Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:03
saglik
Yönetici

Kırmızı lahana guatr yaparmı ?

Kırmızı lahana guatr yaparmı ?

lamelif
Lahana, kış mevsiminin önemli sebzelerindendir. Genelde üç türü ülkemizde yetiştirilir. Bunlar; beyaz baş lahana, kırmızı baş lahana ve kara lahanadır. Kara lahana daha çok Karadeniz Bölgemizde yetişir.
Lahana özellikle C vitamini yönünden zengindir. Yenebilen 3 – 4 yaprak kara lahana insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşılar.

Okudunuz mu?  Hallacı Mansur Hayatı ve eserleri hakkında geniş bilgiler

Lahana, turp, şalgam gibi sebzelerde guatr yapıcı maddelerin bulunduğu bilinmektedir. Ancak, bu maddelerin daha çok bitkilerin tohumlarında yer aldığı, yenen yaprak ve yumrularında az miktarlarda bulunduğu bildirilmektedir. Günlük normal miktarlarda yenen lahana, turp ve şalgamla alınabilen az miktarlar¬aki guatr yapıcı maddelerin guvatrm oluşmasında önemli etkisi olmadığı araştırıcılar tarafından belirtilmiştir.

Okudunuz mu?  Üç Aylar Hadisleri, Üç Aylar Hakkında Hadisler, Üç Aylar İle İlgili Güzel Hadisi Şerifler

Basit guatr olarak bilinen troid bezinin büyümesinin esas nedeni iyot yetersizliğidir. Genellikle, iyot toprağın yüzey kısımlarında bulunur. Dağlık yörelerde yağmur suları ile toprağın iyotlu kısmı denizlere aktığından, toprakta iyot azalabilmektedir. Buralarda yetişen bitkilerde, o yöre bitkileriyle beslenen hayvanların et, süt ve yumurtalarında da iyot yetersiz bir duruma gelmektedir. Bu yörelerde yaşayan insanlar besinleriyle sürekli az iyot aldıklarından, iyodu kullanarak hormon yapan troid bezi büyümektedir.

Okudunuz mu?  Mahmud Esad Coşan Hocaefendinin Ibni Teymiye Hakkında Görüşleri

Ülkemizde, lahana, şalgam, turp gibi sebzelerin guatr yapıcı maddelerin yer aldığı tohum kısımları yenmediğinden, guatr oluşumunda bu sebzelerin önemli rolleri olmadığı söylenebilir.


Cevap: kırmızı lahana guatr yaparmı ?

EHLİMAN
Sadece bir besini yemek guatr yapmaz.Fakat hastalık var ise bu hastalığı tetikler.Yani kırmızı lahana turp gibi besinleri bu hastalığı olanların tüketmemesi gerekmektedir.

Okudunuz mu?  İmam Suyutinin Hayatı

mor lahana guatr yapar mı, kırmızı lahana guatr yapar mı, kırmızı lahana guatr

Bu kategoride yer alan Ambroksol Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kırmızı lahana guatr yaparmı ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.