Tat vermesi için üzerine şarap akıtılmış eti pişirip yemek caiz midir?
Hoca
Tat vermesi için üzerine şarap akıtılmış eti pişirip yemek caiz midir?
İçki ile terbiye edilen ve sonra pişirilen et yenmez. Çünkü et bir müddet şarabın içinde kalmakla tamamen necis olmaktadır. Hâniyye’de deniliyor ki: «Aşçı tencereye sirke yerine yanlışlıkla şarap dökse yemeğin hepsi pislenir ve ebediyen temizlenmez.»
Etin temizlenmesi için içine sirke dökülür de hepsi sirke oluncaya kadar bırakılırsa bir beis yoktur. (İbn Abidin, Reddül Muhtar)
Sorularla İslamiyet
Cevap: Tat vermesi için üzerine şarap akıtılmış eti pişirip yemek caiz midir?
Ecrinim
hocam bu konuyla ilgili geçenlerde bir yazı okumuştum ve çok şaşırmıştım,şimdi bu paylaşımınızla kıyasladığımda açıkcası kafam
biraz karıştı,konuyla ilgili detayları aynen aktarmak isterim.
İLÂHİYATÇILAR: SARHOŞ ETMEZ, HARAM DEĞİL
Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyânet İşleri Başkanı):
Yemekte kullanılan şarap, kimyasal değişikliğe uğramışsa, ona içki denmez. Eğer, yemekte kullanılan şarabın sarhoş edici vasfı kalmamışsa, o zaman haram olmaz.
Prof. Dr. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi):
Alkol özelliğini kaybeden içki yemeklerde kullanılabilir. Yemeğin içine konan şarap, pişirilme sırasında alkol özelliğini kaybeder. Sarhoşluk verme özelliğini kaybettiği için şarabın sakıncası ortadan kalkar.
Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz (Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi):
Şarap İslâmiyet’e göre haramdır. Yemeğe ya da başka maddelere karıştırılarak kullanılması da haramdır. Ancak, yemekte kullanılan şarap kimyasal bir değişikliğe uğramış, sirke hâline getirilmişse bu o zaman câizdir.
KİMYAGERLER: ALKOL KAYNAYINCA UÇAR
Prof. Dr. Selma Ateş (Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi):
Risottonun yapılışı sırasında yemeğe katılan alkol suyla karışıyorsa, kaynama noktası biraz daha yükselir ama alkol yine de kaynar ve uçar. Bu arada bir miktar alkol de makarna ya da pirincin gözeneklerinden içine emilir ve orada kalabilir. Bunların içinde nişasta olduğundan alkolle bir tepkimeye girmez. Fakat insanın bağırsaklarında yaşayan bakterilerin bile bir miktar alkol ürettiği biliniyor. Bu alkolün miktarı da ancak makarnanın gözeneklerinden giren alkol miktarı kadar olabilir ki bu da ne insanın bünyesini etkiler, ne de sarhoş eder.
Yanıt: Tat vermesi için üzerine şarap akıtılmış eti pişirip yemek caiz midir?
imamhatipli42
< hocam bu konuyla ilgili geçenlerde bir yazı okumuştum ve çok şaşırmıştım,şimdi bu paylaşımınızla kıyasladığımda açıkcası kafam
biraz karıştı >
Kafan karışmasın kardeş fetvayı verenler kendilerine fetva vermişler:):)
Soru: Tat vermesi için üzerine şarap akıtılmış eti pişirip yemek caiz midir?
Hoca
< hocam bu konuyla ilgili geçenlerde bir yazı okumuştum ve çok şaşırmıştım,şimdi bu paylaşımınızla kıyasladığımda açıkcası kafam
biraz karıştı,konuyla ilgili detayları aynen aktarmak isterim. >
Bu işi bilmek için Prof olmak gerekmez çünkü apaçık bir hükümdür.
Açın İlmihal kitaplarını tümünde yazar… şfii hanefi ilmihali farketmez..
