Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Mukayyet Ne Demektir?

Mukayyet Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MUKAYYET NEDİR?

Sözlükte "bağlanmış, yazıyla tespit edilmiş, tescil edilmiş" gibi anlamlara gelen mukayyet, fıkıh usulünde ve muâmelâtta farklı anlamlarda kullanılmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Mukayyet lafız; mutlak olmayan, bir sıfat, hal, gaye veya şartla bağlı olan lafız demektir. Bir nassda mukayyet olarak yer alan bir lafzın, kaydın kaldırıldığına dair bir delil bulunmadıkça, mukayyet haline göre amel edilir; bu kaydın kaldırılması doğru olmaz. Meselâ, zıhar keffareti ile ilgili âyette; "Buna imkân bulamayan kimsenin, hanımıyla temas etmeden önce aralıksız olarak iki ay oruç tutması gerekir." denilmektedir. (Mücadele, 58/4) Buna göre keffaret olarak tutulacak oruç, "iki ay" ve "peşpeşe" ile kayıtlanmıştır; bu şekilde tutulması gerekir. Mukayyet tasarruf; akdin kuruluş esnasında bazı şartlar ileri sürülerek gerçekleştirilen sözleşme ve hukukî muâmelelerdir. Meselâ, bir kimsenin kendisi bir ay oturmak şartı ile evi satması böyle mukayyet akitlerdendir. Hanefîlere göre fasit şartlar, yani taraflara yarar sağlayan şartlar akdi fasit eder. Mukayyet vâcip (farz); edâ edilmesi için belirli bir vakit tayin edilen vâciptir. Bu vâcibin edâsı için bir başlangıç ve bir de bitiş vakti vardır. Mükellef, bu vâcibi belirlenen vakti içinde tam olarak, yani bütün şart ve rükünlerini taşır şekilde ifa ederse, edâ olur. Vakti geçtikten sonra yapılması ise, kazâdır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Ashab-ı Şimal Ne Demektir?

Cevap: Mukayyet Ne Demektir?

Muhammed
mukayyet nedir kısa sözlük anlamı

  1. Bağlı olan, bağlanmış.
  2. Bir şart veya kayıtla bağlı olan.
  3. Yazılmış, yazılı, kayıtlı.
  4. 1. kayıtlı, bağlı, bağlanmış. 2. ayağında zincir ve pranga bulunan. 3. bir işe ehemmiyet veren. 4. kaydolunmuş, deftere geçmiş.

Okudunuz mu?  Nemime Nedir?

Mukadder vacip

Bu kategoride yer alan Muhdis Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mukayyet Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.