Anasayfa
7 Mart 2023, 15:58
Ali
Yönetici

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

Hoca
İDĞAMI MÜTECANİSEYN: Mahareçleri ( çıkış yerleri ) bir olan, fakat sıfatları başka olan harfler birbirine uğrarsa İdğamı Mütecaniseyn olur. Arkadaşlar bu tecvidi görürken , mahreçlerinden dolayı, harflerini üç başlık altında inceleyeceğiz:

1) , Dal , Te > Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseynharfleri. Arkadaşlar bu harflerden hangisi önce gelirse, önce gelen harf
arkasından gelen ikinci harfe çevrilerek okunur. Şimdi bunu örneklerle görelim:

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

Solda ki Şeddeli olan bölüm, tecvitli okuduğumuz da ağzımızdan çıkması gereken okuma şeklidir. Fakat Kur’an-i Kerim’de ise sağda ki gibi yazılır ama okurken solda ki gibi okunur.

2) , Zal , Se > Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn harfleri. Öncekinde olduğu gibi bunda da, bu harflerden hangisi önce
gelirse, daha sonra gelen harfe dönüşerek okunur. Örneklerini görelim:

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

Arkadaşlar bakınız birinci bölümde ki zal harfi zı harfine ; se harfide zal harfine nasıl dönüşmüş. Tabi ki biz okurken şeddeli imiş gibi okuruz. Yani solda ki gibi okuruz.
3) be , mim > Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn harfleridir. Fakat burada önemli olan bir nokta var; Mutlaka be harfi önce gelmeli.
mim harfi önce gelirse olmaz: Aşağıda be harfinin mim harfine çevrilerek şeddeli bir şekilde okunduğunu görüyorsunuz. Yazıda yok ama okurken şeddeli okuruz.

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

ÖRNEKLER
Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn


Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütecaniseyn

endam
arkadaşlar kuran ı kerim kıraatinde dudak talimi ile ilgili bilgisi olan varmı? çok acil

Okudunuz mu?  Tecvid Dersleri: Sekte

Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütecaniseyn

Candle
TECVÎD DERSLERİ
ARAPÇA ÖRNEKLERŞE

İDGÂM-I MÜTECÂNİSEYN
Mahreçleri bir olan sıfatları (vasıf nitelik; kalınlık incelik yumuşaklık vurgulu okunma gibi) farklı olan iki harfin birincisi sâkin ikincisi harekeli olarak gelirse birincisini ikincisine katıp/çevrilip (birinci harfi okumayıp) ikinci harfi şeddeli imiş gibi okumaya idgâm-ı mütecâniseyn denir.
Hükmü vâciptir. Cinsleri aynı olan harfler sekiz tânedir ve şu üç gruba ayrılırlar: a)دط،ت، b) ثذ،ظ،c) مب،

Okudunuz mu?  Tecvid İlmi

Cevap: Idğamı mutecaniseyn nedir?

Hoca
İDĞAM-I MÜTECANİSEYN

Mahrecleri aynı, sıfatları farklı olan iki harften birincisinin sâkin, ikincisinin ise harekeli olarak peşpeşe gelmesi durumunda, sâkin olan birinci harfin (müdğâmın) harekeli olan ikinci harfe (müdğâmün fîhe) idğâm edilmesine, yani şeddeli olarak okunmasına İdğâm-ı Mütecâniseyn denir.

Okudunuz mu?  Abdestten sonra Kadir suresi

İdğâm-ı Mütecâniseyn Olan Harfler

İmam Âsım ve onun rivâyetini yapan İmam Hafs, harflerin çıkış yerlerine göre mütecânis olan harfleri üç grupta toplamışlardır:

A) Tı ( ط ), Dâl ( د )ve Te ( ت )Harfleri

B) Se ( ث ), Zâl ( ذ ) ve Zı ( ظ ) Harfleri

Okudunuz mu?  Tecvidin hükmü üzerine

C) Be ( ب )ve Mîm ( م )Harfleri

A) Tı ( ط ), Dâl ( د )ve Te ( ت )Harfleri:

Bu üç harfin çıkış yerleri, mahrecleri (dilin ucunun, üst ön iki dişin yarısına dokundurularak çıkartılırlar) aynı; Ancak sıfatları farklıdır. Kıraat imamlarının ittifakıyla bunları tam idğam yaparak okumak vacip’tir.

Okudunuz mu?  Resul'ün Şikayeti

1- Dâl ( د ) ve te ( ت )harfleri arasındaki idğâm: Bu iki harf, ince harflerdendir. Birincisi sâkin, ikincisi harekeli olarak peşpeşe geldiklerinde şeddelenerek birbirlerine tam idğâm edilirler.

