Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:05
missa01
Abone

Fıkıh ve fıkıh usulü arasnda nasıl bir ilişki vardır

Fıkıh ve fıkıh usulü arasnda nasıl bir ilişki vardır

Kayıtsız Üye
fıkıh ve fıkıh usulü arasnda nasıl bir ilişki vardır ?


Cevap: fıkıh ve fıkıh usulü arasnda nasıl bir ilişki vardır

Galus
fıkıhla fıkıh usulü arasında nasıl bir ilişki vardır

Fıkıh Usûlü ile cüz’î hükümleri bir araya toplayan fıkıh kaideleri arasındaki farkı belirtmek icabeder. Bu kaidelere, muhtevası itibariyle İslâm Fıkhının genel nazariyeleri adı verilebilir. Nitekim "Ma’hedü’ş-Şerî’â" (İslâm Hukuku Enstitüsü) da bu isimle okutulan bir ders var¤dır. Bazı araştırıcılar, bununla Fıkıh Usûlü arasındaki farkı anlayama¤maktadırlar. Dolayısıyla buna işaret etmemiz gerekmektedir.
Yukarıda da anlattığımız gibi, Fıkıh Usûlü, fakîhin uyması lazım gelen metodu açıklar ki, bu onun, hüküm çıkarırken hatâya düşmeme¤si için sarılmağı gereken bir kanundur. Fıkıh kaideleri ise, bir kaç hük¤mü birleştiren bir kıyas veya fıkhı bir kaide’de toplanabilen benzer hükümler kolleksiyonudur. Şerîate göre mülkiyet kaideleri, tazmi¤nat kaideleri, muhayyerlik kaideleri, fesih kaideleri, burada misal olarak zikredilebilir. Bunlar, cüz’î ve dağınık hükümlerin neticeleridir ki, meseleleri genişçe ele alan fakîh, uğramış ve bunları, biraraya top¤layıcı kaide veya nazariyeler yardımı ile birbirine bağlamıştır. Bu tür¤lü çalışmalara misal olarak, Şâfiîlerden İzzüddin b.Abdisselâm’ın "Kavâidu’l-Ahkâm", Malikilerden el-Karâf î’nin "Envâru’l-Bürûk fî Envâü-Furûk", Hanefîlerden İbn-i Nuceym’in "el-Eşhâh ve’n-Nezâir", yine Malikîlerden İbn-i Cizzî (İbn-i Cüzey) Muhammed b. Abdillah b. Yahya’nın ”el-Kavânînul-Fıkhiyye", Burhanüddin İbrahim b. Ali b. Ferhûn’un "Tabsiratu’l-Hukkâm", Hanbelî mezhebinin dağınık meselelerini biraraya toplayan İbn-i Reeeb’in "el-Kavâidul-Kübrâ" adlı eserleri burada anılabilir. Buna göre diyebiliriz ki, bu kaideleri okuyup incelemek bir fıkıh çalışmasıdır; fıkıh usûlü çalışması değildir. Bu kaideler, fıkhî hüküm¤lerden birbirine benzeyen meseleleri .biraraya toplama, birleştirme esasına dayanır. Bu itibarla Fıkhı; Usûl, furû ve kavâid (kaideler) olarak birbirine bağlı üç dereceye ayırmak mümkündür. Usûl, fer’î fı¤kıh meselelerinin temelidir. Çeşitli fıkıh mecmuaları meydana gelince, furû’u ve dağınık meseleleri genel ve birleştirici kaideler altında top¤lamak mümkün olmuştur ki, bu kaidelere, fıkhî nazariyeler denilebilir.

Okudunuz mu?  İnsanlarla iyi geçinmek ile ilgili bir ayet

Cevap: fıkıh ve fıkıh usulü arasnda nasıl bir ilişki vardır

melle
Fıkıh ile fıkıh usulü arasında nasıl bir ilişki vardır ?

Fıkıh, İslâm hukuku deektir. Fıkıh usulü ise, Fıkhın nasıl meydana getirldiği anlatılan usul ilmidir.


fıkıh ile fıkıh usulü arasında nasıl bir ilişki vardır, fıkıh usulü nedir, fıkıh-fıkıh usulü ilişkisi

Bu kategoride yer alan Ayet sure ve cüz terimlerinin anlamları nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fıkıh ve fıkıh usulü arasnda nasıl bir ilişki vardır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.