Anasayfa
8 Mayıs 2021, 9:15
missa93
Abone

Dinimizce alkol ve sigaranın zararları nelerdir

Dinimizce alkol ve sigaranın zararları nelerdir

Kayıtsız Üye
dinimizce alkol ve sigaranın zararları nelerdir


Cevap: dinimizce alkol ve sigaranın zararları nelerdir

Desert Rose
İslam, her tür zararlı maddeyi ve davranışı yasakladığı gibi, bireysel ve toplumsal açıdan birçok zararı olan alkollü içkileri de yasaklamıştır. Bu yasak Kuran, hadis, icma ve kıyas ile sabittir; alkollü içkinin veya birazının İslam’da yasak olmadığını söyleyen hiçbir alim yoktur. Tam tersine "Çoğu sarhoş edici olanın azı da haramdır." hadisi gereği, tüm alimler alkollü içkilerin haram olduğunda ittifak halindedir.

Okudunuz mu?  Sekerat nedir? mevt ne demektir?

Öte yandan bazıları "Alkolde de bazı yararlar vardır, az içmek kalbe faydalıdır!" gibi söylemlerle karşı iddialarda bulunmaktadırlar, fakat bunlar boş iddialardır. Bazı şeylerin biraz faydaları bulunabilse bile zararları daha çoktur ve bu yüzden yasaklanırlar. Zaten Kuran’da da içki ve kumarda bazı menfaatler bulunsa bile zararının daha çok olduğu belirtilir. Alkolün soğuk ülkelerde faydalı olduğu iddiası da doğru değildir, tam tersine vücut ısısının daha çabuk düşmesine sebep olarak donmayı hızlandırır.

Ayrıca alkol en başta sağlık için zararlıdır, vücut için yabancı bir madde ve zehirdir. Birçok aile sorunlarının, trafik kazalarının, kavgaların, ölüm ve yaralanmaların sebebidir.

Bilindiği üzere, alkol sadece dini açıdan değil, trafik açısından da zararlıdır. Aklı, dikkati ve kontrolü dağıtması gibi sebepler yüzünden trafikte alkollü araç kullanmak yasaktır. Seçim günleri de alkol alımı ve satımı yasaktır. Demek ki alkol zararlı, tehlikeli ve uzak durulması gereken bir maddedir.

Öte yandan insanın içebileceği helal olan sayısız rızık varken, haram olan alkole yönelmesi yanlıştır; alkol akli, tıbbi, dini ve dünyevi açıdan çok büyük zararları olan bir maddedir. Diğer tüm zararlı alışkanlıklar (uyuşturucu, sigara vb) gibi uzak durulmalıdır.

Maide Suresi, 90-91: Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?

Okudunuz mu?  Namaz kılmayanların duası kabul olur mu?

————————————-

1. Aile üyelerinden birinin/bazılarının düzenli olarak aşırı miktarda alkol alması, bu sebeple işte veya okulda üzerinde düşen görevleri yerine getirememesi, sağlığının tehdit altına girmesi, sosyal ya da yasal problemlerle karşılaşması, ailede ve evlilik kurumunda çatışmalar yaşaması sözkonusudur.

2. Kişinin alkol bağımlılığına bağlı olarak sözlü ya da fiziksel şiddete başvurması, aile içinde çok ciddi çatışmalara sebep olur.

Okudunuz mu?  Aslan yattığı yerden belli olur atasözüyle ilgili hikaye

3. Alkol bağımlısı olan kişi, sürekli olarak alkolü bırakacağına dair -asla tutamadığı- sözler verir, bu durum da diğer aile üyelerinde hayalkırıklığı yaratır.
4. Alkol bağımlısı kişi, ayıkken de sarhoşken de diğer aile üyelerine karşı şiddet kullanabilir ya da onları şiddet kullanacağına dair tehdit edebilir. Bu durum aile üyelerini risk altına sokar.
5. Aile üyeleri arasında iletişim kopukluğu yaşanır, aile içi etkileşim çok düşük düzeydedir, üyeler arasındaki bağlar çok zayıftır.
6. Aile üyeleri, alkol bağımlısı olan kişinin bu alışkanlığı için çeşitli mazeretler üretirler, bu da kişinin bağımlılığına çanak tutar.
7. Tüm üyeler, kişinin alkol bağımlılığının ne denli ciddi boyutta olduğunu ve bu durumun aile üzerindeki etkilerini görmezden gelme eğilimi gösterirler.
8. Kişinin pervasızca para harcaması, işe sık sık gitmemesi veya işini kaybetmesi sonucu, aile çok ciddi maddi sorunlarla karşılaşır.
9. Kişinin kendisi gibi alkol bağımlısı kişilerle yakınlaşması, ailesinden uzaklaşmasına sebep olur. Bu durum da aile üyelerinin birbirlerine yabancılaşmasına sebep olur.
10. Çocuklar, ailedeki kopukluktan ve belirsizliklerden kaynaklanan sorunlardan dolayı, dışa vurumcu bir tutum sergilerler.
11. Alkol bağımlısı ebeveynler, çocuklarının da alkol kullanıyor olmasına aldırış etmezler. Bu tutum ilerde çocukların da birer bağımlı haline gelmesine zemin hazırlar.
12. Alkol bağımlısı kişi, arkadaşları veya geniş aile üyeleri tarafından hoş karşılanmamaya başlar, dışlanır.
13. Kişi günlük sorumluluklarını yerine getirememeye başlar. (örn. faturaların ödenmesi,vs.)
14. Aile üyeleri, kişinin alkol bağımlılığından dolayı utanç duyarlar, itibarlarını kurtarmak için kişinin bu tutumunu mazur gösterecek bahaneler uydururlar.
alıntı

Okudunuz mu?  Haremlik selamlık ne demek ?

sigara ve alkolün dinimizce zararları, dinimizde sigara ve alkolün zararları, dinimizde alkol ve sigaranın zararları

Bu kategoride yer alan Dua ile ilgili şiirler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dinimizce alkol ve sigaranın zararları nelerdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.