Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:53
missa03
Abone

Ekmeğin hikayesi nedir

Ekmeğin hikayesi nedir

Kayıtsız Üye
ekmeğin hikayesi nedir


Cevap: Ekmeğin hikayesi nedir

Muhammed
Ekmeğin hikayesi

Benim adım ekmek… İster zengin olsun, ister fakir, herkesin sofrasında bulunurum. O kadar alışılmış, o kadar bilinen bir şeyim ki, sofradaki varlığımın farkına dahi varmazlar. Ziyafet listelerinde adıma hiç rastlamazsınız; lakin, bensiz yemek yavan ve tatsız olurdu kuşkusuz. Benim en yakın dostlarım çocuklardır; okuldan eve gelir gelmez beni isterler.

Okudunuz mu?  Namaz kılması için dua

Lakin bazı kimselerde vardır, önemsemezler beni, sofrada yarım bırakarak yemekten kalkarlar!

Halbuki beni elde etmek adına ne çabalar harcanır!

Benim hikayem hayli uzundur… Önceleri, elde edildiğim buğday tanesi, bugünki gibi unla dolu değildi. Eskiden buğday, taneleri hayli küçük olan, yabani bir tahıl ürünüydü.Her hasat sonunda, en iri taneli buğdaylar tohumluk olarak seçile seçile bugünki dolgun başaklar elde edildi. Geçmişteki insanlar, geleceğin ekmeği uğrunda, nice zaman buğdaylarını tohumluğa ayırıp ekmek sıkıntısı çektiler. Bugün bile en verimli tohumlukları ayırıp üretmek için, hala araştırmalar yapılıyor, laboratuvarlarda harıl harıl çalışılıyor, değişik çiçek tozlarıyla denemelere girişiliyor ve bütün bu çabalar, çoğu zaman da başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Okudunuz mu?  Allahın Sevdiği ve Sevmediği İki İsim

Hele beni buğday tanesinden elde etmek için harcanan o emekler!… Diyebilirim ki ben, ağırlığımca insan alınterinin ürünüyüm.Gerçi makine, beni üretenlerin çilesini hayli hafifletti, ama yine de tamamıyle ortadan kaldıramadı.

Benim için didinenlerin başında köylü gelir elbet… Ürün kalkar kalkmaz, köylünün toprağını yeni ne hazırlaması gerekir. Önce toprak, evlek evlek sürülür.Tarla, sonbahar yağmurlarını içip de kuruduktan sonra, toprağın hafiflemesi ve iyice karışması için sürgülenir. Sürgü çekme bittikten sonra, tohum elle ya da makineyle ekilir.

Okudunuz mu?  Görüntülü mahreç dersleri

Ekilen buğday tohumu, kışı, çoğunlukla kar örtüsünün altında, dondan korunarak geçirir. İlkbaharda o, henüz birkaç santimetre boy atmış, ince bir sap halindedir. Toprağa daha kuvvetle kök salmasını ve bir tek tohumluk tanenin birçok başak vermesini sağlamak için bu saplar kırılır. Yine ilkbaharda, bitkinin zayıfsa gelişmesi ve hastalıklarla zararlı otlardan korunması için gerekli bakım işleri yapılır.

Okudunuz mu?  Peygamberlerin üstün özellikleri

Eğer her şey yolunda gitmiş de başakları şiddetli yağmurlar çürütmemiş, sert rüzgarlar yatırmamışsa, sıra hasada gelir. Büyük işletmelerde, buğday yerinde biçilip dövülür. Aksi halde, biçildikten ve demetlenip dokurcun haline getirildikten sonra dövülmek üzere harman yerine veya iyice kurutulmak üzere ambarlara taşınır. Buğday tane haline geldi mi, köylü için işin zor kısmı bitmiş demektir. Ancak, bu buğdayı ayıklamak, temizlemek, rutubetten ve böcek, fare gibi zararlı hayvanlardan korumak lazımdır.

Okudunuz mu?  Sigara içme ilgili anket soruları

Nihayet, kupkuru ve tertemiz duruma gelen buğday, dövülmek üzere değirmenin yolunu tutar…

Şimdi vazife sırası değirmencinindir. Değirmen taşlarıyla ya da silindirli ezicilerle donatılmış değirmende buğday, irmikle kepek karışımı bir un haline gelir. Elek makinelerinde de bu un, kepek ve irmikten ayrılır.”

Okudunuz mu?  Cinler köpek kılığına girer mi?

Bu aşamadan sonra da fırına yolculuk başlar. Fırında un yoğurulup hamur haline getirilir, mayalanır, sonra pişirilmek üzere fırına salınır.

İşte, fırıncının tezgahı üzerinde ya da vitrininde görüp imrendiğimiz, nar gibi kızarmış, mis gibi kokan ekmeğin öyküsü…

Evet, bir parça ekmek için çekilen çileler, harcanan çabalar bunlar…

Okudunuz mu?  Eşim ve ailesi bana soğuk davranıyor

İnsan emeğinin ve alınterinin sembolü olan bu kutsal nimeti, lütfen artık sofrada yarım bırakmayalım!…

Onun bir dilimi için yollara düşüp can veren Afrika halkı ve çocuklarını unutmayalım!…

Ve bu öyküde sahne alan tüm elemanlara saygıdan, lütfen artık israf etmeyelim…

Selametle Kalın….

Okudunuz mu?  Zihin açma duası

Cevap: Ekmeğin hikayesi nedir

_müberra_
yazılar niçin bozuk çıkıyor,okummayı çok istedim ama bazılarında mana bozuk çıkyor


Cevap: Ekmeğin hikayesi nedir

Muhammed
< yazılar niçin bozuk çıkıyor,okummayı çok istedim ama bazılarında mana bozuk çıkyor
>

Düzeltildi….

Okuya bilirsiniz…


Gümüş Kuş
< İnsan emeğinin ve alınterinin sembolü olan bu kutsal nimeti, lütfen artık sofrada yarım bırakmayalım!…

Okudunuz mu?  Dürüstlük ile ilgili hadisler

Onun bir dilimi için yollara düşüp can veren Afrika halkı ve çocuklarını unutmayalım!…

Ve bu öyküde sahne alan tüm elemanlara saygıdan, lütfen artık israf etmeyelim >
Allah cc razı olsun kardeşim, emeğinize sağlık…


@hmet
ekmeğin hikayesi güzeldi. 🙂
Allah bizi ekmeksizlik ile açlık ile imtihan etmesin.


Kayıtsız Üye
ekmeğin hikayesi güzeldi.
Allah bizi ekmeksizlik ile açlık ile imtihan etmesin.

Okudunuz mu?  Tembellik ile ilgili Hadisler

ekmeğin hikayesi nedir, ekmeğin serüveni nedir, ekmeğin hikayesi video

Bu kategoride yer alan Mahşer günü 7. sınıf insan arşın gölgesinde gölgelenecek? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ekmeğin hikayesi nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.