Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:38
Sure Ayet
Yönetici

Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili ayetler

Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili ayetlere ihtiyacım var İslamda kuranı kerimde Muharrem ayı ve aşure günü hakkında ayetler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili ayetler

esin-ti
Aşure Günü‘nün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresi’nin ikinci ayeti olan "On geceye yemin olsun"1ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz. Cenab-ı Hak bu gecelere yemin ederek onların kutsiyet ve bereketini bildirmektedir.
1 Fecr Suresi: 2. Ayet

Okudunuz mu?  Güneş veya Ay tutulması ile ilgili ayetler

……………

ayrıca:

forumduasi.com/kuran-meali/10494-haram-aylar-hakkinda-ayetler.htmlHaram Aylar hakkında ayetler

forumduasi.com/genel-konular-hayirli-gunler-geceler-ile-ilgili/90406-haram-aylar-zilkade-zilhicce-muharrem-receb-neden-haram-aylar-diye-adlandirlir.htmlHaram aylar (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) neden "haram aylar" diye isimlendiri


Cevap: Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili ayetler

Hoca
Muharrem ve Aşure hakkında ayet, hadis ve açıklamaları

MUHARREM AYI VE AŞURE

Muhterem Müslümanlar!
Hicri yılın ilk ayı Muharrem ayıdır ve şu anda bu aya girmiş bulunuyoruz. Yarın Cumartesi Muharrem’in 10’u dur. İslam tarihinde önemli bir yeri olan Muharrem ayının onuncu gününe "aşure günü" denilmektedir. Bu günü bir öncesi ve sonrası ile oruçlu geçirmek sünnettir. İslam’dan önce Peygamberimiz (s.a.v.) ve Mekke halkı aşure günü oruç tutuyordu. Peygamberimiz (a.s.), Medine’ye geldiklerinde de bu orucu tutmaya devam etti ve ashabının da tutmasını istedi. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da Peygamberimiz (a.s.) "aşure orucunu" tutmuş ve Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur .(1) buyurmuştur. Peygamberimizin bu tavsiyesi üzerine sahabenin bir kısmı bu orucu tutmuş, bazı sahabîler de tutmamıştır. (2)

Okudunuz mu?  Kureyş Süresi Nüzul Sebebi

Değerli Müslümanlar!
Muharrem ayı İslam tarihinde çok önemli olaylara sahne olduğu gibi örneğin, Hz. Musa’nın Firavun zulmünden kurtulması, Hz. Nuh’un Tufandan kurtulması gibi aynı zaman da çok müessif olaylara da sahne olmuştur. Sevgili Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ve 70 den fazla arkadaşı Hicri 10 Muharrem 61 tarihinde Kerbela’da önce susuz bırakılarak ardından da acımasızca şehit edilmişlerdir.
Bu elim olay, Hz. Peygamberi ve onun Ehli Beytini seven bütün Müslümanları derinden üzmüş ve kalplerimizi incitmiştir.

Okudunuz mu?  Aldatmak ile ilgili ayetler

Müslümanlara düşen görev, bu tür olayların tekrarlanmasını önleyecek bir bilinç ve anlayışa sahip olmak, kardeşlik, birlik ve beraberliği korumak ve yüce Allah’ın; "Hep birlikte Allah’ın ipine Kur’ana sımsıkı sarılın ve parçalanıp bölünmeyin"(3) emrine uymaktır.

Aziz Mü’minler!
Hepimizin Allah’ı bir, Peygamberi bir, kitabı bir, kıblesi bir, vatanı bir ve bayrağı birdir. Bu birlik, birbirimize sevgi ve saygı bağları ile bağlanmamızı gerektirir. Kardeş olarak yaşamak, Rabbimizin ve Peygamberimizin bir emridir. Yüce Allah, "Müminler ancak kardeştirler"(4) Peygamberimiz (s.a.v.) ise "Müslüman Müslüman’ ın kardeşidir, ona zulmetmez Sizden biriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi mümin kardeşi için de sevip arzu etmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamaz"(5) buyurmuştur. Allah ve Peygamberin bu emir ve tavsiyelerine uyarak birbirimizi sevelim, Rabbimizi sevelim, Peygamberimizi ve O’nun aile fertlerini ve ashabını da sevelim. Bu sevgi, Müslümanların müşterek heyecanıdır. Peygamberi, aile fertlerini ve ashabını sevmenin en büyük göstergesi, onların yolundan gitmek ve onlar gibi Kur’an ve Sünnete uygun bir hayat yaşamaktır.
HAZIRLAYANIN ADI: Fettah MERT
1. Tirmizî, Savm, 50. III, 128.
2. Buhârî, Savm, 69, II, 251. Müslim, Sıyâm, 113–126. I,792–795.
3. Al-i İmran,3/103
4. Hucurat,49/10.
5. Buhârî, Mezalim, 3b III, 98.

Okudunuz mu?  Mülk sûresinin fazîleti, Mülk Suresi'nin Sırları ve Faydaları

Cevap: Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
çok teşekkürler saolun 🙂


Cemre
gerçekten saolun Allah razı olsun sizden Ayet-i Kerim’e çok yardımcı oldu…!


Kayıtsız Üye
Muharrem ayı boyunca aşure pişirmek doğrumu vaya önemi ne


Kayıtsız Üye
Muharrem ayı ya da asure ile ilgili direkt ayet var mı hadis ya da kulaktan kulaga ankatım değil ayet var mı..!? Ben de çok anlayamadım.. Hala konu muamma..

Okudunuz mu?  Nas suresi kolay ezberleme

aligel01
Adam senden ayet istemiş, sen ordan burdan toplanma sözleri (hadisleri) sıralamışsın. Görülüyorki Kur’anda direk olarak aşure ile ilgili bir bilgi yoktur. Zaten KANDİL denen şeyler de çoooooooooook sonra uydurulmuş işlerdir. Sorularınızın bütün cevapları kitapta mevcuttur. Kitapta yoksa "sorumlu değiliz". Yine de yaptığımız işleri Allah rızası için yapıp, Furkanın süzgecinden geçirmekte fayda vardır.

Okudunuz mu?  Kuranda geçen şifa ayetleri

muharrem ayı ile ilgili ayetler, aşure günü ile ilgili ayetler, aşure ile ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Aşk ile ilgili ayetler ve hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili ayetler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.