أَثْقَلَتْ دَعَوَا اللَّهَ = أَثْقَلَدَّعَوَا اللَّهَ ، أُجِيبَتْ دَعَوْتُكُمَا = أُجِيبَدَّعَوْتُكُمَا

عَبَدْتُمْ = عَبَتُّمْ ، قَدْ تَبَيَّنَ = قَتَّبَيَّنَ

2- Te ( ت ) ve Tı ( ط ) harfleri arasındaki idğâm: Bu iki harften te ince, tı ise kalın harflerdendir. Bunlar da birbirlerinden önce veya sonra gelebilmektedirler. Te harfinin tı harfinden önce sâkin olarak geldiği durumlarda tam bir idğâm yapılırken tı harfinin te harfinden önce sâkin olarak geldiği durumlarda nâkıs bir idğâm yapılır.

Okudunuz mu?  Kuranı kerimi doğru ve güzel okumak niçin gereklidir

لَئِنْ بَسَطْتَ ، فَرَّطْتُمْ ، أَحَطْتُ ، وَ قَالَتْ طَائِفَةٌ = وَ قَالَطَّائِفَةٌ

B) Se ( ث ), Zâl ( ذ ) ve Zı ( ظ )Harfleri:

Bu üç harfin mahreci birbiriyle aynıdır, sıfatlarında farklılık vardır. Bunlar, üst ön dişlerin dil ucunun üst yüzüne temas ettirilmesiyle çıkartılırlar. Ancak bunların sıfatlarında farklılık vardır ve bu farklılık harflerin seslendirilmesi sırasında kendisini belli eder.

Okudunuz mu?  Idğam-ı şemsiyye nedir?

1- Se ( ث ) ve Zâl ( ذ ) harfleri arasındaki idğâm: Kur’ân’da tek örneği A’râf 176. âyetindedir ( يَلْهَثْ ذلِكَ ) Asım kıraatinde idğamlı ( يَلْهَذّلِكَ ) veya izharlı ( يَلْهَثْ ذلِكَ ) olarak iki şekilde okunması da caiz’dir.

2- Zâl ( ذ )ve Zı ( ظ ) harfleri arasındaki idğâm: Bu iki harften zâl harfi sâkin olarak bir kelimenin sonunda, zı harfi de ikinci kelimenin başında harekeli olarak bulundukları takdirde, zâl harfi zı harfinin içine katılarak zı harfi şeddeli bir harf gibi birbirine tam bir idğâm ile idğâm edilmiş olur. Hükmü vacip’tir.

Okudunuz mu?  Kuranı doğru ve güzel okumak için ne yapmalıyız

إِذْ ظَلَمُوا = إِظَّلَمُوا

C) Be ( ب )ve Mîm ( م )Harfleri:

Be harfinin sâkin olarak bir kelimenin sonunda, mîm harfinin ise harekeli olarak ikinci kelimenin başında bulunmasıdır.

Tek örneği Hûd 42. âyet-i kerîmesindedir.(ارْكَبْ مَعَنَا ) Bu cümle okunurken idğâm yapılacağından ( يَا بُنَيَّ ارْكَمَّعَنَا ) şeklinde be harfinin mîm harfine çevrilip, onun içinde tamamen eritilerek kaybedilmesi ve mîm harfinin şeddeli bir şekilde tam bir idğâm ile okunmasıyla yapılır.

Burada idğâm yapılıp yapılmaması ihtilâflıdır. Asım kıraatinde hem idğamlı hem de izharlı okunması caiz olan bu kelimenin idğam yapılarak okunması tercih edilmiştir ve 1.5 elif miktarı tutulur.

Okudunuz mu?  Kur'an Psikolojik Hastalıklara Şifadır

Hoca
idgamı mütecaniseyn örnekleri,

Ecibtu De’vetukuma
Eskelet De’âvellahe

idgamı mütecaniseyn harfleri,

TI SE BE

idgam-ı mütecaniseyn nedir
Çııkış yerleri bir olan, sıfatları başka olan harfler birbirine uğrarsa İdgamı Mutecaniseyn olur.


Kayıtsız Üye
Abi çok etkilendim bravo sizin sayenizde kuranı düzgün okuyacağım


Kayıtsız Üye
Merhaba merhaba selamn aleyküm hocam çok güzel acikladiniz ben iki kisiye veriyorum ve idgami mütecaniseyn konusunu bir turlu bilmiyordum. Sizin sayenizde ogrendim. Allah razı olsun. 🙂

Okudunuz mu?  Yasin Suresinin Hikmeti

numan3434
Tı harfi te harfinden önce geldiği durumlarda şeddenin cezmini tı harfi, harekesini te harfi olarak okumuyor muyuz? Başka bir yerde bu şekilde gördüm.Allah razı olsun.


idgamı mütecaniseyn, mütecaniseyn, idgam mütecaniseyn

Bu kategoride yer alan Tecvid Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tecvid Dersleri: İdğamı Mütecaniseyn Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.