Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:08
Terimler
Abone

Beytül Haram Nedir? İslamda Beytül Haram Kavramı

Beytül Haram Nedir? İslamda Beytül Haram Kavramı

ACİLSERVİS
BEYTÜ’ L-HARAM Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Mukaddes, korunulan ve sakınılan ev. Mekke’de Kâbe’nin bulunduğu sahadaki mescidin adı. Buna haram denilmesi o sahaya saygı ve tazim göstermek vacip olduğu içindir. Kendisine karşı saygısızlık caiz olmadığı için Mekke’ye de Beled-i Haram denilmiştir.
Beytü’l-Haram ifadesi Kur’an-ı Kerîm’de iki defa zikredilir. Bunlardan birinde: "Ey iman edenler! Rablerinin lütuf ve rızasını arzu ederek Beytü’l-Haram’a doğru gelenlere saygısızlık etmeyin. " (el-Mâide, 5/2) buyurularak, değil Beytü’l-Haram’a, oraya gelenlere bile saygısızlık edilmemesi emredilir. İkinci ayette "Allah Kâbe’yi, O Beytü’l-Haram’ı… insanlar için bir kıyam yeri kılmıştır." (el-Mâide, 5/97) buyurulur.
Beytu’l-Haram Allah’ın insanlar için bir hayat kaynağı kıldığı, İslâm’ın şiar ve prensiplerini haykıracakları ve özellikle hac mevsiminde bütün İslâm düşmanlarına karşı tavırlarını ortaya koyacakları bir mekân kılmıştır. Beytu’l-Haram müslümanların yılda bir kez toplanıp bütün problem ve dertlerini görüşecekleri mukaddes yerdir. (Daha geniş bilgi için bk. Kâbe).
Ahmed AĞIRAKÇA

Okudunuz mu?  Tefekkür nedir? İslamda tefekkür kavramı

Cevap: Beytül Haram Nedir? İslamda Beytül Haram Kavramı

Muhammed
beytül haram ne demektir kısaca sözlük anlamı

  1. (Beyt-ül Haram) Kabe-i Muazzama’nın etrafının bir ismi. Kafirlerin yaklaşmaları men’ edildiği, onlara haram olduğu için bu isimle alınır. (Bak: Kabe) (Osmanlıca’da yazılışı: beyt-ül haram)

Okudunuz mu?  Belagat Ne Demektir? İslamda Belagat Kavramı

beytül haram, beytül haram nedir, beytul haram

Bu kategoride yer alan Batın Nedir? İslamda Batın Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Beytül Haram Nedir? İslamda Beytül Haram Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.