Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:57
missa7-2
Abone

Teslimiyetle ilgili evliya hikayeleri

Teslimiyetle ilgili evliya hikayeleri

Kayıtsız Üye
itaat veya teslimiyetle ilgili evliya menkibeleri


Cevap: teslimiyetle ilgili evliya hikayeleri

Fetva Meclisi
Allah’a Teslimiyet Nedir ? Allah’a Teslimiyet İle İlgili Ayetler
Allah’tan korkan ve O’nu çokca seven kişi, Rabbine teslim olmayı içten arzular. Allah’a teslim olmak insanı, dünyanın sıkıntılarından, nefsin ağır yüklerinden uzak tutar. Çünkü Rabbine teslim olan kişi, yeri, göğü ve ikisi arasındakileri yaratan, sürekli kontrolü altında tutan sonsuz güç sahibi Allah’a güvenmiştir. Bu ise, kişinin bir insana veya herhangi başka bir güce güvenmesinden çok üstün birşeydir.
İnsan fıtraten Rabbine teslim olduğunda güven ve huzur duyacak şekilde yaratılmıştır. İnsan nefsi zayıf yaratıldığı için, dünyadaki acizlikleri, sorunları kaldıramaz, hemen hüzne kapılır ve kendini güçsüz hisseder. Ama Rabbine teslim olmuş bir kalp ise, daima Allah’ı andığı için, O’nun bir lütfu olarak çok büyük bir güven ve huzur yaşar.
(Bundan) Sonra Allah, elçisi ile mü’minlerin üzerine ‘güven duygusu ve huzur’ indirdi…” (Tevbe Suresi, 26)
Elbetteki müminler de zor anlar yaşarlar. Aç kalır, iftiraya uğrar, hapsedilebilir, canlarından olabilirler… Ancak Allah’a olan teslimiyeterinden ötürü bu zorlukların üstesinden kolay gelirler. Allah müminlere zorlukla beraber kolaylık da yaratmıştır.
Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.” (İnşirah Suresi, 5)
Müslüman ölüm üzerinde de çok düşünmelidir. Çünkü ölümü düşünmek insanın Allah’a olan korkusunu arttırır ve O’na yakınlaştırır. Rabbinin huzurunda hesap verememekten korkan insan, Allah’ın buyruklarına karşı da çok titizlenecek, herşeyi Rabbinden umacaktır. Böyle bir insanın Allah’a olan teslimiyeti de çok artar.

İslam’da kadere teslimiyet de çok önemlidir. Herşeyin Allah’ın kontrolünde olduğunu ve bir hayırla yaratıldığını bilen insan, Rabbinden razı olur ve kensine izlettiği olayları büyük bir tevekkülle izler.
Senin içinde olduğun herhangi bir durum, onun hakkında Kur’an’dan okuduğun herhangi bir şey ve sizin işlediğiniz herhangi bir iş yoktur ki, ona (iyice) daldığınızda, biz sizin üzerinizde şahidler durmuş olmayalım. Yerde ve gökte zerre ağırlığınca hiç bir şey Rabbinden uzakta (saklı) kalmaz. Bunun daha küçüğü de, daha büyüğü de yoktur ki, apaçık bir kitapta (kayıtlı) olmasın.” (Yunus Suresi, 61)
Herşey Rabbimizin katında belli ise, insanın olumsuz gibi gördüğü bir olayda kendini sıkıtıya sokmasının da gereği yoktur. Çünkü Rabbi tüm olayları kulu için Kendisinden bir rahmet ve kişinin eğitimi için hikmetle ve hayırla yaratmıştır. Bunun bilincinde olan insan her daim, her olayda Rabbine yönelir. Bu da ona müthiş bir rahatlık verir. Herşeyden önemlisi kişi Rabbinin hoşnutluğunu kazanacak davranışta bulunduğu için, en büyük mutluluğu yaşar. Allah’ta buna karşılık, Kendine çok güvenen ve teslim olan kullarına cennetini vaad eder.
Hayır, kim (güzel davranış ve) iyilikte bulunarak kendisini Allah’a teslim ederse, artık onun Rabbi Katında ecri vardır. Onlar için korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.” (Bakara Suresi, 112)
Kim ihsanda bulunan (biri) olarak yüzünü (kendini) Allah’a teslim ederse, artık gerçekten o kopmayan bir kulpa yapışmıştır. Bütün işlerin sonu Allah’a varır.”(Lokman Suresi, 22)


teslimiyetle ilgili hikayeler, Allah teslimiyet ile ilgili kıssalar

Bu kategoride yer alan Uykusunda tecavüze uğrayan cünüp olur mu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teslimiyetle ilgili evliya hikayeleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.