oruç ile ilgili kavramlar ve anlamları

Görüldügü gibi ALLAH aciz olmayandır (hasa)…. gerektiği yerde Sayilarla kullanandır… Bakın Yüce Allah Ramazan orucu ile ilgili bir sayı belirtmezken, Ne hikmetse Hz Musa ile nasıl vaadlesdigini, kaç gün Tur daginda durdugunu ayetine almakda…Demekki ALLAH dileseydi pek ala günlerin sayısini da belirtebilirdi…

Ramazan orucunu 3 (üç gün) tutandır… Çünkü Allah "sayılı gün" den ne anlaşılması gerektğini, yine Kur’anın da açıklayandır…

Okudunuz mu?  Gece niyet edip etmediğimi unuttum

"… Allah’ı sayılı günlerde anın. Kim hemen iki gün içinde işini bitirirse ona günah yoktur. Kim de bunu geciktirir-ertelerse, sakınıp korunduğu takdirde ona da günah yoktur. Allah’tan sakının ve bilin ki, siz O’nun huzurunda haşredileceksiniz…" (Bakara Suresi 203)


Hoca
EsaSLı

bu yazı kimin bilmiyorum ama şeytan bunu okuyunca eminim "bunlar benim işimde benden iyiler" demiştir 🙂
Ebu leheb, ebu cehil ve asrı saadette ismi belli tüm münafıkla bunu beceremediler :):)

Ramazan ayı nedir? Ramazan ayının gün sayısı ne kadardır?
Bunu ümmetin tümü biliyor (münafıkları dahil)


Hattap
ramazan orucu otuz gun bazen yirmi dokuz gün çeker.

Okudunuz mu?  Oruçluyken şeker ölçülür mü?

enemüslim
ramazan ayı bazen 29 veya 30 gündür aya göre bunları gözlemliyorlar…diyanette bu konuda çok hassas kardeşler güvenıyoruz


Kayıtsız Üye
Dalga geçtiğin yukarıda yazan kuran ayetleri hatırlatırım…OKU! Anlamaya çalış…Allah insanlardan düşünmelerini akıllarını kullanmalarını ve okumalarını emrediyor. 30 gün ya da ay olarak ifade yok. Ne kadar gücün yetiyorsa o kadar tutabilirsin. Gerisi Allah ile kulu arasında. Dolunaya dikkat edin… Gösteriş yapmayın. İbadetinizi gizli yapın, huşu halinde olan ibadet koloni halinde yapılan ibadetten daha hayırlı olur. dinde zorluk ya da zorlama yok. Dinimiz kolay, anlaşılabilir bir din. Herşey maneviyatta ve niyette. Dini şekle şemale bağlamayın, ZORLAŞTIRMAYIN! ALLAH’a şirkten korkun.

Okudunuz mu?  Adeti bittikten sonra oruca başlayan kişi pembe renkli akıntı görürse orucu bozulur mu ?

ramazan kaç gün sürer, ramazan ayı kaç gündür, ramazan orucu kaç gündür

Bu kategoride yer alan Sahurda ezan okunurken oruca niyet edilirmi, imsak vakti geçince yemek yenirmi su içilir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ramazan Orucu Kaç Gündür? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.