Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:33
Kavramlar
Abone

Kiramen Katibin Ne Demektir?

Kiramen Katibin Ne Demektir?

Fetva Meclisi
KİRAMEN KÂTİBÎN NEDİR?

Değerli, dürüst, görevini kusursuz yapan yazıcılar anlamına gelen kirâmen kâtibîn tabiri, insanların hayır ve şer, iyi ve kötü bütün yaptıklarını amel defterlerine kaydedip korumakla görevli meleklerin unvanıdır. Bunlara hafaza melekleri de denir.

Kirâmen kâtibîn tabiri, Kur’ân’da bir âyette geçmiştir: "Üzerinizde yaptıklarınızı koruyucu melekler vardır. Onlar şerefli, değerli kâtiplerdir. Her yaptığınızı bilirler." (İnfitâr, 82/10-12) İnsanların sağında ve solunda bulunurlar. "İnsanın sağında ve solunda oturan iki alıcı melek, onun sözlerini ve yaptıklarını kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında onu gözetleyen, dediklerini zapteden bir melek bulunmasın." (Kâf, 50/17-18) Bu yazıcı meleklerin insanın söz ve amellerini kaydedip zaptettikleri deftere, amel defteri/kitap denir. Bu kitap kıyamet gününde, insanlara ön veya arkalarından (İnşikâk, 84/10), sağ veya sol ellerine (Hâkka, 69/19-25) verilir. "Oku kitabını" (İsrâ, 17/14) denir, insan bu kitapta her şeyi hazır bulur (Kehf,18/49). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Gurur Ne Demektir?

Cevap: Kiramen Katibin Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz siteniz çok güzel


Cevap: Kiramen Katibin Ne Demektir?

Muhammed
Kirâmen Kâtibîn nedir kısaca sözlük anlamı

Kirâmen Kâtibîn İslam dinininde, insanların sağ ve solunda bulunup yapılan iyi ve kötü davranışları tespit edip, yazan meleklere verilen isimdir.

Okudunuz mu?  Masiyet Ne Demektir?


Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam’a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar. Bu meleklerin varlığıKur’an’da geçmektedir ve bu nedenle bu meleklere inanmak Müslümanlara farzdır (şarttır). Kur’an’da bu iki melek hakkında şöyle denmiştir:

Okudunuz mu?  Allah azze ve celle ne demek ?


"Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona verdiği vesveseyi de biz biliriz. Çünkü biz ona şah damarından daha yakınız. Üstelik, biri insanın sağ tarafında, biri sol tarafında oturmuş iki alıcı melek de (onun yaptıklarını) alıp kaydetmektedir. İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve kaydeden) hazır bir melek bulunmasın." (Kâf suresi, 16-18)[1]

Okudunuz mu?  Şeriat Ne Demektir?

Ayrıca Kâf suresi, 20-21; Zuhruf Suresi 79-80 ve İnfitâr suresi, 11-12. ayetlerde de bu meleklerden bahsedilir. Kur’an’da bu meleklerin ahirette hesap gördükleri sırada insanlara şahitlik edecekleri de yer alır (bkz: Kâf suresi, 20-21).


Cevap: Kiramen Katibin Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok güzel elinize gönlünüze sağlık muhteşem bir site eşini benzerini bulamadım

Okudunuz mu?  İn'am Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
mrb ben salih caner uçar nem bu arada hepinizden ricam şu nları birazdaha kısa siz bize yararı olmayanlarıda yazıyosunuz böyle olmaz bizde yazınca hocalar bize ben size sadece görevi ne diye sordum diyor olmaz işte bu yüzden daha çoooooooooooooook ceza aldım yani ayp kardeşim ya ben bele bir şey görmedim cı cı cı neyse ama yine güzeldi!!!

Okudunuz mu?  Hidayet Ne Demektir?

Fidan cvk
Çok iyi bir şey öğrendim teşekkürler


Kayıtsız Üye
Allah sizden razı olsun. Hizmetinizi daim eylesin.


kiramen katibin nedir, kiramen katibin ne demek, kiramen ne demek

Bu kategoride yer alan Nübüvvet Ne Demektir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kiramen Katibin Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.