Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Münzir Ne Demektir?

Münzir Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÜNZİR NEDİR?

Adamak ve sakınmak anlamındaki "n-z-r" kökünden türeyen münzir, korkutup sakındıran demektir.
Allah’ın sıfatı olarak münzir, kullarına fayda ve zarar veren şeyleri bildiren, inkâr ve isyan edenlerin âkibetinin kötü olduğunu haber vererek onları bu davranışlardan sakındıran ve azabı ile korkutan demektir.
"Münzir" kelimesi Kur’ân’da 15 âyette geçmiştir. Sadece bir âyette azamet çoğulu ile "münzirîn" şeklinde Allah’ın; diğer âyetlerde ise peygamberlerin sıfatı olarak kullanılmıştır.
"Hâmîm. Apaçık kitaba yemin olsun ki; biz onu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz uyarıcıyız." (Duhân, 44/1-4). Bu âyette Kur’ân-ı indirme gerekçesi olarak Allah, "münzir" vasfını zikretmiştir. Kitapları da peygamberleri de uyarıcı "nezîr / münzîr" (En’âm, 6/48; Furkan, 25/1; Kehf, 18/1-2) olarak gönderen Allah’tır. Bu, Allah’ın kullarına olan merhametinin sonucudur. Allah, insanları kitap ve peygamberleri vasıtasıyla uyarır, kötü, âkibeti hüsran ve ceza olan inanç, söz, fiil ve davranışlardan sakındırır, onları iman, ibadet, güzel amel ve iyi ahlâka teşvik eder. Kur’ân’da "enzere – yünzirü" fiiliyle de Allah’ın bu vasfı anlatılmıştır: (Kehf, 18/4; Yâsîn, 36/70) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Münib Ne Demektir?

Cevap: Münzir Ne Demektir?

Muhammed
münzir nedir maddeler halinde kısa bilgi

  1. 1. akıbetinin kötülüğünü söyleyerek korkutan. 2. kafirleri ve münafıkları sapıklıklarından döndürmek için cehennem azabı ile korkutan. rasulullah için kullanılmıştır. birçok sahabe de bu ismi kullanmıştır.
  2. (Nezir. den) Olacak bir şeyi haber vererek korkutan, akibetin kötülüğünü bildiren.

Okudunuz mu?  Fıkıh Ne Demektir?

münzir ne demek, münzir, munzir

Bu kategoride yer alan Münavele Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Münzir Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.