Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Vakfe Ne Demektir?

Vakfe Ne Demektir?

Fetva Meclisi
DİNİ KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ :..

VAKFE

Sözlükte "durmak, ayakta dikilmek, şüphe, duraksama, yaya sarılan kiriş" gibi anlamlara gelen vakfe, dinî bir kavram olarak, hac yapan kimselerin, belirli vakitte Arafat ve Müzdelife’de durmasını ifade eder.


Cevap: Vakfe Ne Demektir?

Hoca
Vakfe nedir? Zilhicce Ayının 9.ncu gününde hac için ihramlı olarak Arafat’ta bulunmadır.

Okudunuz mu?  Riya Ne Demektir?

Cevap: Vakfe Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
teşekkür ederi saolun


Cevap: Vakfe Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok sağolun ama biraz daha kısa olsaydı iyi olurdu.. 🙂


Kayıtsız Üye
tşk edrm. Allah razı olsn


Kayıtsız Üye
Cok saolun sizin sayenizdr 100 aldim dersimde çok guzrl aciklamissinizzz

Okudunuz mu?  Kazf Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok güzell
Vakfı durmak demek


melle

Vakfe nedir? hacda vakfe ne demek?
Vakfenin kısaca anlamı

Mekke civarındaki Arafat dağının bulunduğu yerde bir miktar durmaya vakfe denir ki, haccın rükünlerindendir. Bu rükün yerine getirilmezse hac bozulur, sahih olmaz. Nitekim Peygamberimiz (sallAllahu aleyhi ve sellem): Hac, Arafat’tır buyurmuştur. Vakfenin şartı vakittir. Vakitten kasıt ise, Zilhicce’nin 9. günü yani arefe günü öğleden itibaren Kurban bayramının 1. günü fecrin doğuşuna kadar olan süre içinde Arafat’ta bir müddet bile olsa bulunmaktır. Bu süre içinde Arafat’a ulaşamayanların haccı bâtıl olur, bozulur. Arafat’ta vakfe için niyet şart olmadığı gibi, vakfede bulunduğu yerin Arafat olduğunu bilmek de gerekmez. Yeter ki vakit içinde orada bulunulsun.

Okudunuz mu?  Münker - Nekir Ne Demektir?

melle

Vakfe hakkında kısaca bilgi

Arafat, Mekke’nin yaklaşık 25 km güneydoğusunda Harem sınırları dışında bir bölgedir. Vakfe ise bir yerde bir süre durmak veya beklemek demektir. Arafat vakfesi önemli ve titizlik gerektiren bir rükündür. Çünkü süresi içinde Arafat’ta bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş olurlar. Arafat vakfesi dışında vaktinde yapılamayan diğer Menâsik ise, daha sonra kaza edilerek veya fidye ödenerek telâfi edilebilir.
Hz. Peygamber’in (asm):
Hac, Arafat’tan ibarettir (Tirmizî, Ebû Dâvûd) sözü Arafat vakfesinin önemini belirtmesi yanında, ayrıca, bu vakfeyi kaçırmamak için titizlik gösterilmesi gerektiğini de anlatmaktadır.
Vakfenin Geçerli Olmasının Şartları

Okudunuz mu?  Niyet Nedir?

Vakfenin geçerli (sahih) olabilmesinin iki şartı vardır.
1. Hac için ihramlı olmak,
2. Vakfeyi özel (belirli) yer ve zamanda yapmak.
Vakfenin Yeri

Vakfenin yeri, Arafat bölgesidir. Arafat bölgesinin Mekke tarafındaki sınırı, Ürene Vadisi dir. Ürene vadisi dışında Arafat bölgesinin her yerinde vakfe yapılabilir. Bu vadi Arafat bölgesinden değildir. Burada bulunan Nemîre Mescidi nin kıble (kuzeybatı) tarafından bir kısmı da vakfe yerinin dışında kalmaktadır.
Vakfenin Zamanı

Okudunuz mu?  Gurur Ne Demektir?

Zilhiccenin 9. Arefe günü zeval vaktinden yani güneşin tepe meridyeni üzerine geliş vaktinden bayramın ilk günü fecr-i sadık denilen tan yerinin ağarmaya başladığı zamana kadar geçen süredir. Bu konuda mezhepler arasında görüş ayrılığı yoktur. Sadece Hanbelîlere göre vaktin ilk anı, Arefe günü fecr-i sadık ile başlar.

Okudunuz mu?  Tedlis Ne Demektir?

Muhammed
vakfe nedir kısaca sözlül anlamı

  1. Duruş, duraklama.


Kayıtsız Üye
Çok tşk ALLAH razı olsun ödevimi yapmamda yardımcı oldunuz


vakfe nedir, vakfe ne demek, vakfe ne demektir

Bu kategoride yer alan Cehennem Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vakfe Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.