Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Ganimet Ne Demektir?

Ganimet Ne Demektir?

Fetva Meclisi
GANİMET NEDİR?

Sözlükte "bir şeyi zorluk çekmeden almak" anlamına gelen ganimet, terim olarak savaşta düşmandan ele geçirilen her türlü malı ifade etmektedir. Kur’ân-ı Kerim’de ganimetlerin 1/5’inin Allâh’a, Rasûlüne ve onun akrabalarına, yetimlere, yoksullara ve yolculara ait olduğu bildirilmiş (Enfal, 8/41), Hz. Peygamber’in uygulamasında da kalan gaziler arasında taksim edilmiştir. Fıkıh bilginleri ganimetleri genel olarak, savaş esirleri, arazi ve menkul mallar olmak üzere üçe ayırmışlardır. Savaş esnasında ele geçirilen esirlere nasıl muamele edileceği, düşmanın Müslüman esirlere yaptığı muameleye, hal ve şartlara göre devletin takdirine bırakılmıştır (bk. Esir). Arazî konusunda da, devlete yetki tanınmıştır. Eski sahiplerinde bırakılarak haraç alınabileceği gibi, gazilere de dağıtılabileceği kabul edilmiştir. Menkul mallar ise, 1/5’i âyette belirlenen yerlere harcanmak üzere hazineye alınır, kalanı gaziler arasında taksim edilir. Hanefî mezhebinde, ganimet mallarının helâl olabilmesi için, bir askerî müfreze tarafından ele geçirilmesi gerektiği kabul edilmiştir. Ganimetlerin taksim edilmesi ve hangi ölçülerde kimlere dağıtılacağı, devlet başkanının bu konudaki yetkileri İslâm hukuk literatüründe tartışılmakla birlikte, getirilen öneri ve tedbirlerin, Müslüman toplumun bu paydan azami ölçüde ve dengeli bir şekilde yararlandırılması, devlet menfaatinin gözetilmesi gayesine matuf olduğu görülür. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Musavvir Ne Demektir?

Cevap: Ganimet Ne Demektir?

@hmet
Ganimet nedir, Ganimet ne demek? Kısaca bilgi.

  1. Savaşta düşmandan zorla ele geçirilen mal.
  2. Bir rastlantı sonucu ele geçen kazanç veya imkân.
  3. Yağma sonrasında elde kalan mal, çalıntı.
  4. Düşmandan alınan mal.
  5. Beklenmedik kazanç veya olanak.
  6. kafirlerle yapılan savaş sonucu ele geçirilen mal, para, silah gibi metalar. islami usullere göre tasnif edilip, beytülmale, fakirlere, yoksullara ve mücahidlere dağıtılır
  7. Harpte düşmandan alınan mal.

ganimet ne demek, ganimet nedir, ganimet ne demektir

Bu kategoride yer alan Füru' Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ganimet Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.