Anasayfa
25 Ağustos 2022, 13:05
Kavramlar
Abone

Azil Ne Demektir?

Azil Ne Demektir?

Fetva Meclisi
AZİL NEDİR?

Arapça asıllı bir kelime olan azil, sözlükte "ayırmak, uzaklaştırmak" anlamlarına gelir. Bir vazife veya memuriyetten ayırmaya da azil denmiştir. Istılahta ise, bir nevi doğum kontrolü usulü olup, cinsî münasebet sırasında erkeğin geri çekilip menisini dışarı akıtması demektir.
Azil, İslâm’ın çıktığı dönemlerde, Araplar arasında bilinmekte olan bir doğum kontrolü metodudur. Hadislerde Hz. Peygamber’in buna izin verdiği görülmektedir: Bir sahabî Hz. Peygamber’e azil yaptığını, bunun sakıncası olup olmadığını sorduğunda; "istersen azil yap, fakat Allâh’ın takdir ettiğine mani olamazsın" buyurmuşlardır (Ebû Dâvûd, Nikâh, 48). Sahabeden Cabir de; "biz Rasulullah devrinde, Kur’ân nazil oluyorken azil yapıyorduk; eğer yasak edilecek olsaydı, bunu Kur’ân yasaklardı" demiştir (Buharî, Kader, 4).
Müçtehitlerin çoğunluğu bu ve benzeri hadisleri esas alarak azlin mubah olduğunu, ancak, azil konusunda erkeğin hanımından izin alması gerektiğini belirtmişlerdir. Azle kıyas edilerek, erkeğin ve kadının ruh ve beden sağlığına zarar vermeyen diğer korunma yöntemleri de caiz kabul edilmiştir. Ancak, döllenme olduktan sonra doğuma engel olma, çocuk düşürme, insanî ve ahlâkî bir suç, dinen de büyük günah sayılmaktadır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Tekfin Ne Demektir?

Cevap: AZİL Ne Demektir?

DZALBAY
EyvAllah kardeşim.Sağolasın.


Cevap: Azil Ne Demektir?

Muhammed
azil ne demektir?
1136- Câbir (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: "Ey Allah’ın Rasûlü biz Azil yapmak suretiyle cinsel ilişki esnasında meniyi dışarıya aktırdık, Yahudiler; bunu çocukları küçükken öldürüp toprağa gömmek gibi olduğunu iddia ediyorlar dedik” bunun üzerine şöyle buyurdular: "Yahudiler yalan söylüyorlar, Allah’ın yaratmak istediğine hiçbir şey engel olamaz.” (Buhârî, Nikah: 97; Müslim, Nkah: 22)
ž Tirmîzî: Bu konuda Ömer, Berâ, Ebû Hüreyre ve Ebû Saîd’den de hadis rivâyet edilmiştir.
1137- Yine Câbir (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: "Kur’ân’ın indiği vahyin gelmeye devam ettiği dönemlerde biz azil yapardık.” (Buhârî, Nikah; 97; Müslim, Nikah: 22)
Tirmîzî: Câbir hadisi hasen sahih olup kendisinden değişik şekillerde rivâyet edilmiştir. Peygamber (s.a.v.)’in ashabından ve daha sonraki dönemlerden bazı ilim adamları azil yapmaya izin vermişlerdir.
Mâlik b. Enes der ki: Azil konusunda hür kadının izni alınmalıdır. Cariye için izin almaya gerek yoktur.


Cevap: Azil Ne Demektir?

Muhammed
azil nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

Okudunuz mu?  Allah'ın kutsal rakamı 786 ? ?

  1. Görevden alma.
  2. Bk. işten el çektirme


azil ne demek, azil yapmak nedir, azil nedir

Bu kategoride yer alan İrade Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Azil Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.