Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:33
Kavramlar
Abone

İhtilam Ne Demektir?

İhtilam Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İHTİLÂM NEDİR?

Sözlükte "rüya görmek, ergenlik çağına ulaşmak" anlamlarına gelen ihtilâm, dinî bir kavram olarak, buluğ çağına ulaşmak ve yetişkin erkek veya kadının uykuda orgazm olması, rüyasında cinsel tatmine ulaşmasını ifade eder.
Kur’ân-ı Kerîm’de ihtilâm kelimesi geçmemekle birlikte, kendisinin türetildiği hulum kelimesi ve çoğulu olan ahlâm, 5 âyette 6 defa geçmektedir. Bunlardan ikisi buluğ çağına ulaşmak (Nûr, 24/58-59), üçü rüya (Yûsuf, 12/44; Enbiyâ, 21/5) ve biri de akıl (Tûr, 52/32) anlamında kullanılmıştır. İhtilâm, guslü gerektiren mânevî kirlilik hallerinden biridir. İhtilam olan kişi, gusletmeden namaz kılamaz, Kur’ân-ı Kerim veya Kur’ân’dan âyet okuyamaz ve bunlara dokunamaz, Kabe’yi tavaf edemez, camiye giremez. Oruçlu iken ihtilam olmak, oruç, itikaf, hac gibi ibadetlere zarar vermez. Ancak, en kısa zamanda gusletmesi gerekir. Bir kimse, rüyasında cinsel münasebette bulunduğunu görse de, uykudan uyandığında ıslaklık görmemesi halinde gusletmesi gerekmez. Buna karşılık, rüya gördüğünü hatırlamamakla birlikte, uyandığında meni görmesi halinde gusletmesi gerekir. Ancak görülen ıslaklığın meni mi yoksa başka bir şey mi olduğu hususunda şüpheye düşülmesi halinde ise, fakihlerin çoğunluğuna göre yıkanması gerekir, fakat Hanefîlerden Ebû Yûsuf’a göre, rüyasında ihtilam olduğunu hatırlamaması halinde gusletmesi gerekmez. İhtilâm, kişinin çocukluk döneminden çıkıp, ergenliğe ulaştığının bir alameti olarak kabul edilmiştir. Böylece, akıllı olmak şartıyla, bütün hukukî ve dinî hükümler açısından tam ehliyete sahip olur. (İ.P.)

Okudunuz mu?  İddet Müddeti Nedir?

Cevap: İhtilam Ne Demektir?

Selam12
hanefi tam anlamiyolan ne oluyor


Cevap: İhtilam Ne Demektir?

Desert Rose
< hanefi tam anlamiyolan ne oluyor
>

Kardeşim konuyu dikkatli okursan anlayacaksın İnşaAllah
Hanefinin anlamı yani Hanefi mezhebi demektir.


Cevap: İhtilam Ne Demektir?

Selam12
diyelimki ben şehvetlendim o zaman meni cikabiliyormu ben masturbasyon yapmadigim sürece

Okudunuz mu?  Maharici Huruf Ne Demektir?

Desert Rose
< diyelimki ben şehvetlendim o zaman meni cikabiliyormu ben masturbasyon yapmadigim sürece >
aşağıdaki yazıyı okuyabilirsin kardeş

< Meni, mezi, vedi nedir? Guslü gerektirir mi?
Meni, mezi, vedi ve guslü gerektiren durumlar hakkında bilgi verir misiniz?

Buluğ çağma ermiş kimsenin dört çeşit suyu vardır.

1- İdrar, 2- Meni, 3- Mezî, 4- Vedî.

Bunlardan guslü gerektiren yalnız menidir. Meninin üç özelliği vardır:

1- Sıçrayarak çıkması,

2- Hazzın hasıl olması.

3- Yaş iken hamur kokusunu, kuru iken yumurtanın beyaz kısmının kokusunu vermesidir.

Okudunuz mu?  Nefs-i Mardiyye ne demektir

Vedî. idrardan sonra çıkan katı ve beyaz bir sudur. Mezî de beyaz ve ince bir su olup şehvet hissi galebe çaldığı anlarda meydana gelen bir sudur. Binâenaleyh söz konusu "vedi” ve "mezi”den dolayı gusül gerekmez.

