Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:50
missa
Abone

Hz.Adem Ve Hz.Havva Dan Sonra Nasıl çoğaldık?

Hz.Adem Ve Hz.Havva Dan Sonra Nasıl çoğaldık?

Beyza34
Hz Adem Ve Hz Havva’dan Sonra İnsanlar Nasıl Çoğaldı ? Yani Bizler Nasıl Dünya’ya geldik . Hz Adem ile Hz Havva’nın ikiz çocukları eğer evlendiyse bizler nasıl oluştuk onların çocukları evlenince engelli doğma yok muydu


Yorum: Hz.Adem Ve Hz.Havva Dan Sonra Nasıl çoğaldık?

muvaffak
Adem’den sonra insanlığın nasıl çoğaldığına dair İslami açıdan farklı kaynaklarda farklı bilgiler yer alsa da tam ve kesin olan ayrıntılı bir bilgi yoktur. İslam’ın ayrıntı verme iddiası da yoktur. Taberi gibi İsrailiyatın yoğun olmasından dolayı eleştirilen kaynaklarda Adem’in doğan çocuklarının ikiz şeklinde doğdukları, sonradan doğan diğer ikizler ile beraber evlendirildikleri ve bu şekilde insanlığın türediği şeklinde bir iddia vardır. En iyisini Allah bilir. (eksik cümle eklenerek tamamlanmıştır.)


Yorum: Hz.Adem Ve Hz.Havva Dan Sonra Nasıl çoğaldık?

Omer Faruk
< Hz Adem Ve Hz Havva’dan Sonra İnsanlar Nasıl Çoğaldı ? Yani Bizler Nasıl Dünya’ya geldik . Hz Adem ile Hz Havva’nın ikiz çocukları eğer evlendiyse bizler nasıl oluştuk onların çocukları evlenince engelli doğma yok muydu >
Ademin çocuklarının evlendiği iddiası hurafeden ibarettir. Rasulullah’ın ağzından sahih bir hadis ayrıca bir ayet yoktur. Dolayısıyla bu yoruma açık bir konudur. Son günlerde buna mantıklı bir yorum yapmak için bir kaç görüş ortaya atılıyor;

Okudunuz mu?  40 hadis ne demek ?

1- Adem bir insanı değil birden çok insanı temsil eden tıpkı "insan" kelimesi gibi bir kelimedir. Dolayısıyla 1den fazla Adem ve 1den fazla Havva aynı anda yaratılmış olabilir. Bunların da çocukları evlenmiştir.
2- Ademin çocuklarına Allah başka eşler yaratmış olabilir.

Tabii bunlar yorumdan ibaret…


Yorum: Hz.Adem Ve Hz.Havva Dan Sonra Nasıl çoğaldık?

muvaffak
Ömer Faruk Bey, ben bunu kesin bir bilgi olarak söylememekle beraber ortaya konan iddialardan klasik döneme bakıldığında makul olanlardan biri bahsettiğim görüştür. İddianın kesinlik arzetmemekte olduğunu, -ki bence makul olmadığını- belirtmiş durumdayım. Adem’in bir değil birçok insanı temsil ettiği düşüncesini Agustin, Anselmus ve Filon ortaya atmıştır. Yeni bir şey gibi sunmanıza gerek yok. Adem’den sonra nasıl çoğaldığımızın sorusuna verilecek her makul cevap geçerli olabilir, imanı eksiltmez, bellidir. Hurafe deyip bu işin Teolojik, Antrolopojik boyutunu çöpe atıp çok güncel bir idda gibi İslam öncesinde yaşamış Filozofların ortaya attığı, takipçilerinin ise ampirik düzlemde onaylamaya çalıştığı belirttiğiniz iddanın da hurafe olma ihtimali vardır. Bu iş bilimle alakalıdır ve görmekteyiz ki bilim henüz nasıl olduğuna dair bir açıklama getirmemiştir. İslam’ın özüyle alakalı bir iddianızın olması gayet güzel. Fakat bunu basit bir dil ve açıkça görülmekte olan eksik okumalarınızdan kaynaklanan reddedişleriniz bu gibi topluluklara zarar vermektedir. "Dolayısıyla" diye başladığınız ve "olabilir" diye devam eden cümlenin benim aktardığım ve pek sahih bulmadığım Taberi kaynaklarından bir farkı yoktur. Yanlış ringde, birikimini bilmediğiniz yanlış kişilere yumruk sallamaktasınız. Karşınızda olan kişilerin entelektüel veya klasik İslami birikimlerini bilmeden bu şekilde kendinizce ‘savuşturuyor’ olmanız abesle iştigal etmenizden başka bir iş değildir. Allah hepimize selamet versin.

Okudunuz mu?  Dalgınlıkla yapılan hareketlerimiz günah sayılır mı?

