Anasayfa
6 Ekim 2023, 4:38
Kavramlar
Abone

Menasik Ne Demektir?

Menasik Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MENÂSİK NEDİR?

İbadetgah, ibadetin-zühdün yolu, usulü, kurban boğazlanacak yer, bir adamın alıştığı yer anlamlarına gelen mensek kelimesinin çoğuludur. Dinî bir kavram olarak, en geniş anlamda ibâdet, Allah’a yakınlaşmak için yapılan her türlü taat; hac ibadeti esnasında yerine getirilmesi gereken vazifeler; kurban kesmek ve kurban kesilen yer anlamına gelmektedir. Aynı kökten türeyen nüsük kelimesi de aynı anlamlardadır. Ayrıca hac menâsiki anlamına meşâir de denilmektedir.
Nüsük ve menâsik kelimeleri Kur’-ân’da geçmektedir: "De ki: Namazım, ibadetlerim (nüsükî), hayatım ve ölümüm, âlemlerin Rabbi Allah içindir.’" (En’âm, 6/162). (bk. İbadet) Menâsik kelimesi en yaygın kullanımıyla hac ibadetini oluşturan uygulamaların tamamı, hac esnasında yerine getirilmesi gereken vazifeler anlamına gelmektedir. Hz. İbrahim’in, Kâbe’nin inşasını tamamlayınca menâsiki kendisine öğretmesi hususundaki duası Kur’ân’da anlatılmaktadır (Bakara, 2/128). Hz. İbrahim Kâbe’nin inşasını tamamlayınca "Yâ Rab! Kâbe’nin inşasını tamamladım, şimdi bana menâsiki öğret." diye dua eder. Bunun üzerine Allah Teâlâ Cebrail’i gönderir. Cebrâil de, Hz. İbrahim’e haccın nasıl yapılacağını öğretir. Peygamberimiz de, "Hac menâsikini benden alın, benden gördüğünüz gibi yapın." buyurmuştur (Müslim, Hac, 310). Buna göre, Kâbe’yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa’y etmek, Arafat ve Müzdelife vakfeleri, şeytan taşlama, kurban hac menâsikindendir. Kurban ibadetine de, menâsik veya nüsük denmektedir. Kesilen kurbana nesîke denir. Kur’ân-ı Kerim’de, "Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O’nun adını anarak kurban kesmeyi (mensek) meşru kıldık." buyurulmaktadır (Hac, 22/34). Nüsük, özel olarak, hacda kesilen kurbana denir. Kur’ân’da, "İçinizde hasta olan veya başından rahatsız bulunan varsa, fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi (nüsük) gerekir." buyurulmaktadır (Bakara, 2/196). (İ.P.)

Okudunuz mu?  Fazlı kerem ne demek?

Cevap: Menasik Ne Demektir?

Yetim
Nusuk hakkında geniş bilgiler için Allah razı olsun melle


Cevap: Menasik Ne Demektir?

Muhammed
menasik nedir kısaca sözlük anlamı

  1. (Mensek. C.) İbadet edecek yerler. İbadet ederken lüzum eden usul, yol ve tarz.


Cevap: Menasik Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Foton Kuşağı ile birlikte kutsallığı bitirdik ilahi devreye giriyoruz.Eski alışkanlıklarımızı bırakıp,ilim-bilim ile uğraşmalıyız

Okudunuz mu?  Neuzu Billah Ne Demektir

menasik ne demek, menasik, menasik nedir

Bu kategoride yer alan Kerem Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Menasik Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.