Anasayfa
8 Mayıs 2021, 7:13
sizden02
Abone

Döngel duası

Döngel duası

sevgiii
s.a. bana döngel duasını yazabilirmisiniz.ve nasıl okuyacağım onun okunacağı gün var galiba yazarmısınız.bana.bide adetliyken okunurmu bu dua.


Cevap: döngel duası

Hoca
< s.a. bana döngel duasını yazabilirmisiniz.ve nasıl okuyacağım onun okunacağı gün var galiba yazarmısınız.bana.bide adetliyken okunurmu bu dua. >
ve aleykümüsselam ve rahmetullah.

ilk sefer duydum ve nette araştırdım. hiç alakasız ve bir sürü uydurma şeylerle karşılaştım. bu gibi kaynaksız dualar edeceğimize, günahlardan ve özellikle haram lokmadan kaçınalım, itaatkar olalım, Allah (cc) temiz ağızla yapacağımız duaları inşaAllah kabul edecektir.
(araştırın göreceksiniz ki pamuk yayıncılıktan çıkan kitaplarda bulacaksız:) kaynaksız /mesnetsiz ve abartı dolu dualar.)

< bir cuma gece yarısından sonra feintevellev fekulhasbiyAllahü lailahe ilahüv aleyhitevekkeltüvehüve rabbül arşil azım duasını ………………… kere okur ve her okuyusun sonundada ………………………… esmasını zikrederse senden yüz ceviren kişini gönlü sana döner bekledigin sevgi ve şefkate ulasırsın … işlemi yapmak için boy abdesti almalı ve ve okurken asla kimse ile konusmamalısın >
< Dön Gel Duası

Okudunuz mu?  Gusul abdesti alınan bir yerde su birikiyorsa çıktıktan sonra ayaklar tekrar yıkanır mı?

Cenk Ünal’ın blogunda bahsettiği bu dua meğer derin anlamlar ifade ediyormuş. Kur’an-ı Kerim’de "Kur’an’ı sana farz kılan Allah, şüphesiz seni dönülecek bir yere döndürecektir." (Kasas/85) mealindeki ayet "dön gel duası" diye adlandırılırmış.

Bugün, tanıdığım değerli bir Hocaefendi’ye sorduğum bu duanın amacı şu imiş; hacdan dönülürken Mekke’den ayrılan hacılar o kutsal topraklara tekrar dönebilmek amacı ile bu ayeti okurlarmış. Hatta bazı hacılar bunu Harem-i Şerifin sütunlarına hayalen de olsa yazarlarmış.

İlk duyduğumda çok farklı anlamlar yüklediğim "dön gel duası" isminden olsa gerek çok farklı çağrışımlar yapmıştı ama işte doğrusu bu imiş. >
Tevbe Süresi 129. ayetin meali ve tefsiri (bu döngel olayı ile hiç alakası yok)
—-
"Ey Muhammed! Eğer yüz çevirirlerse de ki: "Allah bana yeter; O’ndan başka ilâh yoktur, yalnız O’na güveniyorum; O büyük arşın Rabbidir.”

Ey peygamberim, eğer senden, senin getirdiğin mesajdan, senin örneklediğin müslümanlıktan yüz çevirirlerse sen de ki: Allah bana yeter. Ben bana düşeni yaptım. Ben size Rabbimin sözcülüğünü yaptım. Ben size Rabbimin âyetlerini duyurdum. Ben sizi Rabbinize kulluğa çağırdım. Ben sizin gözlerinizin önünde Rabbinizin sizden istediği kulluğu örnekledim, gösterdim size. Artık bundan sonrası size aittir. İnanmazsanız bana Allah yeter. İster kabul edin ister etmeyin, ister iman edin ister etmeyin, ister benimle birlikte savaşa çıkın ister çıkmayın. Allah için çıkacağım bir savaşta ister mal harcayın, ister harcamayıp cimrilik yapın. Benim hiç kimseye, hiç bir şeye ihtiyacım yoktur. Bana Allah yeter, de. Her zaman ve zeminde, her konuda Rabb’ım bana yeter, de.

