Anasayfa
8 Mayıs 2021, 8:54
sizden01
Abone

Ayet üzerindeki secavend harfleri

Ayet üzerindeki secavend harfleri

badboys15
”Ayet sonunda” lam elif veya sad durağı varsa rükuya gidilebilir mi? Örneğin namazda nebe (amme) suresini okurken ne zaman rükuya gidebilirim? bu konuda https://www.forumduasi.com/sizden-gelen-sorular/184992-lam-elif-duragindan-sonra-rukuya-varilabilir-mi-acil-cevap-bekliyorum.html tartışılmış biraz ama tam anlayamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.


Cevap: Ayet üzerindeki secavend harfleri

Hoca
Kur’an okuyuşunu kolaylaştırmak, ona apayrı bir heybet, ahenk ve güzellik vermek için konulan vakıf işaretleri (secâvendler) şunlardır:

Okudunuz mu?  Tırnağımın dibinde siyah nokta gördüm onu çıkarmaya çalışırken o bölge kanlandı, öyle gusül aldım engel mi ?

"Cim" Vakfın câiz olduğuna işaret eder ki, böyle yerlerde durmak da, geçmek de câizdir. Fakat durmak daha evlâdır.

"Ta" Vakfın mutlak olduğuna işaret eder ki, daha sonraki cümlenin, durulan yerin öncesiyle ilgisi yok demektir. Böyle yerlerde durulduktan sonra, durulan yerden sonra başlamak manâ itibariyle güzel olur. Bu işaretin olduğu yerde vasl yapmaya gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Namazda bağlı olan ellerin bırakılması

"Mim" Vakfın lâzım olduğuna işarettir. Muhakkak durulması gereken yerdeki vakıftır. Durulmadığı takdirde manâ fâsid olur, bozulur.

Buradaki lüzum şer’î değil ıstılâhidir. Caiz ifadeleri de böyledir. Şer’î lüzum farz ve vacib demektir. Bu ise böyle değildir. Vücûbu fennî veya vücûbu sınaî yahut vücûbu tertilî demek daha doğru olur (Demirhan Ünlü, Kur’an-ı Kerîm Tecvîdi, s. 164).

Okudunuz mu?  Namazda secdede başın yere değme ölçüsü nedir?

" Ze" Vakf-ı mücevvez işaretidir ki, okumayıp geçmek evlâdır.

"Sad" Vakf-ı murahhas işaretidir ki, okuyucunun nefesi yetişmediği takdirde zarurete binaen durulabileceğini gösterir. Bu işarette durulduktan sonra tekrar evvelinden alınarak okumaya devam edilir.

"Kaf"Kurrâ’nın bir kısmına göre vasl âlâmeti olmakla beraber vakfetmek de câizdir.

Okudunuz mu?  Vesveseye çok düşüyorum

"Vakfet, dur!" manâsına olan bu işarette durmak evlâdır.

"Kef" "Kezâlik" işaretidir ki bu evvelki vakf işareti ne ise, bu da onun hükmüne tabi demektir.

"Lamelif" Durulmaz işaretidir. Fakat nefes daralırsa durulur, sonra evvelinden alınarak okumaya devam edilir.

Vakf-ı muânâka veya vakf-ı murakabe" işaretidir. Bunlar iki tane ile noktadır. Bunlardan birincisinde durulmazsa ikincisinde durulur, demektir.

Okudunuz mu?  Namazda yasin , ayetel kursi gibi sureler okunur mu

"Ayn" Bir kıssa veya konunun bittiğine işaret eder. Namazda Kur’an okuyan kişinin rükû’a gitmesi için en uygun işaret kabul edildiğinden buna "Rükû alâmeti" denilmiştir.

Okuyucu bu işaretlerin hariçinde olan yerlerde durmaz. Herhangi bir sebeple durduğu takdirde öncesinden alarak okumaya devam eder.

Okudunuz mu?  Abdest aldıktan sonra elleri kremlemek

Kur’an-ı Kerimde vakfın vacib veya haram olduğu bir yer yoktur. Bununla beraber durulması câiz olmayan yerlerde kasten duran bir kimse, manâ bozulacağı için, günahkâr olur ki, bunu da iman sahibi bir mü’minin yapacağı tasavvur olunamaz (Celâleddin Karakılıç, Tecvîd İlmi, s. 74-75; D. Ünlü, Kur’an-ı Kerimin Tecvidi, s. 158-167).

Okudunuz mu?  Sahura kalkamadım oruç tutulur mu

Cevap: Ayet üzerindeki secavend harfleri

badboys15
Sevgili kardeşim lam elif ayetin sonunda olursa mesela nebe suresi 4. Ayette rükuya gidebilir miyim? ne kadar lamelif gelse de ayet sonlanmış .

Bu kategoride yer alan Mümin müminden dua isteye bilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayet üzerindeki secavend harfleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.