Allah (cc) bizi sapan ve saptıranların şerrinden korusun
Ecrinim
< Bu işi bilmek için Prof olmak gerekmez çünkü apaçık bir hükümdür.
Açın İlmihal kitaplarını tümünde yazar… şfii hanefi ilmihali farketmez..
Allah (cc) bizi sapan ve saptıranların şerrinden korusun >
< Kafan karışmasın kardeş fetvayı verenler kendilerine fetva vermişler:):) >
içkinin her türlüsünün dinimizce haram olduğunu biliyor ,inanıyor,kabul ediyorum.Rabbimizin yasakladığı herşeyden uzak dururuz Elhamdulillah
Ne acıdır ki bazıları Dinimizin koymuş olduğu kesin ve kati kuralları,(her ne sebeple olduğu mühim değil)kendilerine göre yontup ben ve benim gibilerinin
kafalarında bir an dahi olsa soru işaretlerine sebep olup ,kanımca büyük vebal altına giriyorlar.
Rabbim beni affetsin,saniyelik dahi olsa tereddüte kapıldım.:(
İmamhatipli kardeşim(aynı zamanda hemşerim) hakkınızı helal edin
mum hocam sizde hakkınızı helal edin
sizinde belirttiğiniz gibi Rabbim bizleri sapan ve saptıranların şerrinden korusun.
Allah c.c. razı olsun
reyna89
şarap haram mı ? içmek ürgüp şarabı
menzil_guller
imamhatipli42 kardeşimden < Kafan karışmasın kardeş fetvayı verenler kendilerine fetva vermişler:):) >
mum kardeşimden < Bu işi bilmek için Prof olmak gerekmez çünkü apaçık bir hükümdür.
Açın İlmihal kitaplarını tümünde yazar… şfii hanefi ilmihali farketmez..
Allah (cc) bizi sapan ve saptıranların şerrinden korusun >
Allah razı olsun kardeşlerim …bu forumu bunun için çook seviyorum….Elhamdülillah sorulan soruların cevaplarında islami hükümler hariçinde ılıman cevaplar verilmiyor.. kafama takılan soruları tatmin edici cevaplar almam beni başka yerlere yönlendirmiyor..Bir kez daha teşekkürler…
Kayıtsız Üye
Arkadaşlar şarap ete ilk kattığınızda şarap. Ama pişince şarap özelliği kalmıyor bir nevi sirkeye dönüyor. Bu da haram bir şey yenmeyeceği anlamına geliyor.İslam akıl dinidir. Tabi ki aklımıza takılabilir bu tarz şeyler. Eğer yanlış düşünüyorsak ayrıntılı şekilde öğrenmek isteriz ki bilelim. İnançsız bir insan karşımıza geçipte mantıklı bir şey söyleyip bizi alt etmeye çalıştığında bizde mantıklı bir cevap verebilelim öyle değil mi?
Kayıtsız Üye
Sirke zaten şaraptan yapılıyor
Kimyasal olarak sirke dediğin şey
Şarap olan meyve suyunun içerisindeki Alkolün parçalanmasıyla aside dönüşmesi olayıdır
Senin dediğine göre sirke komple haram
Ve yediğin ekmeğin oluşumu sırasında alkol vardır( maya şekeri yer ve karbondioksit ve alkol oluşur. Karbondioksit yukarı hareket eder hamuru kabartır alkolde buharlaşır uçar)
Bütün meyveler fazla olgunlaştığında alkol oluşturur
Meyve sularında, şırada hatta bir kaç gün dışarda durmuş pekmezde bile alkol oluşur
Alkolü hayatının her anında tüketiyorsun
Yemeğe katıp pişirdiğinde alkolü uçan ya da sarhoşluk vermeyecek kadar içerisinde alkol kalan şarap sosu mu haram ?
yemeğe şarap koymak günah mı, yemekte şarap kullanmak günah mı, eti şarapla marine etmek günah mı