Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:48
missa96
Abone

Evinde bir kişlik yiyeceği olduğu halde misafire ikramda bulana sahabi kimdir?

Evinde bir kişlik yiyeceği olduğu halde misafire ikramda bulana sahabi kimdir?

Kayıtsız Üye
birgün peygambr efendimiz bir sahabenin evine yemeğe gider ve sahabe evinde yedirecek çok birşeyi olmadığı için ışığı söndürüp karanlıkta kaşığını tabağa götürüp boş çevirir böylece misafirin karnı doyar bu sahabenin adı ne idi???


Cevap: sahabe adı

imamhatipli42
"Muhâcirlerden önce, Medine’yi yurt ve iman evi edinenler, kendilerine hicret edip gelenlere saygı beslerler. Onlara verilen şeylerden dolayı nefislerinde bir kaygı duymazlar. Kendileri ihtiyaç içinde olsalar bile, başkalarını kendi öz canlarına tercih ederler. " (el-Haşr, 59/9).
Ebu Hüreyre’den gelen bir rivâyete göre: "Bir gün Hz. Peygamber’in huzuruna bir adam geldi ve açlıktan takatinin kesildiğini söyledi. Rasûlullah, hanımlarına bu adama bir şeyler vermeleri için haber gönderdi. Hanımları evlerinde sudan başka bir yiyecek bulunmadığını söyleyince Rasûl-i Ekrem:
"-Bu gece bu adamı kim misafir edecek?" dedi. Bunun üzerine Ensâr’dan biri: (Ebu Talha olduğu rivâyet edilmektedir)
-Ya RasûlAllah, ben misafir ederim, dedi. Onu evine götürdü. Evde hanımına yiyecek bir şey bulunup bulunmadığını sordu. Karısı da yalnız çocukların yiyeceği kadar bir şey bulunduğunu söyledi. O da:
"-Öyleyse onları bir şeyle avut, sofraya gelmek isterlerse uyut. Misafirimiz eve gelince lambayı söndür, ona kendimizi de yiyormuş gibi gösterelim," dedi. Sofraya oturdular. Misafir karnını doyurdu. Kendileri karanlıkta yiyormuş gibi davrandılar ve aç yattılar. Sabah olunca ev sahibi Peygamberimiz (s.a.s.)’in yanına gitti. Rasûlullah ona:
"Bu gece misafirinize karşı yaptığınız davranıştan Allah razı oldu. " buyurdu. Allahu Teâlâ da onlar hakkında yukarıdaki âyet-i kerimeyi indirdi. (Riyâzü’s-Salihîn, I, 586-587)


Yanıt: sahabe adı

mumsema
EBU TALHA EL-ENSARÎ (RADIYALLAHU ANH)

Okudunuz mu?  Muhammed ismi arapça nasıl yazılır?

ـ4459 ـ1ـ عن أبى هريرة رَضِيَ اللّهُ عَنْه قال: ]جَاءَ رَجُلٌ الى رَسُولِ اللّهِ #. فقَالَ: إنِّى مَجْهُودٌ. فأرْسَلَ الى بَعْضِ نِسَائِهِ. فقَالَتْ: والَّذى بَعَثَكَ بِالْحَقِّ مَا عِنْدَنَا إَّ مَاءٌ. ثُمَّ أرْسَلَ إلى أُخْرَى؛ فقَالَتْ مِثْلَ ذلِكَ. فقَالَ #: مَنْ يُضَيِّفُهُ يَرْحَمُهُ اللّهُ. فَقَامَ رَجُلٌ مِنَ ا‘نْصَارِ يُقَالُ لَهُ أبُو طَلْحَةَ رَضِيَ اللّهُ عَنْه فَقَالَ: أنَا يَا رَسُولَ اللّهِ، فَانْطَلَقَ بِهِ الى رَحْلِهِ. فقَالَ "مْرَأتِهِ: هَلْ عِنْدَكِ شَىْءٌ؟ فقَالَتْ: َ إَّ قُوتَ صِبْيَانِى. قَالَ: فَعَلِّلِيهِمْ بِشَىْءٍ ثُمَّ نَوِّمِيهِمْ فإذَا دَخَلَ ضَيْفُنَا فَأرِيهِ أنَا نَأكُلُ فإذَا أهْوَى بِيَدِهِ لِيَأكُلَ فَقُومِي إلى السَّرَاجِ كَيْ تُصْلِحِيهِ فَأطْفِيهِ. فَفَعَلْتَ، وَقَعْدُوا وَأكَلَ الضَّيْفُ وَبَاتَا طَاوِيَيْنِ. فَلَمَّا أصْبَحَ غَدَا عَلى رَسُولِ اللّهِ #. فقَالَ لَهُ # لَقَدْ عَجِبَ اللّهُ الْبَارِحَةَ مِنْ صِنِيعكُمَا بَضَيْفِكُمَا. فَنَزَلَ قَوْلُهُ تعالى: وَيُؤثِرُونَ عَلى أنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ[. أخرجه الشيخان.»المجهودُ« الْمَهْزُولُ الجَائعُ.

