Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:39
missa04
Abone

İdğamı mutekaribeyn nedir?

İdğamı mutekaribeyn nedir?

Kayıtsız Üye
Idgamı mutekanibeyne örnek verirmisiniz 6 tane


Cevap: Idğamı mutekaribeyn nedir?

Galus
İDĞAMI MÜTEKARİBEYN: Mahrecinde ( çıkış noktasında) ve sıfatında yakınlığı olan harfler birbirlerine uğrarsa İdğamı Mütekaribeyn olur. İdğamı Mütekaribeynin harflerini de iki başlık altında inceleyebiliriz: 1) Lam ve Ra İdğamı mutekaribeyn nedir? harfleridir. Bu harflerden Lam harfi mutlaka önce gelir. Lam sakin , Ra harfi
harekeli olur. Ve lam harfi Ra harfine çevrilerek okunur. Örnekle görelim:

İdğamı mutekaribeyn nedir?

Her iki örnekte de Lam harfinin ra harfine dönüştüğünü açık olarak görüyorsunuz.Sağda ki bölüm Kur’ani Kerim’de yazılı olan bölüm, ok işaretinin solunda ki bölüm ise tecvitli okuduğumuzda uymamız gereken kuraldır.
2) Kaf ve Kef İdğamı mutekaribeyn nedir?harfleridir. Bu harflerden de Kaf harfi Kef harfinden önce gelir. Bütün idğamlarda
olduğu gibi birincisi sakindir. İkincisi ise harekelidir. Sakin olan ilk harf daima ikinci harfe idğam (katılarak, çevrilerek) okunur.Bu bölümde de Kaf harfi Kef harfine çevrilerek okunacaktır. Örnekle görelim:

İdğamı mutekaribeyn nedir?

Gördüğünüz gibi kaf harfi tecvitli okunurken, ok işaretinin solunda şeddeli bir kef harfine dönüşmüştür. Burada bir noktaya çok dikkat etmek lazım. İDĞAMLARDA KALKALE yapılmaz. Mesela yukarda ki örnekte sakin olan kaf harfinde kalkale olmaz. Neden ? Çünkü idğam durumunda olduğu için burada idğam yapılır, kalkale yapılmaz. Buna dikkat etmek lazım.

ÖRNEKLER

İdğamı mutekaribeyn nedir?


idğamı mütekaribeyn, idgamı mütecaniseyn, idgamı mütekaribeyn örnekleri

Bu kategoride yer alan Böcek korkusu için dua başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İdğamı mutekaribeyn nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.