Şehvetten dolayı kadından gelen ıslaklığa ise "kazi" denilmektedir. Bundan dolayı sadece abdest bozulur ancak orucu bozmaz ve gusül gerekmez.

Guslü Gerektiren Haller:

1. Cinsel ilişkide bulunmak:Meni gelmese bile erkekle kadının cinsel organları birbirine kavuşursa gusül gerekir.

Resulullah (s.a.v.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Kadının ve erkeğin sünnet mahalleri birbirine dokunur da kertik kaybolursa gusül, lazım gelir. "(1)

2. İhtilam olmak: Erkek veya kadından uyku ya da uyanıklık halindeyken şehvetle meninin çıkması da guslü gerektirir. Resulullah (s.a.v.)’a: "Bir kimse elbisesinde ıslaklık bulsa, ancak ihtilam olduğunu hatırlamasa yıkanması gerekir mi?" diye soruldu. Resulullah (s.a.v.): "Evet gerekir" diye cevapladı. Sonra ihtilam olduğunu görüp de yaşlık göremeyen kimseden soruldu. Resulullah (s.a.v.): "Ona gusül gerekmez" dedi.."(2)

Okudunuz mu?  Baht nedir?

(1) Buhârî, Gusl 28; Müslim, Hayz 87; Ebu Dâvud, Taharet 84; Nesâî, Taharet 129; Ibn Ma’ce, Taharet 111; Muvatta, Taharet 71

(2) Ebu Dâvud, Taharet 95; Tirmizî, Taharet 82 >
arşivden…


Sumame
ihtilam olma hakkında bilgi için teşekkür ederim


Kayıtsız Üye
Kardeşim ben ihtilam gördüm fakat idrarim çıkmadi idrar yolumda kaldı sonra idrar yoluyla çıkardım oruçluyum,oruçu bozmaz biliyorum ama cunüp olurmuyum


Muhammed
ihtilam nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Düş azması.
Okudunuz mu?  Hakikat Ne Demektir?

Sözlükte "rüya görmek, ergenlik çağına ulaşmak" anlamlarına gelen ihtilâm, dinî bir kavram olarak, buluğ çağına ulaşmak ve yetişkin erkek veya kadının uykuda orgazm olması, rüyasında cinsel tatmine ulaşmasını ifade eder.
Kur’ân-ı Kerîm’de ihtilâm kelimesi geçmemekle birlikte, kendisinin türetildiği hulum kelimesi ve çoğulu olan ahlâm, 5 âyette 6 defa geçmektedir. Bunlardan ikisi buluğ çağına ulaşmak (Nûr, 24/58-59), üçü rüya (Yûsuf, 12/44; Enbiyâ, 21/5) ve biri de akıl (Tûr, 52/32) anlamında kullanılmıştır.


Şema
ihtilam olmak ne demek kısaca

Gece uyurken meni çıkmasına ihtilam denir. bu durumda kişi cünüp olur ve gusül alması gerekir.


TC_Baron
Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah ve Berekatühü kardeşlerim !
Siz büyüklerime bir sorum olacaktı. Soruma geçmeden önce kendimden bahsetmek istiyorum. 25 Haziran 2004 doğumlu, 14 yaşında, 1.80 boyunda, 70 kiloda, fizikli bir sporcu ve OKB hastasıyım. Bu yüzden midir bilinmez ; vücudum çok fazla meni üretiyor. Hal böyle olunca 2-3 gündür üst üste ihtilam oldum. Her gece yatmadan önce dua okusam da değişen bir şey olmadı. Biliyorum, Allah’ın bir lütfü ancak her gusül almaya kalkıştığımda 1 saat geçmesinden ötürü bıkkınlık geldi. 11 defa niyet ettiğimi, 7-8 kere kova yıkadığımı, 5 kez burnumu, 5 kez ağzımı yıkadığımı bilirim. Sorum şu değerli büyüklerim : neler yaparsam ihtilam olmam. Benim bildiğim yöntemler : uyumadan önce yeme-içmeyi kesme, proteinli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durma, yatmadan önce dua etme. Bunları yapmama rağmen halen ihtilam oluyorum. Bilen büyüklerimden yardımcı olmalarını rica ediyorum. Allah’ım Şafii ismi ile tüm hastalara şifa eylesin. Allah’a emanet olunuz.
– Ebu Hattab

