Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Mühlik Ne Demektir?

Mühlik Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÜHLİK NEDİR?

Ölmek, yok olmak, helak olmak, bir şeye ihtirasla yönelmek anlamındaki "h-l-k" kökünden türeyen mühlik öldüren, yok eden, helak eden demektir.
Allah’ın sıfatı olarak mühlik (çoğulu, mühlikûn, mühlikîn); isyân eden, azan, günaha dalan ve zulmeden fert ve toplumları yok eden, helak eden demektir.
Kur’ân’da tekil şekli üç, çoğul şekli 4 âyette geçmiştir: "…Rabbin halkı habersiz iken, ülkeleri zulüm ile helak edici değildir." (En’âm, 6/131); "…Biz halkı zâlim olmadan ülkeleri helak edici değiliz." (Kasas, 28/59); "Hiçbir ülke yoktur ki biz kıyamet gününden önce helak edecek, yahut onu şiddetli bir şekilde azap edecek olmayalım…" (İsrâ, 17/58). Allah’ın bu sıfatı, "ehleke-yühlikü" fiili ile de ifade edilmiştir: "Sizden önce, zulmettikleri ve peygamberleri kendilerine açık deliller getirdikleri halde imân etmedikleri için nice nesilleri helak ettik. İşte suçlu toplumu böyle cezalandırırız." (Yûnus, 10/13); "Biz refah içinde şımarmış nice şehri helak ettik…" (Kasas, 28/58). Meâllerini verdiğimiz âyetlerden de anlaşılacağı üzere, Allah ancak zulmeden (Hac, 22/45), suç (Duhân, 44/37) ve günah işleyen (Enfâl, 8/54) toplumları, peygamberle uyardıktan sonra (Şuarâ, 26/208) helak etmektedir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Burhan-ı Temanu' Ne Demektir?

Cevap: Mühlik Ne Demektir?

Muhammed
mühlik nedir kısa sözlük anlamı

Öldürücü, tehlikeli.


mühlik ne demek

Bu kategoride yer alan Müellef-İ Kulub Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Mühlik Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.