Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:10
missa6
Abone

Hafaza Melekleri ile Kiramen Katibin meleklerinin görevi aynı mıdır?

Hafaza Melekleri ile Kiramen Katibin meleklerinin görevi aynı mıdır?

Kayıtsız Üye
Hafaza Melekleri ile Kiramen Katibin meleklerinin görevi aynı mıdır?


Cevap: Hafaza Melekleri ile Kiramen Katibin meleklerinin görevi aynı mıdır?

mslmn
O insanın önünde ve ardında devamlı olarak nöbetleşerek görevlendirilen melekler vardır. Bunlar Allah’ın emrinden ötürü, onu koruyup kollarlar… (Rad, 13/11)

Okudunuz mu?  Hacda neden dikişsiz elbise giyilir

mealindeki ayetten, söz konusu olan koruyucu meleklerin bu görevi, bütün insanlar için geçerli olduğu anlaşılmaktadır.

Ayette koruyucu melekler olarak tercüme edilebilen muakkıbat kelimesi, izleyenler, takip edenler anlamına gelir. Tefsircilerin beyan ettiklerine göre, ayette geçen korurlar manasına gelen yahfezun fiilinin işaret ettiği hıfz/muhafaza kavramı iki anlama gelir.

Okudunuz mu?  Hz. Süleyman'ın yemek duası

Birincisi, insanların yaptığı işleri denetlemek, kontrol etmektir. Bu mana, Üzerinizde hafîz / denetleyiciler vardır. (İnfitar, 82/10) mealindeki ayetin manasıyla örtüşmektedir

İkincisi, insanları tehlikelerden korumak, kollamaktır. Bu koruyup kollama işi, Allah’ın kullarına yaptığı büyük bir lutuftur. Yoksa insanın, -bir mikroptan bir depreme kadar, semavî ve arzî musibet ve tehlikeler gibi çepeçevre kendisini saran kötülüklerden korunması asla mümkün olmayacaktı. Allah kullarına büyük lutuf sahibidir. (Şura, 42/19) mealindeki ayetle örtüşmektedir.(bk. Taberî; Razî, İbn Kesir; İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri).

Okudunuz mu?  24 saat vesvese ve aşırı kötü düşünceler

İbn Kesir’in bildirdiğine göre, her insanın yanında dört koruyucu melek vardır. 24 saatte bunlar nöbet değiştirirler. Bunlardan iki tanesi, insanların sağında ve solunda olup amellerini yazarlar. Diğer ikisi ise, insanların önünden ve arkasından kendisini izleyen ve -Allah’ın izin verdiği yerlerde- onu değişik musibetlerden koruyan meleklerdir.(İbn Kesir, ilgili ayetin tefsiri).

Okudunuz mu?  Kader kapanırmı - kader açma duası

Alıntıdır.


Cevap: Hafaza Melekleri ile Kiramen Katibin meleklerinin görevi aynı mıdır?

Fetva Meclisi
yazıcı melekler nelerdir

Değerli yazıcılar anlamına gelen Kirâmen Katibîn insanların yanlarında bulunan ve onların yaptıkları işleri amel defterine yazmakla görevli bulunan melekler demektir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: Hâlbuki sizin üstünüzde hakiki bekçiler ve çok değerli yazıcılar (kirâmen katibîn) vardır ki, onlar ne yaparsanız bilirler. (İnfitâr, 82/11-12) Hafaza, rakîb-atîd melekleri de denilen bu meleklerin belirtilen yazma görevinden başka ahiret günü hesap sırasında yapılan işlere şahitlik edecekleri de ayetlerde bildirilmektedir: Sûr’a da üflenmiştir. İşte bu tehdidin (gerçekleşmiş) günüdür. O gün herkes beraberinde sürücü ve şahit (iki) melek bulunduğu halde mahşere gelmiştir. (Kaf, 50/20-21) Diğer taraftan İslam âlimleri söz konusu meleklerin yazma daha doğrusu kayda alma görevini nasıl yaptıkları konusunda kesin bir şey söylenemeyeceğini beyan etmişlerdir.

Okudunuz mu?  Çocuğu sakinleştirmek için okunacak dua

hafaza melekleri, kiramen katibin meleklerinin görevleri, kiramen katibin ve hafaza meleklerinin görevleri

Bu kategoride yer alan Çalışmanın önemi ile ilgili hadis başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hafaza Melekleri ile Kiramen Katibin meleklerinin görevi aynı mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.