Anasayfa
14 Aralık 2023, 8:46
Kavramlar
Abone

Zahir – Batın Nedir?

Zahir – Batın Nedir?

Fetva Meclisi
ZÂHİR – BÂTIN

Bir şey gizliyken açığa çıkmak, açık olmak, yüksek ve gâlip olmak, üzerine çıkmak, bir şeye vâkıf ve nâil olmak, kahretmek, yardım etmek anlamlarındaki "z-h-r" kökünden türeyen zâhir, açık, vâzıh ve âşikâr; gizli olmak, içerde olmak, içine nüfuz etmek, girmek ve bir şeyin iç yüzünü bilmek anlamındaki "b-t-n" kökünden türeyen bâtın ise gizli, açık olmayan demektir.

Okudunuz mu?  Medd-İ Muttasıl Ne Demektir?

Allah’ın sıfatlarından olan zâhir ve bâtın, "O zâhirdir ve bâtındır…" (Hadîd, 57/3) âyeti ile Tirmizî ve İbn Mâce’nin el-esmâü’l-hüsnâ ile ilgili rivâyetlerinde geçmiştir (Tirmizî, Deavat, 83; İbn Mâce, Dua, 10).

Allah’ın sıfatı olarak zâhir, varlığı her şeyden âşikâr olan, her şeye galip gelen, her şeyden yüce olan; bâtın ise, hakikati akılla idrak olunamayan, hayal ile tahayyül edilemeyen, duygularla hissedilmeyen, her şeyin iç yüzünü, sırlarını bilen demektir.

Okudunuz mu?  Ravza-İ Mutahhara Ne Demektir?

Allah; fiilleriyle zâhir, açık, bilinen, inkârı mümkün olmayan varlıktır. Her şey O’nun varlığına delâlet eder. Zâhir ismi bunu ifade eder. Ancak Allah’ın zâtını bilmek, künhüne vakıf olmak mümkün değildir. İnsan aklı buna yetmez. Bâtın ismi de bunu ifade eder. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Resul Ne Demektir?

Cevap: Zahir – Batın Nedir?

Muhammed
Zahir ve Batın’ın kısa analamları hakkında bilgi

Zahir nedir hakkında kısa bilgi

Arapçada Zâhir , her şeyin üzerine çıkmış olan ve yukarısına yükselmiş olan anlamındadır. Hadisde de , salât ve selâm ona yüce Allâhın rasûlü Muhammed , yüce Allâhın adı , vasfı olan Zâhir adını , vasfını açıklamıştır.

Okudunuz mu?  İtikat Ne Demektir?

Batın nedir hakkında kısa bilgi

Her hangi bir şeyin içine girmiş olan bölümüne , yada içini oluşturan bölümüne , yada içine girmiş olan nesneye ve böylece her durumda her hangi bir şeyin içindeki bölüm yada nesneye , içindekine , içine BÂTIN denir. Anılan hadisde bâtın şu şekilde târif edilmiş = sensin Bâtın (İçteki) böyle olunca yoktur senin aşağında her hangi bir şey . Bu anlamda kâinâtta var olan varlıkların içinde , merkezinde yüce Allâhın bulunduğunu , ondan dahâ içeride bir şeyin olmadığını anlatıyor.

Okudunuz mu?  Salat Ne Demektir?

Yorum: Zahir – Batın Nedir?

Kayıtsız Üye
Allah’ın zahir haline (madde+karşı madde=kozmoz) "varlık", batın haline "varlık değil"(düşünce/software) diyeceğiz.
Allah varlık mıdır değil midir tartışması eskidir, cevabı her ikisidir olmalı.
Sevgi ve selamlar.


batın nedir, zahiri ne demek, batıni ne demek

Bu kategoride yer alan İhtilam Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zahir – Batın Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.