Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Hannan Ne Demektir?

Hannan Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HANNÂN NEDİR?

Çok ağlamak, inlemek, özlemek, merhamet etmek, şefkatli olmak anlamındaki "h-n-n" kökünden türeyen hannân çok merhametli, kendisinden yüz çevirene yönelip iltifat eden, açık yol ve özleyen demektir.
Allah’ın güzel isimlerinden biri olup Ahmed b. Hanbel’in rivâyet ettiği bir hadiste geçmiştir: Bir sahâbi namazda tahiyattan sonra; "Allah’ım! Her türlü övgü Sana’dır. Senden başka ilâh yoktur. (Sen) hannân’sın, yeri ve gökleri vâr edensin, celâl ve ikram sahibisin niyazı ile senden istiyorum. Ey diri olan (hayy) ey sürekli vâr olan, varlıkları yöneten (kayyûm) Senden istiyorum" diye dua etmiş, bunu duyan Peygamberimiz bu kişinin ne ile dua ettiğini biliyor musunuz diye sormuş, onlar da Allah ve Rasûlü daha iyi bilir demişler. Peygamberimiz, Nefsim kudretinde olana yemin ederim ki bu zat, ism-i azam (Allah’ın en büyük ismi) ile dua etmiştir ki bununla dua edildiği zaman Allah bu duayı kabul eder, bu isimle bir şey istendiği zaman Allah o isteği verir" buyurmuştur (Ahmed, III, 158). Bu hadiste geçen ve ism-i azam olduğu bildirilen sıfatlar arasında "el-hannân" ismi de vardır. Allah’ın sıfatı olarak "hannân" kullarına karşı çok merhametli ve çok şefkatli demektir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Hikmet Ne Demektir?

Cevap: Hannan Ne Demektir?

@hmet
Hannan nedir, Hannan ne demek? Kısaca ve maddeler halinde.

  1. Çok acıyan, çok merhametli. Allah’ın isimlerinden "abd" takısı alarak isim yapılır. abdülhannan.
  2. Rahmetlerin en latif cilvesini gösteren, Rahman ve Rahim olan ve çok merhametli olan Allah (C.C.)

ya hannan ne demek, hannan ne demek, hannan Allah

Bu kategoride yer alan Hal Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hannan Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.