Okudunuz mu?  İbrahim (as) ın ateşe atılır iken okuduğu dua nedir ?

و»تَعليلُ الطَّفْلِ« وَعْدُهُ وَتَسْوِيفُهُ وَتَمْنِيَتُهُ وَصَرْفُهُ عَمَّا يُرَادُ صَرْفُهُ عَنْهُ، وَإذَا نَامَ الصَّائِمُ وَلَمْ يُفْطِرْ فَهُوَ طَاوٍ.و»الخَصَاصَةُ« الحَاجَةُ والفاقَةُ .

1. (4459)- Hz. Ebu Hureyre (radıyAllahu anh) anlatıyor: "Bir adam Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´a gelerek:

"Ben açlıktan bitkinim!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm derhal hanımlarından birine (adam) (gönderip yiyecek istedi. Ama kadın):

Okudunuz mu?  Yaz Kuran Kursları Gerekli Evraklar Nelerdir?

"Seni hak ile gönderen Zâüt-ı Zülcelâl´e yemin olsun yanımızda sudan başka bir şey yok" diye cevap verdi. Aleyhissalâtu vesselâm bunun üzerine diğer bir kadına gönderdi. O da aynı şeyi söyledi. Aleyhissalâtu vesselâm sonunda:

"Bu (bitkin) açı kim misafir edip (doyurursa) Allah ona rahmet edecektir!" buyurdu. Ensardan Ebu Talha (radıyAllahu anh) denen birisi kalkıp:

"Ey Allah´ın Resûlü! Ben misafir edeceğim!" buyurdu ve onu evine götürdü. Evde hanımına:

"Yanında yiyecek bir şey var mı." diye sordu. Hanım:

"Hayır, sadece çocukların yiyeceği var!" dedi. Bunun üzerine hanımına:

"Sen onları bir şeylerle avut, sonra da uyut. Misafirimiz girince, ona sanki yiyormuşuz gibi görünelim. Yemek için elini tabağa uzatınca lambayı düzeltmek üzere kalk ve onu söndür!" diye tenbihatta bulundu. Kadın söylenenleri yaptı. Beraberce oturdular. Misafir yedi. Karıkoca geceyi aç geçirdiler.

Okudunuz mu?  Erkek personele kan aldırmak haram mı

Saban olunca Aleyhissalâtu vesselâm´a geldiler. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), Ebu Talha´ya:

"Dün gece misafirinize olan davranışınız sebebiyle Allah Teâla Hazretleri taaccüp etti (ve güldü)!" buyurdu ve şu âyet-i kerime nazil oldu. (Meâlen): "—Ve kendileri ihtiyaç içinde olsalar bile, onları kendi nefislerine tercih ederler" (Haşr 9). [Buhârî, Menâkıbu´l-Ensâr 10, Tefsir, Haşr 6; Müslim Eşribe 172, (2054).][225]

AÇIKLAMA:

1- Bu hâdise, fetihlerin başlamadığı ilk yıllarda cereyan etmiş olabilir. Çünkü İslâm´ın ilk yıllarında fukaralık fazla idi. Başta Resûllah (aleyhissalâtu vesselâm) olmak üzere, Ashâb´tan birçoğunun yiyecek ve hatta giyecek yönüyle darlık çektiklerini ve hatta karınlarına taş bağladıklarını biliyoruz

Okudunuz mu?  Namazda kasten vacipin terki namazı bozar mı ?

