Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:08
Terimler
Abone

Ehli Heva Ne demektir?

Ehli Heva Ne demektir?

mumsema
EHL-İ HEVÂ

Sözlükte "nefsin arzularına uyanlar" anlamına gelmektedir.
Bir kavram olarak "inançlarını, tutum ve davranışlarını ilâhî buyruklara değil, beşerî görüş ve arzularına göre oluşturan kimseler" demektir.
Ehl-i ehvâ tabiri Kur’ân’da ve Hz. Peygamber’e nispet edilen hadislerde yer almaz. Ancak Kur’ân’da müşrikler, Yahudiler, Hristiyanlar, putperestler, âhireti inkâr edenler gibi farklı toplulukların Kur’ân’a inanmayıp beşerî arzularına (hevâ, ehvâ) uydukları bildirilmiştir.
Hz. Peygamber’e de onların arzularına (hevâ) uymaması emredilmiştir (Bakara, 2/145). Böylece beşerî görüş ve arzulara dayanan anlayışların din haline getirilmesinin yanlışlığına işaret edilmiştir.
Hz. Peygamber de insanların hevâları tarafından saptırılmasına engel olacak yegâne kaynağın Kur’ân olduğuna dikkat çekmiş (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân, 14), ümmeti hakkında en çok endişe duyduğu hususlardan birinin de onların hevâları tarafından saptırılma ihtimali olduğunu dile getirmiş ve ümmeti içinden de böyle toplulukların çıkacağını haber vermiştir (Ahmed, IV/102, 423). (M.C.)


Cevap: Ehli Heva Ne demektir?

Ecrinim
< ümmeti hakkında en çok endişe duyduğu hususlardan birinin de onların hevâları tarafından saptırılma ihtimali olduğunu dile getirmiş ve ümmeti içinden de böyle toplulukların çıkacağını haber vermiştir >
Rabbim tüm mümin kullarını EHL-İ HEVÂ lıktan muhafaza eylesin
Allah c.c. razı olsun bu güzel paylaşım için hocam


Yanıt: Ehli Heva Ne demektir?

sina_gk
selamun aleyküm
benim anladım kadarıyla rehberimiz olan kuranı kerimde yer alan ayetleri kendilerine göre yeniden düzenlemek ve çıkarlarına göre bir bahane bulup kullananlarmı?
yani şimdiki zamanda herşey farklı deyip uydurmaya çalışmak gibi!

Okudunuz mu?  Başlık Parası Nedir? İslamda Başlık Parası Kavramı

Cevap: Ehli Heva Ne demektir?

Muhammed
Ehlu’l-Hevâ Nedir Hakkında Bilgi
Hevâ, sözlükte bir nesneye meftunluk ve aşk manasınadır. Hayırda da serde de kullanılır. Nefsin istek ve arzusuna hevâ denir ki murat, şehvet arzusudur. İnsan nefsinin irade ve arzu ettiği nesneye de heva denir. Aynı kelime bir nesneyi sevmek, ona muhabbet duyguları beslemek manasına da gelir. Çoğulu ehvâdır. 189Buna göre ehlu’l-hevâ, bir şeye meftun olanlar, nefisleri için bir şeyler arzu edenler, bir nesneye karşı içlerinde arzu ve istek duyanlar, ona düşkün olanlar manasına bir tabirdir.
Hadis İlminde ehlu’1-hevâ, ehlu’l-bid’a tabiriyle aynı manada kullanılmış ve özellikle kelamcılar kasdedilmiştir. Bilindiği gibi kelamcılar eski Yunan felsefesinin meselelerini adeta İslâm Dini’ne uygulama gibi bir tutum izlemişlerdir. Allah’ın sıfatlan üzerinde münakaşalar açan, Kur’ân-i Kerim yaratılmış mıdır, değil midir; tartışmalarına zemin hazırlayanlar onlardır. Başta Mu’tezile olmak üzere Mürci’e, Kaderiye, Cebriye gibi itikadi fırkaların Allah’ın sıfatlan, kaza-kader, büyük günahlar, insanın fiilleri gibi imanla ilgili pek çok konuda yaptıklan münakaşalarda kelamcılann büyük payı vardır. Kelamcılar birçok konuda Kur’ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in sahih hadisleriyle açıklananların ötesinde çetin meselelere dalmışlardır. Sahabîlerin ve Tâbi’u’nun Kur’ân-ı Kerim ışığında şekillenmiş itikatlarına zıt görüşlerin ortaya çıkışında bunların önemli rolleri olmuştur. Denilebilir ki ehl-i bid’atın yaptıklarını bir başka açıdan kelamcılar yapmışlardır.


heva ne demek, ehli heva ne demek, ashabul.ehva

Bu kategoride yer alan EyvAllah Ne Demektir? Hakkında Bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ehli Heva Ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.