Omer Faruk
Sevgili kardeşim

Kimin yeni bir şey sunduğu önemli değil. Evet sizden bilgim az olabilir o kaynakları görmemiş olabilirim. Birincisi Ademin çocuklarının birbiriyle evlendiği hiçbir hadis kaynağında geçmeyen israiliyatttan ibarettir. Yorumları da zaten yorum olarak belirttim.

"Tabii bunlar yorumdan ibaret…" Yorumumdaki bu son sözün maksadı bilen için gayet açıktır.

Okudunuz mu?  Ergenlik yaşına gelen bir çocuğa, anne baba olarak nasıl davranmak gerekir?

Mesele bundan ibarettir. Bu kadar alınmaya gerek yok. İddialar inanca dönüştüğünde buna hurafe denir. Toplum arasında Adem’in çocuklarının birbiriyle evlendiği vaaz kürsülerinden de anlatılan inanca dönüşmüş bir hurafedir. Benim naklettiklerim ise tamamen yorumdan ibarettir. İster hristiyanların, isterse yahudilerin olsun, isterse filozofların olsun. Dolayısıyla sizin entellektüel birikiminizle ilgilenmiyorum. Burada sorulan soruya doğru cevap vermeye çalışıyorum. Belki Prof. Dr. bir arkadaş da olabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Kardeş ve arkadaş olarak sorumluluklarımız nelerdir?

Selametle…


Omer Faruk
< Adem’in bir değil birçok insanı temsil ettiği düşüncesini Agustin, Anselmus ve Filon ortaya atmıştır. >
Doğrusu bu kaynakları merak ettim, paylaşırsanız sevinirim… şimdiden teşekkürler…


seyit gazi
ömer faruk bey birden fazla adem iddiasının altında üstünlük iddiası yatar, ideolojiler yatar, evrim yatar, coğrafi keşifler yatar, zulüm ve cehalet yatar. sınıf ayrımları inşa edilirken bunlardan yararlanılmıştır; üstün insan normlarını böylelikle insanlığa dayatabilmiştir; darwinle birlikte gelişmiş ademler gelişmiş milletler gelişmemiş olanlara dilediğini yapar, onları dilediği gibi kullanır, üstelik bunu onların iyiliği için yapar denmiştir; coğrafi keşiflerde yerli halka akıl almaz zulümlerin yapılması neticesinde, bu kadar zulmetmeyin onlarda ademin çocukları dendiğinde, onlar başka ademin çocukları cevabı verilmiştir; daha öncelerinde milletler başka milletleri tanımazlarken başka milletlerin insan olmadıklarını düşünmüşlerdir, yamyamlığın altında da bu yatmaktadır; sonralarında tanıyıp görünce de, bunlar başka ademin başka insanın çocuklarıdır ademin hası insanın hası milletin hası biziz demişlerdir.

Okudunuz mu?  Arap bayan isimleri

Omer Faruk
< ömer faruk bey birden fazla adem iddiasının altında üstünlük iddiası yatar, ideolojiler yatar, evrim yatar, coğrafi keşifler yatar, zulüm ve cehalet yatar. >
Seyit kardeşim,

ağır ve delilsiz konuşuyorsun. Bu kullandığın kelimeler çok ağır kelimeler. Yorum, adı üzerinde yorumdur. Bir konuda kesin bilgi yoksa orada herkesin yorum hakkı vardır ta ki farz ve haramla çelişmesin.

Çok tartışmaya gerek yok, Diyanet İslam Ansiklopedisinin ADEM maddesini okuyun. Göreceksiniz ki onlar da cahilmiş zalimmiş ve coğrafi keşifler sürecinden geçmişler. Bizim konuştuğumuz mevzuya gelince ADEM’in çocuklarını birbiriyle evlendiren hurafeci akıl, birden fazla adem var deyince hele hele piyasada sevmedikleri bir hoca bunu söylemişse bilinçaltıyla saldırıyorlar.

Okudunuz mu?  Sabah ezanı imsaktan ne kadar sonra okunur

Sevgili dostum, bilinç altıyla veya başka hoca üzerinden tartışmaya gerek yok.

1- Ademin çocuklarının birbiriyle evlendiği hurafesi (dikkat iddia veya yorum değil) bütün İslam kaynaklarına girmiştir. Bunu sınıflarımızda din kültürü öğretmenleri, kürsülerde hocalar ciddi ciddi anlatmaktadırlar. Üstelik bunun kaynağı tamamen İsrailiyattan alınmış Rasulullah’a ve Kur’an’a ait bir bilgi değil.

2- Adem hakkında konuşacaksak bu konuda arkeoji, andropoloji, genetik bilimiyle ilgilenen insanların konuşması gerekmez mi? Müslüman bilim adamları ne güne duruyor. Ama bunun yerine hurafelerle uğraşıyoruz.

3- Adem’e baba bulmak, ya da adem’in bir tür mü yoksa bizatihi bir kişiyi mi temsil ettiğini yorumlamak dine aykırı mı? Adem’in çocukları birbiriyle evlendi derken bu dine aykırı olmuyor ve bir kulp takılmıyorken, niye bu argümanlara bu kadar kulp takıyorsunuz.

