Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:28
missa6
Abone

İsraf nedir? tanımı Dünyada yapılan israf ile kaç kişi sebeblenebilir? yapılan araştırmalar

İsraf nedir? tanımı Dünyada yapılan israf ile kaç kişi sebeblenebilir? yapılan araştırmalar

Kayıtsız Üye
israf nedir? tanımı. Dünyada yapılan israf ile kaç kişi sebeblenebilir di? yapılan araştırmalar


Cevap: israf nedir? tanımı Dünyada yapılan israf ile kaç kişi sebeblenebilir? yapılan araştırmalar

Efdal
İsraf ne demek?
israf ile ilgili güzel faydalı bilgiler

İslamiyet, başta yeme-içme, giyim-kuşam, araba, ev ve eşya gibi maddî ihtiyaçlar olmak üzere her türlü rızıktan istifade ederken aşırılıktan kaçınmayı emrediyor.

Okudunuz mu?  Ölen kişi için yapılacak hayırlar

Bizi savurganlıktan, şatafat tutkusundan ve lüks arayışından alıkoyuyor; iktisatlı bir hayat tarzına yönlendiriyor.

İktisat, her şeyden önce manevî bir şükürdür; çünkü muktesit insan, Mün’im-i Hakiki’ye ve dolayısıyla O’nun verdiği nimetlere karşı hürmet hisleriyle doludur. Bu nimetlerin ardındaki rahmet-i İlâhiye’yi daha iyi kavramıştır. Hakiki rızık vereni bilmenin hâsıl ettiği ulvî duygular sayesinde nimetlerden daha derin lezzet duymaktadır. Dolayısıyla kendisine bahşedilen o kıymetli hediyeleri boşa harcamaktan kaçınır, onları ihtiyaç miktarınca kullanmaya özen gösterir. Böylece bedenine kesintisiz perhiz yaptırdığı ve itidal üzere yaşadığı için hep sıhhatli kalır. Aynı zamanda Cenâb-ı Hakk’ın verdiklerine kanaat ederek onları dengeli kullandığından başkalarının eline bakma zilletinden kurtulur, izzetini korur.

Okudunuz mu?  Ailem ile ilgili akroştiş

İsrafa gelince o, nimetlere ve onları gönderene karşı büyük bir saygısızlıktır. Aynı zamanda hırs, kanaatsizlik ve zillet gibi marazların da başlıca sebebidir. Çünkü müsrif adam, İlahî takdire ve alın teriyle elde ettiğine razı olmaz, sürekli daha fazlasını ister. Hiç şükretmez, daima şikâyet eder durur. Helal rızkını az bulur, gayr-ı meşru olup olmadığına aldırmadan daha çok kazanmanın peşine düşer. Hatta o yolda izzet ve haysiyetini bile feda eder.

Okudunuz mu?  Kendimi ifade edemiyorum nasıl ifade edebilirim?

İktisat eden insan, Allah’ın hoşnutluğuna ve Hak dostluğuna yürüyen bahtiyar bir kuldur. Müsrif kimse ise israf yolunda sadece İblis’in arkadaşlığını bulur, şeytanlara kardeş olur. Nitekim "Yakınlarına, yoksula, yolda kalmışa hakkını ver, ama sakın saçıp savurma. Çünkü savurganlar, şeytanların kardeşleri olmuşlardır. Şeytan ise Rabb’ine karşı pek nankördür." (İsrâ, 17/26-27) mealindeki ayet-i kerime, bu hakikati ifade eder.

Okudunuz mu?  Aynı sureyi her iki rekatta okumak

Gördüğümüz gibi Kur’an, saçıp savurmayı yasaklıyor ve savurganlığı şeytanî bir sıfat olarak anlatıyor. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; saçıp-savurmak az ya da çok harcamak değildir. Önemli olan "ne kadar" değil, "nereye" harcadığımızdır. İslam âlimlerine göre, bir insan bütün malını-mülkünü Allah yolunda infak etse de savurganlık yapmış sayılmaz; fakat gayr-ı meşru bir iş için sadece birkaç kuruş da harcasa yine "saçıp savurmuş" kabul edilir.

