Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:45
Kuran
Yönetici

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Hoca
idgamı mütekaribeyn ve örnekleri

İDĞAMI MÜTEKARİBEYN: Mahrecinde ( çıkış noktasında) ve sıfatında yakınlığı olan harfler birbirlerine uğrarsa İdğamı Mütekaribeyn olur. İdğamı Mütekaribeynin harflerini de iki başlık altında inceleyebiliriz: 1) Lam ve Ra Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeynharfleridir. Bu harflerden Lam harfi mutlaka önce gelir. Lam sakin , Ra harfi
harekeli olur. Ve lam harfi Ra harfine çevrilerek okunur. Örnekle görelim:

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Her iki örnekte de Lam harfinin ra harfine dönüştüğünü açık olarak görüyorsunuz.Sağda ki bölüm Kur’ani Kerim’de yazılı olan bölüm, ok işaretinin solunda ki bölüm ise tecvitli okuduğumuzda uymamız gereken kuraldır.
2) Kaf ve Kef Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn harfleridir. Bu harflerden de Kaf harfi Kef harfinden önce gelir. Bütün idğamlarda
olduğu gibi birincisi sakindir. İkincisi ise harekelidir. Sakin olan ilk harf daima ikinci harfe idğam (katılarak, çevrilerek) okunur.Bu bölümde de Kaf harfi Kef harfine çevrilerek okunacaktır. Örnekle görelim:

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Gördüğünüz gibi kaf harfi tecvitli okunurken, ok işaretinin solunda şeddeli bir kef harfine dönüşmüştür. Burada bir noktaya çok dikkat etmek lazım. İDĞAMLARDA KALKALE yapılmaz. Mesela yukarda ki örnekte sakin olan kaf harfinde kalkale olmaz. Neden ? Çünkü idğam durumunda olduğu için burada idğam yapılır, kalkale yapılmaz. Buna dikkat etmek lazım.

ÖRNEKLER

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn


Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Candle
TECVÎD

Okudunuz mu?  Cim (ج) Harfi Üzerine Bir Mülahaza (Cim harfi hakkında)

İDGÂM-I MÜTEGÂRİBEYN
Mahrecinde veya sıfatında birbirlerine yakınlığı olan iki harften birincisi sâkin ikicisi harekeli olarak gelirse birincisinin ikincisine katılıp ikinci harfi şeddeli imiş gibi okumaya idgâm-ı mütegâribeyn denir. Hükmü vâciptir.
Birbirlerine yakınlığı olan harfler 4 tanedir ve iki gruba ayrılırlar:a)رل،(ل önce gelmelidir): (بَلْ رَفَعَهُ اللهُ، قُلْ رَبِّ)
b)قك(ق önce gelmelidir ve ق kendi mahrecinden kalkale yapılmadan okunur): اَلَمْنَخْلُقْكُمْİdgamın olduğu yer de kalkale yapılmaz.

Okudunuz mu?  Aklımda tutamıyor, ezber yapamıyorum!

Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

@hmet
idgamı mütekaribeyn örnekleri,
idğam ı mütekaribeyn ne demek kısaca

İDĞAM-I MÜTEKARİBEYN
Mahreç veya sıfatları, yahut hem mahreçleri hem de sıfatları bakımından birbirleriyle yakınlığı olan iki harften birincisi sakin, ikincisi harekeli olarak yan yana gelirse, birinci harfin ikinci harfe idğam edilmesine İdğam-ı mütekaribeyn denir.

Okudunuz mu?  Mübhematul Kuran

A) Lâm ( ل )ve Râ ( ر ) Harflerinin İdğâmı: Herhangi bir kelimenin son harfi sâkin bir lâm, hemen arkasından gelen ikinci kelimenin ilk başındaki harf de harekeli bir râ olursa, lâm harfi, râ harfine tam bir idğâm ile idğâm olunur. Hükmü ittifakla vacip’tir.

Okudunuz mu?  Kuranla ilgili güzel sözler

وَ قُلْ رَبِّ = وَ قُرَّبِّ ، بَلْ رَفَعَهُ اللَّهُ = بَرَّفَعَهُ اللَّهُ

B) Kaf ( ق )ve Kef( ك ) Harflerinin İdğâmı: Kaf harfi sâkin, kendisinden sonra harekeli bir kef gelirse olur. Tam veya nakıs olarak yapılması caizdir. Kur’ân’da tek örneği vardır:

( أَلَمْ نَخْلُكُّمْ ) : أَلَمْ نَخْلُقْكُمْ

Okudunuz mu?  Tecvid Ilminin Gayesi Nedir?

Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Kayıtsız Üye
Örneklerin başına besmelemi yazdınız eğer öyleyse hemen onu düzeltin çok hatalı yazılmış


idğamı mütekaribeyn, idgamı mütekaribeyn, mütekaribeyn

Bu kategoride yer alan Kuran Hakkında Kısa Kısa başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.