Evet kul, Rabbinin istediği bir hayatta olduğu sürece bunu diyecek. Rabbim bana yeter diyeceğiz. Bize Allahtan başkası lâzım değildir. Allah var, başkasına gerek yoktur diyeceğiz. Sadece Allah’a güveneceğiz, sadece Ona dayanacağız. Başkalarına karşı korkusuz, hür ve özgür olabilmenin yolu bunu diyebilmeden geçer. Gerçek güç kaynağının farkında olan müslüman hep özgürdür. Mü’min sadece Allah’tan korkar, sadece Allah’a güvenip bağlanır. Çünkü her konuda Allah kuluna kâfidir. Rızık vermede, korumada, hüküm vermede, ya-sa belirlemede Allah kuluna kâfidir. Alîm olarak, Habir olarak, Rez-zak olarak, Rab olarak, İlâh olarak Allah kâfidir. Bir başkasına ihti-yacımız yoktur. Başka yerlerde hikmet aramaya, başkalarının bilgisiyle bilgilenmeye ihtiyacımız yoktur. Ondan başka rızık vericilere ihtiyacımız yoktur. İzzeti ve şerefi sadece Onda görür, Ondan, Ona kulluktan bekler başka hiç bir yerde izzet ve şeref aramayız. Kendimizi başkalarına değil sadece Ona beğendirmeye çalışırız, Onun beğenisi bizim için yeterlidir. Çünkü Ondan başka ilâh yoktur. Ondan başka kulluk edilecek, Ondan başka arzuları yerine getirilecek yoktur.

Ben sadece Ona tevekkül ediyor, sadece Ona güveniyorum. Allah bana yeter. Ben sadece Ona teslimim. O yüce olan arşın sahibidir. O her şeye Kâdirdir. Ben Rabb’ıma güvenip dayandıktan sonra, işlerimi Ona havale ettikten sonra Rabbim her şeye Kâdirdir, mutlaka O benim yolumu açacak, bana yol gösterecek ve yardım edecektir. İşte peygamberine böylece demesini, böylece inanıp güvenmesini istiyor Rabbimiz. Bizler de eğer peygamber (a.s)’ın izindeysek, peygamber yolunun yolcuları isek o zaman bizler de tıpkı pîşdârımız gibi bize düşeni yaptıktan sonra Allah bize yeter diyeceğiz. Allah var ya ne gam? diyeceğiz. Tüm hesaplarımızı Rabbimize, Rabbimizin arzularına göre yapacağız. Rabbimiz nasıl isterse öylece bir hayat yaşayacağız. Bu sûreyle alâkalı bu kadar söz yeter. Rabbim dilediği gibi iman edip amele dönüştürmeyi hepimize nasip buyursun. Ve âhiru dâ’vana enilhamdü lillahi Rabbil âlemin.

______________________________

Okudunuz mu?  Ezan sesi duyuyorum, nedeni nedir?

Kasas Süresi 85. ayetin meali ve tefsiri. (söylenenlerle alakası yok)

"Ey Muhammed! Kur’an’a uymayı sana farz kılan Allah seni, döneceğin yere döndürecektir. De ki: "Rabbim, kimin doğrulukla geldiğini, kimin apaçık sapıklıkta olduğunu en iyi bilendir.”

Ey peygamberim, Kur’an’a tabi olmayı, Kur’an’ı izlemeyi, Kuranı okuyup, anlayıp onunla hayatı düzenlemeyi, Kur’an’ı hayata geçirmeyi sana farz kılan Allah elbette seni bir dönüş yerine döndürecektir.

