Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:40
Kavramlar
Abone

Zahir Nedir?

Zahir Nedir?

Fetva Meclisi
ZÂHİR

Sözlükte "açık, âşikâr, dış, gâlip, bir şeye vâkıf olan" gibi anlamlara gelen zâhir, bir fıkıh terimi olarak, delâlet bakımından açık olan lafızlardan biri olup, kendisinden çıkarılan hüküm sözün asıl sevk sebebi olmamakla birlikte, haricî bir karineye ihtiyaç duymayacak şekilde bu manaya delâlet eden lafızdır. Meselâ, "Faiz yiyenler kıyamet günü ancak şeytan çarpmış gibi kabirlerinden kalkarlar. Bu onların, faizi alışveriş gibidir demelerindendir. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi ise haram kılmıştır." âyeti (Bakara, 2/275), faizin haram oluşunu ve faiz ile alışveriş arasında fark bulunduğunu bildirmek için gönderilmekle birlikte, lafzın zâhiri, alışverişin helâl olduğuna delâlet etmektedir.

Okudunuz mu?  Delk Ne Demektir?

Aksine delil bulunmadıkça, lafızdan çıkan zâhir manaya göre amel etmek gerekir. Zâhir, lafzın ifade ettiği manaya ve içine aldığı teklifî hükme açık bir şekilde delâlet etmekle birlikte, tahsis, tevil ve neshi kabul eder. Bu nedenle zâhirde ihtimal bulunduğundan delâlet bakımından kesinliği, nass, müfesser ve muhkemden daha azdır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Mübin Ne Demektir?

Cevap: Zahir Nedir?

Hoca
Fıkıh terimi Zahir Ne demektir?
Teşekkürler Melle


Cevap: Zahir Nedir?

Muhammed
zahir nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Açık, belli.
  2. Dış yüz, görünüş.
  3. Kuşkusuz, elbette, şüphesiz
    Örnek: Zahir, o anda başıma kan çıkmış, yüzüm kızarmış olacak ki… S. M. Alus
  4. Görünüşe göre, anlaşıldığına göre.
  5. Yardım eden, destekleyen, arka çıkan.
  6. Parlak, açık, belli.
  7. Dış görünüş, dış yüz.
  8. Coşmuş, taşkın.
  9. parlak, parlak yıldız. Allah’ın isimlerindendir. kur’an-ı kerim’de hadid suresi 3. ayette geçer

Okudunuz mu?  Mushaf Ne Demektir?

zahir nedir, zahir ne demek, zahir

Bu kategoride yer alan Şüheda Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zahir Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.