Anasayfa
6 Ağustos 2021, 23:51
Erdem
Yönetici

El Esmaul Husna: El-Cebbar

El Esmaul Husna: El-Cebbar

mumsema
EL-CEBBÂR

Cebir, ‘seçme hakkından mahrum bırakma’ demektir ve iradenin zıddıdır.

Bu kâinat ve içindeki mahlukat, yokluktan varlığa kendi iradeleriyle değil, bir cebir ile sevk edilmişlerdir.

Güneşin güneş olması gibi Ay’ın ay, dağın dağ, denizin deniz olmaları da icbar yoluyla, yani bir zorlama ile gerçekleşmiştir.

Şu var ki, Alîm ve Hakîm olan Allah’ın icbarı da ilim ve hikmet iledir.

Okudunuz mu?  Elmas, yakut, zümrüt gibi zinet eşyalarına zekât düşer mi?

Rahîm ve Kerîm olan Allah’ın cebir ile yaptığı her tasarrufun altında rahmet ve kerem saklıdır.

•••

Cebir kelimesinin, hem ‘kırıkları onarmak’, hem de ‘zorla iş yaptırmak,’ mânâsına gelmesi enteresandır. Demek oluyor ki, Allah’ın cebri, ya bir hekimin hastasına uyguladığı bir cebir yahut âdil bir hükümdarın zalimleri zorla hapse sokmasındaki cebri gibidir.

Okudunuz mu?  Tebliğ ile ilgili ayetler

Semada yıldızlar kendi iradeleriyle değil Allah’ın cebri ile şu mevcut nizamı almışlardır. Kâinatın küçük bir misali olan insanın da, bütün organlarının şekilleri, vazifeleri, bedendeki yerleri, yine cebir ile tayin ve tespit edilmiştir. Ama ilâhî hikmet, bu dünya imtihanında insana bir irade bahşetmiş ve ihtiyarî fiillerde onu serbest bırakmıştır. Fakat, emrine isyan edenleri cebri ile Cehennemine sokacağını da önceden haber vermiştir.

Okudunuz mu?  Kıbrısın Fethi

Cennet ve Cehennemin yolları cebir ile tayin edilmiştir. Yani neyin helâl neyin haram olduğunu Allah bizzat tayin ve tespit etmiştir. Ama, doğru ve yanlıştan, Cennet ve Cehennemden dilediğini seçmekte insanı serbest bırakmıştır.

•••

Aklı başında olan her insan, bu kâinatta cebren icra edilen ilâhî fiillerin ne kadar rahmet ve hikmet taşıdığını ibretle seyretmeli ve nefsin arzularına kapılmadan kendini o Cebbâr’a teslim ederek emri dairesinde bir ömür sürmelidir.

Okudunuz mu?  El Esmaul Husna: El-Ğafur

Alaaddin Başar (Prof.Dr.)


Cevap: El Esmaul Husna: El-Cebbar

Ebu Ducane
Allah hayırlı mükâfaat versin hocam


Cevap: El Esmaul Husna: El-Cebbar

Hoca
EL-CEBBAR

Anlamı: Dilediğini zorla yaptıran.

Açıklaması: O, yapılmasına karar verdiği şeyi, dilediğinde zorla yaptırır, düzeltir ve onarır.

Cebbar isminin dört anlamı vardır:

Okudunuz mu?  İnşaAllah Bu günleride göreceğiz (Gargat Ağacı)

1- Acizi güçlendiren, fakiri zenginleştiren, kırık gönülleri onaran, güçlükleri kolaylaştıran, musibete uğrayana sabır veren, kalplere her türlü marifet ve iman ihsan eden.

2- Her şeyden yüce olan.

3- Her şeye hakim ve galip olan

4- Kendisine ortak koşulmasından arınmış o-lan.

Allah, Cebbar’dır. O, yaratıklarını emir ve yasaklarına zorlar, onları ihtiyaç yerlerine sevkeder, onların geçim ve rızıklarını sağlar. O, ulaşılamayan, fiillerinde yarışılamayan, engel olunamayan tek güçlü ve hüküm sahibidir.

Okudunuz mu?  Ahsen-i takvîm, Alâ-yi illiyyîn, Esfel-i sâfilîn terimleri

Hikmet ve Esrarı:

Bir Müslüman inanarak, ihlâsla Yâ Cebbar" diye bu mübarek ismin zikrine devam ederse onun tecellisine, eserlerine nâil olur. Herkes tarafından sevilir. İnsan ve şeytanın şerrinden emin olur. [17]


Cebbar Allahin ismi

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam kocam beni aldatmıştı . Allah’ım cebbar ismini başka sürelerde vardı. Şekere okuyup çayına kat dediler. Okudum çayına kattım katarken Allah’ım o kadınla kocam arasına soğukluk ver evine dönsün dedim . Evimizdeydi. Çok bunalmıştım Allah’ım bana çıkış yolu göster dedim. Eşim ise gittikten yarım saat sonra aldattığı kadına ait okul belgesi bulduk. Eşimi çağırdık. Eşim belgeleri düzenlemediğini hatırlamadı. Çünkü 5 sene önce yaşandı bitti demişti. Belgeler ise yeni tarihliydi. Tartışma falan olmadan ben gidiyorum deyip eşyalarını alıp gitti. Sorum şu internetten okudum Allah’ın Cabbar ismi şerifi sayısını söylenilen sayıdan fazla okundu mu olay tersine olurmuş. Amacım Okuyarak eşimin evde kalıp diğer kadına gitmemesi idi. Ama tam tersi oldu ona gitti. Allah’ın cebbar ismini fazla okuduğum için mi tersi oldu.

Okudunuz mu?  Zekat kimlere farzdır?

arifselim
Aleykum selam. Allah sıkıntılarınızı gidersin. Eamaül hüsnadan isimler ile zikir veya dualar edilebilir. Bu bahsettiğiniz sayılar hakkında eğer bir delil bir kaynak varsa sayılarla zikir ediniz ama sağlam bir kaynak yoksa tavsiye etmiyoruz. Başına gelen şeyin bu yüzden olduğunu asla söyleyemeyiz.

Bu kategoride yer alan El Esmaul Husna: El-Hay başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

El Esmaul Husna: El-Cebbar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.