Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:44
Kavramlar
Abone

Macid-Mecid Ne Demektir?

Macid-Mecid Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÂCİD-MECÎD NEDİR?

Şerefli, soylu ve şanlı olmak, şerefte birinci ve üstün gelmek ve genişlik anlamındaki "m-c-d" kökünden türeyen mâcid, şan ve şeref sahibi, iyi ahlâklı, nazik ve kerem sahibi ulu kişi demektir. Çoğulu emcâddır. Mecîd, mâcid kelimesinin mübalağalı şeklidir.
Kur’ân’da mâcid kelimesi geçmemiştir. Tirmizî’nin rivâyet ettiği hadiste zikredilen Allah’ın 99 ismi arasında geçmiştir (Deavat, 83). Mecîd safatı ise bir âyette Allah’ın sıfatı olarak kullanılmıştır: "O hamîddir, mecîddir." (Hûd, 11/73) Allah’ın sıfatı olarak "mâcid" ve "mecîd"; şan ve şeref sahibi, hayrı, ihsanı, keremi ve lütfu bol olan demektir. "Gerçekten Rabb’imizin şanı yücedir…" (Cin, 72/3) âyeti de Allah’ın mecîd olduğunu ifade etmektedir. Mecîd lafzı, şerefli ve eşsiz anlamında Kur’ân’ın (Kâf, 50/1), büyük anlamında Allah’ın arşının (Burûc, 85/15) sıfatı olarak da kullanılmıştır. (İ.K.)

Okudunuz mu?  İslah Ne Demektir?

Cevap: Macid-Mecid Ne Demektir?

@hmet
Mecid nedir, Mecid ne demek ?

  1. Çok ulu, yüce, şan ve şeref sahibi. Allah’ın sıfatlarından. türk dil kuralı açısından "d/t" olarak kullanılır. abdülmecid, Allah’ın (mecid’in) kulu.
  2. Azametli. Şerefli.Galip.

mecid ne demek, mecid ne demektir, mecid nedir

Bu kategoride yer alan Caiz ne demektir? Caizdir demek helaldir demek midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Macid-Mecid Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.