Buradaki meab konusunda, dönüş yeri konusunda farklı şeyler söylenmiş. Kimileri bu meabın cennet olduğunu söylemişler. Elbette Rabbin seni cennete ulaştıracaktır şeklinde anlayanlar olmuş. Kimileri bu meabın kıyamet günü olduğunu söylemişler. Ölüm olduğunu söyleyenler olmuş. Ölüm sonrası diriliş olduğunu söyleyenler olmuş. Kimileri de elbette Rabbin seni sürüp çıkardıkları vatanına, Mekke’ye tekrar geri döndürecektir şeklinde anlamışlar. İmam Buhârî ve Nesai İbni Abbas efendimizden bunu rivâyet etmişlerdir.

Rabbimiz peygamberine bir müjde vermektedir. Kur’an’ın sorumluluğunu üstlenmesi, Onu okuyup anlaması, Onunla Allah’ın istediği gibi hayatını düzenlemesi ve Onu Allah kullarına tebliğ etmesi karşılığında Rabbimiz ona bir vaadde bulunuyor. Tabii Rabbimizin efendimize vaadinin sadece âhiretle sınırlı olmadığını biliyoruz. Bu aynı zamanda dünyayla da alâkalı bir vaaddır. Hani sûrenin önceki âyetlerinde Mekke müşrikleri, ne yâni ey Muhammed? Şimdi biz senin getirdiğin hidâyete mi tabi olacağız? Senin istediğin gibi bir hayat mı yaşayacağız?

Eğer öyle yaparsak biz yerimiz yurdumuzdan oluruz? Bizim makamlarımız, konumlarımız, koltuklarımız sarsılır diyorlardı. Senin istediğin gibi müslüman olursak dünyamız zindan olur diyorlardı da işte burada Rabbimiz buyurdu ki, ey peygamberin sana bu Kur’an’ı gönderen, sana bu mesajı kullarına ulaştırma görevini veren Allah elbette başarıya ulaştıracaktır. Elbette seni şu anda insanların hayal bile edemeyecekleri ulaşman gereken noktaya ulaştıracaktır. Evet demek ki Rabbimizin peygamberine ve tabii onun şahsında onun yolunun yolcularına hem dünyayla alâkalı bir vaadidir.


Yanıt: döngel duası

fatma_88
bende ilk defa duydum.
ama şaşırmadım çünkü bu olmayan dua gibi hurafeler çok.

Okudunuz mu?  Şeytana küfür etmek dinden çıkmaya sebep olur mu ?

Soru: döngel duası

ravzanur
döngel,çevirgel gibi isimlerde duydum.kaynak nedir?bilmiyorum.sadece kulaktan duyma bendeki


sahra
.Hakkında Ayet ve Hadis olmayan ,insanların uydurduğu.Fiiliyatta hafif ecirde fazla olan dualara ,ibadetlere fazla ehemmiyet vermemek lazım bana göre.Bunların çoğu maksatlı uydurulmaktadır.Müslümanları İslamı dört dörtlük yaşamaktan,günün her anına dimizin emir ve yasaklarını yaymaktan uzak tutmak için bu gibi dualar yayılmaktadır.Hem İslamı her emriyle yaşama hemde bir duayla kurtul bu olacak işmi?
Din düşmanlarının gayeside bu değil mi?Namazsız niyazsız,ibadetsiz ,tepkisiz bir müslümanlık…….
Önce kendimizi İslama dörtdörtlük vermeli;sadece namazla oruçla değil,oturmamız kalkmamızla,konuşmamız ve tavırlarımızla müslüman gibi yaşamalı sonra da Allah u Teala ya dua ve niyazda bulunmalıyız.İslam iki duayla yaşanıp bitecek bir din değildir.Hayatın ta kendisidir.
Bunları yazmamıza vesile olduğunuz için Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Makat Tahareti ile ilgili

NuR_MeLeGi
Kurandaki dualar ve Peygamber Efendimizden nakledilen dualar varken bilinmeyen aslı astarı olmayan dualarla uğraşmak niye kıymetli ömrümüzü boşa harcamayalım


döngel duası, dön gel duası, çevirgel duası meali

Bu kategoride yer alan Namaza Baslamak Istiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Döngel duası Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.