2- Buradaki Ebu Talha´nın şahsiyeti hususunda şârihler ihtilâf etmiştir. Bazıları, bunun Sâbit İbnu Kays İbnu Şemmâs (radıyAllahu anh) olduğunu ileri sürmüştür. Çünkü benzer bir hâdisede ismi geçmektedir. ancak İbnu Hacer bunu hâdisenin taaddüdüne hamleder

Bazıları bunun, Ebu Talha Zeyd İbnu Sehl olduğunu söylemiştir. Hatibu´l-Bağdâdî, bunun meşhur olduğunu, dolayısıyla hakkında "Ebu Talha denen bir Ensarînin…" tabirini kullanılmasının makul olmayacağını, bir de Zeyd İbnu Sehl´in, en çok malı olanlar arasında yer alması sebebiyle böyle bir vak´anın başından geçmesinin düşünülemeyeceği mülahazasıyla, hadisteki Ebu Talha´nın Zeyd İbnu Sehl olmaması gereğine hükmetmiş olmalıdır. Fakat İbnu Hacer bu gerekçeleri zayıf bulur. Keza İbnu Beşkevâl de herhangi bir rivayete dayanmaksızın bunun İbnu Abdullah İbnu Ravâha olduğunu söylemiştir. Hadisi rivayet eden Ebu Hüreyre´nin kendisi olduğunu söyleyen de olmuştur. İbnu Hacer buradaki Ebu Talha´nın kim olduğu hususunda açık bir beyanda bulunmaz ise de, Zeyd İbnu Sehl olduğu kanaatını ihsas eder

Okudunuz mu?  Tanzimat Dönemi Edebiyatı Ile Ilgili Makale

3- Hadiste ifade edilen "Allah´ın taacüb etmesi ve gülmesi" mecâzidir. Allah´a nisbet edilen bu iki bereşrî hal ile kastedilen şey, karıkocanın yaptığından Allah´ın râzı olduğunu belirtmektir

4- Âyet-i kerimenin nüzûlüne sebep olan hâdisenin zikredilen vak´a olduğu umumiyetle kabul edilmiş olmakla beraber, İbnu Merduye bir başka hâdise daha kaydeder: İbnu Ömer´in anlattığına göre, bir adama bir koyun başı hediye edilir. Adam bunu, kardeşim falanca, buna benden daha muhtaç diye bir başkasına hediye eder. O da aynı düşünce ile bir başkasına hediye eder. Böylece kelle tam yedi el değiştirdikten sonra birinci adama geri gelir. Bunun üzerine âyet nâzil olur. İbnu Hacer, âyetin bu sebeplerin hepsi için nâzil olmuş olabileceğini belirtir

Okudunuz mu?  Cinler ve insanlar hakkında soru: cinler insanları görür ama insanlar cinleri göremez neden?

5- Ebu Talha´ya gelince: Bu zât Zeyd İbnu Sehl İbni´l-Esved İbni Harâm el-Ensârî el-Hazrecî´dir. Akabe ve Bedr´e iştirak etmiştir. Nakib´ dir. Annesi Ubâde Bintu Mâliktir. Künyesi ile meşhurdur. Hz. Enes´in annesi Ümmü Süleym´in ikinci kocasıdır

