Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:57
admin
Yönetici

Sirkenin yapılışındaki aşamalar ve helalliği

Sirkenin yapılışındaki aşamalar ve helalliği

Kayıtsız Üye
selamün aleyküm öncelikle..sunduğunuz bu imkandan dolayıda teşekkürler.benim aklıma takılan bir durum var.bizim köyde sirkeyi herkes kendi evinde yapar genelde.yapılan bütün sirkelerde aynı şey oluşuyormu bilmiyorum ama sirke oluşurken kurtlandığını duydum.sonrada kendikendine kayboluyormuş.sirke böylece oluyormuş.aklım almadı.bu duyduklarım normalmi.böyle oluşan sirkede helal mi?sirke hep aynı şekilde su ve üzümden yapılıyor.kurtlanıyorsa hepsi kurtlanıyordur bence..ama biz bu sirkeleri kullanıyoruz.

Okudunuz mu?  Mevlid-i nebinin okunuşunu öğrenmek istiyorum

Cevap: sirkenin yapılışındaki aşamalar ve helalliği

beygu
-"Sirke ne güzel katıktır" () diye hadis var

() Haydar Hatipoğlu, Sünen-i İbni Mace Tercemesi ve Şerhi , Kahraman Yayınları, 9. cilt, İstanbul 1983, s. 70


Yanıt: sirkenin yapılışındaki aşamalar ve helalliği

OGOG
Mikroorganizmalar olmasa zaten sirke olmaz. Hatta önce alkol oluyor, mikroorganizmalar onu tekrar fermantasyona uğratıp asetik asite çevirir. Sirkenin özüde budur. Aspirin de aynı.

Okudunuz mu?  Maksut Kitabı Arapça DiL Bilgisi

Sirke, Son derece faydalıdır.


Cevap: Sirkenin yapılışındaki aşamalar ve helalliği

Desert Rose
Sirke haram değildir. Sirkenin oluşma şartlarına göre yapılması durumunda elmadan ve üzümden yapılabilmektedir.

Peygamberimizin sirkeyi yediği ve onu tarif ederken "ne güzel katıktır” buyurduğu hadis kaynaklarında geçmektedir. (Müslim, Eşribe 166; Ebu Davut, Etime 40; Nesai, Eyman 21)

Okudunuz mu?  Pahalı Bir Yerde Yemek Yemek Haram mı /israf mı

Sirkenin kendisi temiz olduğu ve Hadiste övüldüğü gibi temiz olmayan bir madde, mahiyet değişikliğine uğrarsa temiz olur. Meselâ şarap, içine konan kimyevî bir madde sebebiyle sirke hâline gelirse, temiz olmuş olur, çünkü bu durumda mahiyeti değişmiştir.

Bahsettiğiniz şarap sirkelerine gelince; bunların şarap özelliklerinin tamamen kaybolup kaybolmadığına dikkat etmek gerekir. Ayrıca şarabın sirkeye dönüştürülmesiyle ilgili fıkhi hükümlerde; elde bulunan şarabı dökmek yerine sirkeye dönüştürerek kullanmak gibi bir maslahata binaen caiz denilmiştir. Aksi halde önce şarap yapıp sonra da onu sirkeye dönüştürmek doğru değildir. Bu durumda bu tür şarap sirkelerini kullanmakta ihtiyata göre hareket etmek gerekir. Bunların alınması ve kullanılması şüpheden uzak değildir. Bu sebeble kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
SİE

Okudunuz mu?  Allah'a dua ederken ısrarcı olmak isyana girer mi?

____________________

Üzüm Sirkesi nasıl yapılır?
Üzüm sirkesi yaparken dikkat etmemiz gereken durumlar var. Yapacağımız sirkenin kaliteside buna bağlıdır..


_müberra_
ben bizzat elma sirkesini evde yaparım ,şöyle 5,6 litre falan,benim kanaatim temiz şartlarda yapılmayan kurtlanır,hiç öyle şey olurmu .hem ağzı açık üstü tülbent örtülü şekilde bekletirim ben .
sirkenin ise alkol olması için çok daha fazla bu şekil bekletilmesi ve de meyvesinin daha yoğun olması gerekir

Okudunuz mu?  Zina yapan bir erkeği sevmek, Allah'tan istemek günah mıdır?

muvahhidim
< Sirkenin kendisi temiz olduğu ve Hadiste övüldüğü gibi temiz olmayan bir madde, mahiyet değişikliğine uğrarsa temiz olur. Meselâ şarap, içine konan kimyevî bir madde sebebiyle sirke hâline gelirse, temiz olmuş olur, çünkü bu durumda mahiyeti değişmiştir. >
Paylaşımın iyi oldu, bazı kardeşlerime bu durumu izah etmek benim için güç olmuştu.
Nasıl olurda Şarapken aynı sıvı tekrar içilir diye karşı çıkmışlardı..

Bu; Helal olan bir şeyin (Üzüm) harama (Şarap) çevrilmesi , Haram olan bir şeyin (Şarap) Helale (Sirke) dönüştürülmesi gibi birşey..

Okudunuz mu?  Kapanmak istiyorum babam izin vermiyor

Allah Razı Olsun..


sirke kurtlanması, elma sirkesi kurtlandı, sirke kaynatılırsa ne olur

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin insanlara iyi davranmak ve güzel söz söylemek konusunda kıssası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sirkenin yapılışındaki aşamalar ve helalliği Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.