Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Kanit Ne Demektir?

Kanit Ne Demektir?

Fetva Meclisi
KÂNİT NEDİR?

Tevâzu ile itâat etmek, boyun eğmek ve alçak gönüllü olmak anlamındaki "kunut" kökünden ism-i fail olan "kânit " (te harfi ile) sözlükte "itaatkâr ve mütevâzı" demektir. Kur’ân’da bu kök, 11’i isim olmak üzere 13 defa geçmiş ve kulluğu ikrar, itaat ve boyun eğme anlamında kullanılmıştır. Çoğulu kânitîn, kânitûn ve kânitât’tır.
Göklerde ve yerde bulunan bütün varlıkların Allah’a boyun eğdikleri bu kelime ile ifade edilmiştir (Bakara, 2/116; Rûm, 30/26). İnsanlardan îmân edip Allah’ın emir ve yasaklarına uyanlar, ibâdet edip kulluğunu ikrar edenler "kânitîn ve kânitât" olarak nitelenmişlerdir (Âl-i İmrân, 3/17; Tahrîm, 66/5, 12). Ahzâb sûresinin 35. âyetinde kendilerine mağfiret ve büyük mükâfat va’dedilen kimselerin on niteliğinden birisi; Âl-i İmrân sûresinin 15-17. âyetlerinde kendilerine cennette temiz eşler ve Allah’ın rızası va’dedilenlerin sahip olduğu 8 nitelikten birisi "kânit" vasfıdır. Kur’ân’da aynı formda ancak sonu "tı" harfi ile biten "kânit " kelimesi, sonu "te" ile biten yukarıdaki kelimeden tamamen farklı anlamdadır. Kânit "ümidini yitiren kimse" demektir. Kur’ân’da Allah’ın rahmetinden ümit kesilmemesi (Zümer, 39/53) emredilmiş ve ancak Allah’ın rahmetinden sapıkların (dâllîn) ümit kestiği bildirilmiştir. (Hicr, 15/56) Bir şer ve kötülük dokununca ümitsizliğe düşenler kınanmıştır (Rûm, 30/36; Fussilet, 41/49). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Haset Ne Demektir?

Cevap: Kanit Ne Demektir?

@hmet
Kanit nedir, Kanit ne demek? Kısaca bilgi.

(A, uzun okunur) (Kunut. dan) Kunut ve dua eden.


kanitin

Bu kategoride yer alan İtaat Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kanit Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.