Okudunuz mu?  Din Ve Vicdan Hürriyeti Ne Demektir?

imam
Ihtilam olmayı engellemek için tek çare yemeği azaltmak Dolayısıyla şerhveti azaltmaktır.
Kardeş senin sorunun ihtilam olma sorunu değil senin sorunun vesvesedir Sana tavsiyem Nurettin Yıldız hocanın Şeytan Salıncağı adlı sohbeti mutlaka izle


TC_Baron
Cevabınızdan dolayı teşekkür ediyorum İmam ağabey, sağ olun. Dediğiniz sohbeti mutlaka dinleyeceğim. Zaten forumda daha önceki cevaplarınız da bu sohbetten bahsettiğinizi görmüştüm. Tekrar sağ olun. Allah’a emanetsiniz..

Okudunuz mu?  Hükümet-i Adl Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
selamün aleyküm hayırlı günler,5-6 aydır mast yapıyorum bıraktım yani şükürler olsun,uykudayken ihtilam olmanın günah olmadığını biliyorum,ama bazen uyku uyanıklık arasında ihtilam olduğumu hissettim yani mesela bu sabah yarı uyanık bir halde ihtilam oldum ve gelen zevki de biraz da olsa hissettim,günah işlemiş oldum mu bu durumu 2-3 defadır yaşadım bu günahı bıraktığımdan beri,ayriyeten 3-4 gündür ihtilam oluyorum, artık utanmaya başladım her gün duşa girmekten,ve sabah namazına kalkarkende ihtilam oldum bir kaç kere, sabah gusül almak daha bir zor,yani utanıyorum ailemden,???

Okudunuz mu?  Cünun Ne Demektir?

mum
< sabah yarı uyanık bir halde ihtilam oldum ve gelen zevki de biraz da olsa hissettim >
Bu normal bir durum. İhtima olma anında uyanılır, bu günah olmaz.
Allahtan utan, gerisinden utanma


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm bir kadının rüyada cinsel organ görmesi akıntı olmadan gusül gerektirir mi bir kadın için rüyadan ne kadar sonra akıntı gelse gusül gerektirir çünkü kadınlar hormonları dan dolayı zaten gün içinde akıntı geliyor

Okudunuz mu?  Sulh Ne Demektir?

arifselim
Aleykum selam. rüyada sadece cinsel içerikli bir şey görmek değil, tam bir cinsel ilişki görse veya yaşadığını görse bile meni çıkmadığı sürece cünüp olunmaz gusül gerektirmez. Esas olan orgazm olunmasıdır yani şehvetle meninin çıkmasıdır. Bu olmadığı sürece ihtilam gerçekleşmez.


Kayıtsız Üye
LÜTFEN ACİL
Berat Kandili için oruç tuttum ve sabah namazına uyandığımda ıslaklık olmuştu sabah namazını kılmadm, peki orucum bozuldu mu bugün namaz kılmayıp iftardan sonra gusül alsam olur mu yani eğer orucum bozulmadıysa oruçluyken gusül alsam suyun boğazıma kaçması veya suyun burnuma çektiğimde suyun içeri girmesi sonucu orucum bozulur diye korkuyorum


ACİLSERVİS
Allah rızası için nafile oruç tutuyorsun ve farz olan namazı kılmıyorsun.
Nafile yapılması zorunlu olmayan sevap ibadetler.
Farz Allahın emri olan olmazsa olmaz ibadetler.
Rüyalanmak orucu bozmaz gusül gerekir. Bu durumda gusülde farzdır. Namaz kılınacak. Allahın emrini görmezden gelip ya burnuma su kaçarsa diye düşünemezsin. Kaçarsa kaçsın elinden geleni yapacaksın sen gusül almak zorundasın.

Okudunuz mu?  Sebil Ne Demektir?

ihtilam nedir, ihtilam olmak nedir, ihtilam olmak ne demek

Bu kategoride yer alan Ya Allah ya Vedud ya Cami nasıl okunur? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İhtilam Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.