Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:43
Hadisler
Yönetici

Peygamber efendimizin uyku düzeni

Peygamber efendimizin uyku düzeni

rana
Efendimiz öğleden sonra istirahat ederlerdi…

Hz. Peygamber (sallAllahu aleyhi vessellem) öğle namazını kıldıktan sonra, bir miktar uyur, ‘kaylule’ yapardı. Nitekim bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: Öğleyin kaylule yapınız. Muhakkak şeytanlar öğle vaktinde kaylule yapmazlar. (Müslim)

Yatsı namazından sonra yatar, gece kalkıp vitir namazını kılardı.

Okudunuz mu?  Amin demenin fazileti ile ilgili hadisler

Nitekim Cabir’den rivayetle bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Gece geç vakitlerde kalkmamaktan endişe eden kimse, vitir namazını yatmadan önce kılsın. Kim, gece geç vakitlerde kılmak isterse kılabilir. Zira gece kılınan namazda rahmet melekleri hazır bulunurlar, şahit olurlar ve daha faziletlidir." (Müslîm.Tirmizi)

Hz. Peygamber (sav) yatsı namazını kıldıktan sonra saadet hanesine döner, eşlerinden kimin sırası gelmişse geceyi orada geçirirdi. (Buhari)

Okudunuz mu?  İslam beş ana esas üzerine kurulmuştur

Yatsı namazının ilk vakti girer girmez namazı kılar, sonra bu duaları okur ve istirahata çekilerek, daima sağ tarafına yatar ve sağ elini yanağının altına koyarak uyurdu.

Gece yarısı veya üçte biri geçtikten sonra uyanır, misvağı daima başucunda durur, kalkınca önce dişini misvaklar, sonra abdest alır ve ibadetle meşgul olurdu. (Tirmizi)

Okudunuz mu?  Namazda safları sık ve düzgün tutmak hakkında hadisler

Gece İbadeti
Hz. Aişe (r.anha) validemiz şöyle anlatmıştır: "Resulullah (sav) geceleri ayakları yarılıncaya kadar ayakta durur, ibadet ederdi. Ona: "Senin geçmiş ve gelecek günahların bağışlandığı halde bunu niçin yapıyorsun?" Dedim." Bana: "Ben de şükreden bir kul olmayayım mı?" buyurdu. (Buhari, Müslim)

Okudunuz mu?  Öğüt, Takva, Hayır, Murakabe İle İlgili Hadisler

Teheccüd namazı, Hz. Peygamber (sav)’e vacip olduğu için hiç terk etmemiştir. Bu ibadet ve zikirleri yaparken ümmetine de yapmalarını tavsiye etmiştir.

Nitekim bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Sizden biri uyurken, şeytan kafasına üç düğüm atar. Her düğümün üzerine; ‘uzun bir geceye sahipsin uyu!’ diyerek elini vurur. O kişi uyanıp da allah-u Zülcelal’i zikrederse bir düğüm, abdest alırsa bir düğüm, namaz da kılarsa bütün düğümler çözülür. Artık o kimse neşeli ve hareketli olur. Aksi halde neşesiz ve tembel olur." (İmam Malik, Buharı, Müslim, Ebu Davud, Nesai)

Okudunuz mu?  Haşr ile ilgili hadisler

Diğer bir hadis-i şerifte ise şöyle buyurmuştur; "Gece bir saat vardır ki, bu saatte Allah’dan dünya ve ahiret işiyle ilgili bir hayır isteyen müslüman kul ona rastlarsa, mutlaka istediği kendisine verilir. Bu, her gece olur." (Müslim)

Hz. Peygamber (sav) teheccüd namazını kıldıktan sonra sabah namazı için hazırlık yapardı, sabah namazının sünnetini odasında kılar ve cemâatle farzı edâ etmek üzere mescide giderdi.

Okudunuz mu?  Mücadele Suresi ile ilgili hadisler

Cevap: Peygamber efendimizin uyku düzeni

tdm77
lütfen ALLAH C.C. Büyük yazalım.


Yanıt: Peygamber efendimizin uyku düzeni

rana
< lütfen ALLAH C.C. Büyük yazalım. >
evet büyük yazalim ins., ilk bastaki A büyük yazma yeterli, fakat bu konuda öyle bir şey yok herkes büyük yazmis 🙂


Soru: Peygamber efendimizin uyku düzeni

tdm77
bişey diyemiyorum… ama benim içim el vermiyor. 1 büyük sonra küçük asla yazamam. hakkını helal et kardeşim…

Okudunuz mu?  Kim Abdest Aldıktan sonra kadir suresini okursa 50 senelik günahları affolunur halefi

Kayıtsız Üye
bu büyük yazma konusundaki tutumunuz anlamsız. hepsini küçük yazmak günah mı ayıp mı? bu yalnızca bir imla hatası olur. bir büyük sonra küçük yazamazmışsınız… bu tutumun dayanağı nedir? hangi ayete hangi hadise hangi ehli sünnet alimine uyuyorsunuz? kendi fikirlerinizi başkalarının da uyması gereken bir hüküm gibi görmeniz, Allah lafzını küçük harfle yazmaktan daha mahzurlu. saygılar

Okudunuz mu?  Resulullahın sünnetini terk etmek

islamda uyku, islamda uyku saatleri , peygamber efendimizin uyku düzeni

Bu kategoride yer alan Namazda saçı arka tarafa topuz yapmanın yasaklılığı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber efendimizin uyku düzeni Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.