Okudunuz mu?  Annem ve babamla geçinemiyorum ne yapmalıyım

Savurganlık ve cimrilik arasında…

Şeytan, kendisine verilen onca nimeti görmezden geldi, şükürle mukabelede bulunacağına hep şikâyet etti. Hakkına razı olmadı, büyük bir hırsla daha fazlasını isteyip durdu. Mazhar olduğu bütün İlahî ihsanları sûiistîmal ederek haddini bütün bütün aştı ve huzurdan kovuldu. Savurgan kimseler de, nankörlüklerinden dolayı ellerindeki nimetleri küçümsüyorlar. Onlara şükürle değil de şikâyetle mukabele ediyorlar. Kıymetini bilemedikleri nimetleri gayr-ı meşru ve faydasız işler için rahatça saçıp-savuruyorlar. Bu şekilde küfrân-ı nimet, nankörlük, haddi aşma ve israf çizgisinde İblis’e yoldaş, şeytanlara kardeş oluyorlar.

Okudunuz mu?  Üç aylarda ölen insana ne zaman kabir azabı başlar?

Hâlbuki en doğrusu savurganlıkla eli sıkılık arasında bir orta yol tutmaktır. İslâm, nimetlerin kadrini bilip onlara şükürle mukabele etmek gerektiğini belirtmiş ve şükrün esasını da "insana bahşedilen duygu, düşünce, âzâ ve cevâhiri yaratılış gayeleri istikametinde kullanmak" şeklinde tarif etmiştir. Dolayısıyla iktisat, insanı cimriliğe de sürüklememelidir. İnanan insanlar, bir taraftan saçıp savurmaktan uzak kalmalı, diğer yandan da, asla cimri olmamalıdır. İsraftan kaçınmalı ama Hak yolunda infakta bulunmaya da can atmalıdırlar.

Okudunuz mu?  Kuran-ı kerimin içinde yer alan belli başlı konular nelerdir?

Kur’an-ı Kerim, işte bu orta yola ve müstakim çizgiye işaret eder ve: "Eli sıkı olma, büsbütün eli açık da olma ki herkes tarafından ayıplanan, kaybettiklerine hasret çeken bir hale düşmeyesin." (İsrâ, 17/29) buyurur. Ayrıca, "Rahman’ın o has kulları, harcamalarında ne israf eder ne de eli sıkı davranırlar; bu ikisinin arasında bir denge tuttururlar." (Furkan, 25/67) diyerek, seçkin kulların bu önemli vasfına vurguda bulunur.

Okudunuz mu?  Allahümme ecirna min şerrin nisa'yı söylemek uygun mudur?

İsraf kavramını sadece yiyecek-içecek, mal-mülk ve maddî imkânlarla alâkalı olarak düşünmemek gerekir. İsrafı, maddî-manevî her türlü nimetin yaratılış gayesine ters kullanılması ve boşu boşuna harcanması olarak değerlendirmek en doğrusudur. Dolayısıyla, giyim-kuşamda, içinde oturulan binada ve evin tefrişinde olduğu gibi, zaman ve sağlık gibi nimetlerde de israf söz konusudur.

Okudunuz mu?  Ailem Çingene diye istemiyor

Bir insanın yarım kırba su ile abdest alması mümkünken, lavaboda musluğu sonuna kadar açıp iki kırbalık su kullanması nasıl israfsa, altı saatlik uyku ile dinlenebilecekken sekiz saat uyuması da aynı şekilde israftır. Ramazan-ı Şerif’i daha iyi değerlendirmek varken değerlendirmemek de israftır. İçinde bulunduğumuz son on günü Kadir Gecesi’ni yakalamak adına daha yoğun yaşamamak da israftır.

Bu vesileyle Kadir gecenizi tebrik eder, bizi bu gecenin kadrini bilenlerden eylemesini Mevla-yı Müteâl’den niyaz ederim. Önümüzdeki hafta israf konusuna devam edeceğiz inşaAllah…
zaman

Okudunuz mu?  Dua etmenin önemi nedir

israfın tanımı, dünyada yapılan israf

Bu kategoride yer alan İmam Nikahı kuran da var olduğu kaçıncı ayette geçmektedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsraf nedir? tanımı Dünyada yapılan israf ile kaç kişi sebeblenebilir? yapılan araştırmalar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.