Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:52
Risale
Yönetici

Kab-ı Kavseyn ne demektir?

Kab-ı Kavseyn ne demektir?

LeoparGS
Kab-ı Kavseyn ne demektir?

Kab-ı Kavseyn, mirac mucizesinin en son ve en ileri safhasında, Peygamber Efendimizin(asm.) rüyete mazhar olduğu manevî makamın ismidir.

Kavseyn iki yay demektir. Bu ifade mecazîdir. Nur Külliyatında, Kab’ Kavseyn için, imkân ve vücub ortasında Kab’ Kavseyn ile işaret olunan makam, denilmektedir. Buna göre söz konusu teşbihteki yaylardan birisi imkan diğeri ise vücub olmaktadır. İmkân, bütün mahlukat âlemini, vücub ise, zât, şuunat, sıfat, efal ve esmânın tümünü ifade eder.

Mahlukatın varlığı mümkin, Allah’ın varlığı ise vaciptir. Mümkin, olup olmaması eşit bulunan şeklinde tarif edilir. Bütün mahlukat bu gruba girer. Yaratılan her mahlukun, var olması yoklukta kalmasına tercih edilmiş demektir. Allah’ın varlığı ise vaciptir, yani varlığı zâtındandır ve olmaması muhaldir.

İşte mirac hadisesinde, Vacibü’l Vücut olan Allah, mümkinat âleminin sultanını (asm.) rüyetine ve sohbetine müşerref kılmıştır

Risale-i Nur


Cevap: Kab-ı Kavseyn ne demektir?

@hmet
Kavseyn nedir? kısaca

Okudunuz mu?  21. Mektup / Anne Baba Hakkına Dair

KĀBE KAVSEYN

(قاب قوسين)

Kur’an’da Hz. Peygamber’in mi’racda Cebrâil’e veya Allah’a çok yaklaştığını anlatan ifade (en-Necm 53/9); tasavvufta Hak ile ittihad ve aynü’l-cem’ makamı


kabı kavseyn, kab-ı kavseyn, kabe kavseyn ne demek

Bu kategoride yer alan Mümin ile Müslüman arasındaki fark nedir; mümin kimlere denir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kab-ı Kavseyn ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.