Hicretten sonra, Resûlullah Ebu Talha´yı Ebu Ubeyde İbnu´l-Cerrah (radıyAllahu anhüma) ile kardeşlemiştir. Ebu Talha, Resûlullah´ın bütün gazvelerine katılmış, bilhassa Uhud´da Resûlullah´ı himaye hususunda büyük kahramanlık göstermiştir: Resûlullah´ın önüne geçmiş, önden gelecek her çeşit darbeye karşı kendi sinesini siper etmiştir. Ashab arasında atıcılık ve şecâatiyle ün alanlardandır. Huneyn savaşında yirmi müşrik öldürüp seleb´lerini aldığı rivayet edilir. Uhud´da Resûlullah´ın önünde ok attıkça, Resûlullah doğrulup, hedefe ulaşıp ulaşmadığına bakmıştır. Aleyhissalâtu vesselâm: "Ebu Ubeyde´nin ordu içerisinde sesi yüz kişiye bedeldir" buyurmuştur

Ümmü Süleym´e evlenme teklifi yapınca şu cevabı alır:

"Ey Ebu Talha, senin gibi birisinin telifi reddedilmez. Ancak sen kâfirsin ben ise müslüman. İslâm´a gir, bu senin mehrin olsun, bensenden mehir olarak başka bir şey istemiyeyim." der. Kabul eder, müslüman olur.

Okudunuz mu?  İnancımı kaybetmek istemiyorum

Resûlullah´ın kabrini kazan ve defneden Ebu Talha olmuştur

Ebu Talha, Resûlullah hayatta iken, hayatı hep gazvelerle geçtiği için oruç tutamaz. Resûlullah vefat ettikten sonra kırk yıl ara vermeden oruç tutar, sadece bayramlarda oruç tutmaz.

Hicrî 51 yılında yetmiş yaşında olduğu halde vefat etmiştir. Başka tarihler de söylenmiştir. Rivayete göre, Beraet sûresini okuyup انفِرُوا خفَافً وَثَقَاً âyetine gelince: "Görüyorum ki Rabbim beni gençken de yaşlı iken de cihada çağırıyor" der ve oğullarına, "Teçhizatımı hazırlayın!" emreder. Çocukları: "Siz Resûlullah´la birlikte, o ölünceye kadar savaştınız. Sonra Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer´le de savaştınız. Artık senin yerine biz savaşalım (sen istirahat et, ibadet et)" derler. Ebu Talha ısrar eder, hazırlık yapar, gemi ile cihada çıkar. Deniz seferi sırasında ölür. Onu gömebilecekleri bir karaya, bir hafta boyu rastalayamazlar. Yedi gün sonra gömerler, cesedinde hiçbir değişme ve kokuşmanın olmadığı görülür. Medine´de vefat ettiği de söylenmiştir[226] __________________________
[225] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 12/549
[226] İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 12/549-551

Okudunuz mu?  İnsanların kıyamet günü mezardan diriliş halleri nasıl olacak?

__________________________________
Sevgili Peygamberimizin Misafire verdiği önem:

Biricik Peygamberimiz; Allah’a ve ahiret gününe inanan kimselerin misafirlerine ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir

Bir gün bir adam Biricik Peygamberimiz’in yanına gelerek aç olduğunu söylemiş. Peygamberimiz de kendi evine birini göndererek yiyecek getirmesini istemiş. Fakat Peygamberimizin evinde sudan başka bir şey yokmuş. Biricik Peygamberimiz de ashabına dönmüş ve bu adamı kimin misafir etmek istediğini sormuş
Sahabelerden birisi misafir edebileceğini söyleyip adamı evine götürmüş. Fakat sahabenin evinde de kendi çocuklarına yetecek kadar yiyecek varmış. Onlar da çocuklarını uyutmuşlar. Misafirleri gelince lambayı söndürüp bütün yiyeceği onun önüne koymuşlar ve kendileri de yiyor gibi yapıp aç yatmışlar. Ertesi gün bu sahabiyi gören Peygamberimiz demiş ki; " Bu gece misafirinize yaptığınız ikramlardan dolayı allah-ü Teala memnun oldu"
____________________________________

Okudunuz mu?  Haksız yere bedduada bulunanların bedduası kabul olur mu?

kendisi açken kardesini doyuran sahabe , Allah resulunu evine davet eden sehabe, evinde bin kisiyi doyuran sahabe

Bu kategoride yer alan Söz ve Nişan duası var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evinde bir kişlik yiyeceği olduğu halde misafire ikramda bulana sahabi kimdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.