Okudunuz mu?  Namazla ilgili güzel dini şiirler

Hasılı kardeşim, bir şeyi ilmi olarak tartışmak başka bir şeydir slogan atmak başka bir şeydir. Bunun için her kim olursanız olun delile dayanmak zorundasınız.

İslamın hakka bakışında güzel bir darbı mesel vardır: Doğru Ebucehil’in ağzından çıksa da doğrudur, vesselam.


seyit gazi
güzel abicim bunlar hikaye değil, aksine her gün karşı karşıya geldiğimiz gerçekler ayrıca mesnetsiz şeyler de değil. verdiğim örneklerden en uçuğunu dile getireyim… daha düne kadar medeniyet görmemiş kabilelerle karşılaşılıyor, bunlarla iletişim kurulduğunda neden yamyamlık yaptıkları sorulduğu zaman; siz insan değilsiniz ki diyorlar. artık insan oldukları gerçeğini inkar edemeyince de, başka insanın çocukları o zaman diyorlar. yemeyi bırakınca, onları öldürmeyi, onları alt etmeyi, onlardan çalmayı bir onur olarak görüyorlar. bende bunları kendim uydurmuyorum, biyologları veya çeşitli medeniyet araştırmacılarını sentezleyerek söylüyorum.

Okudunuz mu?  Hamilelik ve sigara

bence sizde ebu cehilleri fazlaca dinlemek yerine, birazda müslüman kardeşlerinizin kabullerine müslüman kardeşlerinizin sözlerine itibar ediniz.


Omer Faruk
Doğru Ebucehil’in ağzından çıksa da doğrudur darbımeselini yanlış anlamışsınız. Bunu da hamlığınıza veriyorum. Tavsiye ettiğim kaynak Diyanet İslam Ansiklopedisi EBUCEHİL KAYNAĞI değil!
Sizin gibi boş boş konuşup delili var demedim. Direk kaynak verdim sevgili kardeşim.


seyit gazi
dinin azı tenzil, çoğu tevildir. tenzilin inkarı yoksa tevilin inkarı küfrü gerektirmez. sıkıntı tevilin tenzil mertebesine çıkartılıp, takdis edilmesidir. adem babamızla iligili tartışmalar sınırları zorlayabilecek olsa da, bir çok alandaki tartışma islamımıza zeval getirmez ancak ömürlerimiz heder olur.

şu var ki sizin teklif edilebilir bir diliniz yok. insanlara gençlere neyi teklif edeceksiniz ? modern dönemin kabullerini yakalamaya çalışmamızı veya çeşitli bunalımlarımızı mı teklif edeceksiniz ? bir insan bu durumda niye islamı seçsin ? niye bizimle yüz göz olup bunalımlarımızla uğraşsın ? gider her şeyi kafasına göre kendisine sunan, bir zorunluluğu veya sorumluluğu da olmayan; referans alınan yeri seçer. bunun aksine yapılması gereken; modern dönemin algılarından ayrıştığımız, kendimize özgün söylemlerimizin ön plana çıkararak; insanlığın kendisine ne kadar unutturulduğunun, ne kadar yabancılaştırıldığının hatırlatılması ve insanlığın kendisinin girdiği bunalımlara çözümler getirmek olacaktır.

Okudunuz mu?  Kadınlar adetliyken tırnak kesmek saç taramak banyo yapmak kıl aldırmak günah mı?

seyit gazi
yoo ben doğrunun ebu cehilden de olsa alınması meselini yanlış anlamadım. bunları yeri gelip bende ebucehilleri dinleyen birisi olarak söylüyorum, bundan dolayı da sizi suçlamadım. ama sizin benim sizi suçladığımı düşünmeniz sizin eksikliğinizdir. üstelik bunu hamlığıma vermeniz başka bir eksikliğinizdir. zaten dediğiniz gibi ebucehilleri dinlemeyi yanlış anlamış olup, sizi bu sebebden ötürü sizin zannettiğiniz gibi itham etseydim, bu bana küfür olarak dönerdi.

Okudunuz mu?  Bebek Ninnilerini Dinle - Ninni Sesli Video - Bebeklere Ninniler

Omer Faruk
< şu var ki sizin teklif edilebilir bir diliniz yok. insanlara gençlere neyi teklif edeceksiniz ? >
Sevgili kardeşim seni hedeflediğim bir dilim yok, okuyanlar anladı bilenlerin en bileni kaydetti, o kadar… Anlamak için tekrar yazdıklarımı oku, anlamadıysan mesele yoktur. Allah’a emanet…


seyit gazi
sizde Allah a emanet olun, hayırlı geceler


ademle havvadan sonra nasıl çoğaldık, adem ile havva nasıl üredi, nasıl çoğaldık

Bu kategoride yer alan Euzu besmele nasıl okunur başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz.Adem Ve Hz.Havva Dan Sonra Nasıl çoğaldık? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.