Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:40
Kavramlar
Abone

Maktu’ Hadis (Maktû’ Haber) Ne Demektir?

Maktu’ Hadis (Maktû’ Haber) Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MAKTÛ’ HADİS (Maktû’ Haber) NEDİR?

Senedi muttasıl olsun veya olmasın, tâbiun ve etbâu’t-tâbiine dayandırılan söz ve fiillerdir. Hz. Peygamber’e dayandığı (merfû olduğu) konusunda bir karine bulunmadıkça maktû haber delil olarak kabul edilmez. Hakkında böyle bir karine olan maktû haber, merfû hükmündedir. Tâbiun’un, îmân ve Kur’ân-ı Kerim’in nuzûlü gibi kendi görüşü olmasına imkân olmayan konulardaki sözleri merfû hükmündedir. Bu konulardaki sözleri tâbiûn, ancak sahabe vasıtasıyla Hz. Peygamber’den almış olabilir. Bundan dolayı tâbiunun bu kapsamdaki sözlerine, merfû mürsel hükmünde maktû haber denir. Sahabeye dayandığı konusunda bir karine olan maktû habere mevkûf hükmünde maktû haber denir. Tâbiunun "şu da sünnettendir" şeklinde ifade ettikleri haberler, Nevevî ve Irâki tarafından mevkûf hükmünde maktû olarak kabul edilmiştir. Tâbiunun, "şu şekilde emrolunduk" şeklinde ifade ettikleri haberlerin, mevkûf hükmünde maktû veya merfû mürsel hükmünde maktû olduğu konusunda değişik görüşler ileri sürülmüştür. Maktû haber bazen, "mevkûf" veya türeyenlerinin bir Tabiî ismiyle birlikte kullanılmasıyla ifade edilir. Örneğin, "mevkûfun ale’l-Ata’" veya "vekâfahû ale’l-Mücâhid" ifadeleri, sözün Ata’ya veya Mücâhid’e ait olduğunu ifade eder. Burada "mevkûf" ve bundan türetilen lafızlar sözlük anlamında kullanıldığından böyle bir haber "mevkûf" değil, "maktû" dur. Bu şekilde ifade edilen maktû habere "lüğavî mevkûf haber" de denir. Mütekaddimûn hadisçiler "maktû"yu, "munkatı" anlamına kullanmışlardır. Bu anlam karineler yoluyla anlaşılabilir. (A.G.)

Okudunuz mu?  Tahsiniyyat Ne Demektir?

Cevap: Maktu’ Hadis (Maktû’ Haber) Ne Demektir?

Yetim
Maktuu hadisi şerif hakkında geniş bilgiler için Allah razı olsun melle


Cevap: Maktu’ Hadis (Maktû’ Haber) Ne Demektir?

Muhammed
Maktu hadis nedir kısaca sözlük anlamı
Kesmek, kat etmek anlamına gelen "Kata’a” kök fiilinden ismi mefûl olup kesilmiş, kesik demektir. Hadis Usulünde sahâbe’den so aki tâbi’î lerin sözleri veya fiilleridir. Bir diğer ifadeyle maktu hadis, isnadı tabiiye kadar uzanan, tâbi’îde kalarak daha ileri gidemeyen hadistir. Kısacası, tabiilerden gelen ve onlara ait sözlerden veya fiillerden ibaret haberlere umumiyetle maktu adı verilmiştir. Muhammed b. Sîrîn’in şu sözü maktû’ya güzel bir misaldir.


maktu hadis nedir, maktu hadis, maktu hadis ne demek

Bu kategoride yer alan Muavvizeteyn Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Maktu’ Hadis (Maktû’ Haber) Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.