Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:50
missa95
Abone

Gerçek iman eden ile sadece dili ile iman eden kimseleri birbirinden ayıran en önemli hususlar neler

Gerçek iman eden ile sadece dili ile iman eden kimseleri birbirinden ayıran en önemli hususlar neler

Kayıtsız Üye
Gerçek iman eden ile sadece dili ile iman eden kimseleri birbirinden ayıran en önemli hususlar nelerdir?


Cevap: Gerçek iman eden ile sadece dili ile iman eden kimseleri birbirinden ayıran en önemli hususlar

meçhul_100
Soru
Gerçek iman eden ile sadece dili ile iman eden kimseleri birbirinden ayıran en önemli hususlar nelerdir?

Okudunuz mu?  Açıköğretim ilahiyat okumak istiyorum ösymden kaç puan almam gerekiyor

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Gerçek iman eden ile sadece dili ile iman eden kimseleri birbirinden ayıran onların kalplerindeki niyetleridir. Dolayısıyla kalbî olan bir hususu teşhis etmek mümkün değildir.

Diliyle "iman ettim” diyen bir kimsenin kalbindeki niyetiyle "iman etmedim” diyecek şekilde bir inançsızlığı varsa bu adam münafık türü bir kâfirdir. Böyle kimseler bazen namaz da kılabilirler, İslamî bazı davranışları da sergileyebilirler. Ama bunlar onu küfürden kurtarmaz. Çünkü bütün yaptıkları sadece bir gösterişten ibarettir. Nitekim, Asr-ı saadette camiye gidip namaz kılan, onlarla beraber cihada çıkan münafıklar vardı. Bütün bunları inandıkları için değil, toplumdaki menfaatlerini kaybetmemek, onlardan zarar görmemek için yapıyorlardı.

Okudunuz mu?  Boşama kastı olmaksızın eşime defol git dedim nikahın durumu nedir?

Çok açığa çıkan İbn Ubey ve İbn Selul gibi bazılar hariç, genellikle, Kur’an ve Hz. Peygamber(a.s.m) münafıkları teşhir etmemiştir. Çünkü, münafık damgasıyla teşhir edilseydi, bunların arasında belki de sürekli camiye gidenler de vardı, o zaman herkes kendinden korkmaya başlardı ve güvenleri sarsılırdı. Ayrıca, onların akrabalarını da incitmemek gibi bir nezaket ve incelik de söz konusudur.

Okudunuz mu?  Ezan nedir, Ezan neden okunur

Kur’an’da "onları, konuşmaları arasından tanımanın mümkün olduğuna” (Muhammed, 47/30) işaret edilmiştir.

İslam alimleri bu tür emarelere bakarak rast gele kimselere münafık damgasını vuranların bu yanlışlarını önlemek için "ehl-i kıble”nin tekfirinin caiz olmadığına, ayrıca -küfrünü gösteren bir çok emarelere rağmen- Müslüman olduğunu gösteren bir veya birkaç emare olduğu takdirde kişiyi tekfir etmenin caiz olmadığına hükmetmişlerdir.

Okudunuz mu?  Sinek öldürmek günah mı

Bu sebeple, Müslüman olma ihtimali olan hiç kimseyi münafıklıkla itham etmemek, öyle bir düşüncesi olsa bile bunu dışarıda seslendirmemek gerekir.

Selam ve dua ile…

Bu kategoride yer alan Allahümme salli alâ Seyyidinâ tıbbıl-Kulûbü ve devâihâ ve âfiye: Bu Dua Nın Tercümesini Bilen varmı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gerçek iman eden ile sadece dili ile iman eden kimseleri birbirinden ayıran en önemli hususlar neler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.